Kultūrdeva

"Kultūrdeva"

Kultūrdeva

Marģers Majors mēģina dziedāt

Kultūrdevas ABC – Latvijas Kultūras akadēmija

Ko kaldina Kultūras akadēmijā?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ja kāds latviešu aktieris saņemtu Oskaru un teiktu paldies akadēmijai, visiem mākslas ļaudīm mūszemē būtu skaidrs, ka tā ir pateicība Latvijas Kultūras akadēmijai (LKA). Jo tā ir mācību iestāde, no kuras nāk lielākā daļa profesionāļu, kuru vārdus lasām kultūrvietu darbinieku sarakstos.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Latvijas Kultūras akadēmija veidojusies reizē ar atjaunoto Latvijas valsti. Pirmos studentus uzņēma 1991.gadā, kad rektora amatā bija filozofs Pēteris Laķis. Mācības mazā saime uzsāka Maskavas forštatē, Ludzas ielā 24, kur iekšpagalms un ziedošais ābeļdārzs veido akadēmijas īpašo gaisotni. Tagad palielinājies gan studējošo skaits, gan akadēmijai pievienojušās tādas struktūrvienības kā Eduarda Smiļģa Teātra muzejs, Rīgas Kino muzejs un Kultūras koledža. Akadēmijas sastāvdaļa ir arī Nacionālā filmu skola.

2012.gadā noslēdzās teātra studiju ēkas ''Zirgu pasts'' rekonstrukcija. Un tagad Kultūras akadēmija plāno, kā īstenot pārcelšanos uz Tabakas fabrikas kvartālu, kurš nākotnē taps par modernu kultūrvietu.

LKA rektore Rūta Muktupāvela
LKA rektore Rūta Muktupāvela

Kopš 2014. gada Kultūras akadēmijas rektore ir profesore Rūta Muktupāvela. "Viņa ir LKA dvēsele," teikts augstskolas instagrama kontā. Nozīmīgākie akadēmijas ikgada pasākumi ir festivāls "Patriarha rudens", konference "Kultūras krustpunkti", "Leģendu nedēļa" un "Valpurģu nakts".

Valsts prezidents Egils Levits ir teicis: "Latvijas valsts un latviešu nācijas pamatā ir kultūra."  Kamēr amatpersonas par kultūru runā, Latvijas Kultūras akadēmijas pasniedzēji un studenti dara visu, lai vārdi piepildītos.

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti