Kultūrdeva

"Kultūrdeva"

Kultūrdeva

"Kultūrdeva" dodas uz fotogrāfa Ulvja Alberta personālizstādi Talsos

Kultūrdevas ABC: Latvijas leļļu animācijas tēvs Arnolds Burovs

Kādas animācijas filmas radījis Arnolds Burovs?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Arnolds Burovs ir Latvijas leļļu animācijas režisors, scenārists un mākslinieks, kurš 1966. gadā radīja pirmo latviešu leļļu filmu "Ki-ke-ri-gū". 

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Arnolds Burovs savā dzīvē izmēģināja daudzas profesijas un apguva vairākas prasmes. Izmācījās čella spēli, dienēja armijas orķestrī, pabeidza Bulduru dārzkopības skolu, bija teātra dekorāciju izgatavotājs un pazīstams Rīgas veikalu skatlogu iekārtotājs, tajā pašā laikā spēlēdams džeza ansamblī. Visas prasmes tika liktas lietā, kad Burovs pievērsās leļļu izrādēm un filmām.

1944. gadā Arnolds Burovs sāk strādāt par butaforu Leļļu teātrī. Drīz kļuva par scenogrāfu un teātra galveno mākslinieku. Pēc studijām Valsts konservatorijā Burovs kļūst arī par režisoru un iestudē izrādes ne tikai leļļu teātrī, bet arī Muzikālās komēdijas teātrī.

Vēlāk Arnolds Burovs pieņem Kinostudijas izaicinājumu dibināt Latvijā pirmo leļļu filmu grupu. Sapņu kuģis, kas dodas uz Bimini, nešpetnais Si-si-dra, dzejnieks Čaks, Vanadziņš, pirtnieks Ansis un citi tēli ir palikuši atmiņā vairākām paaudzēm. Pats meistars uzskatīja, ka viņam izdodas liriskas un dramatiskas filmas. Komēdija vai piedzīvojumi nav viņa žanrs. Dažās savās filmās Burovs savienoja lelles ar dokumentāliem kadriem un spēlfilmu elementiem.

Burova "Vanadziņš" ir vienīgā animācijas filma Latvijas kultūras kanonā. Filmu studija "Animācijas brigāde" uzņēmusi filmu "Meistara slepenā dzīve", kurā Arnolds Burovs satiek savas lelles un izstāsta par savu dzīvi.

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti