Kultūrdeva

"Kultūrdeva"

Kultūrdeva

Grupa "Sudden Lights" uzstājas "Kultūrdevas" studijā

Kultūrdevas ABC: dokumentālā filma "Šķērsiela"

Kas ir godalgotākā latviešu dokumentālā filma?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Šķērsiela" ir režisora un operatora Ivara Selecka 1988. gada dokumentālais meistardarbs, kuru vietējo un starptautisko balvu nozīmīguma un daudzuma ziņā nevienai citai filmai Latvijas vēsturē nav izdevies pārspēt.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

"Šķērsiela" ir vienīgā Latvijas filma, kas saņēmusi Eiropas Kino balvu.

Reālajā dzīvē Šķērsiela ir 800 metrus gara ieliņa Rīgas nomalē, Imantas pusē, kuras iedzīvotāji filmā lieliski parādīja sabiedrības mikromodeli Atmodas laikā. Skatītāji var izvēlēties, kuram filmas varonim līdzpārdzīvot. Vientuļajai māmiņai Daigai, kuru radi izliek no vectēva mājas; smagi slimajam Toļikam un viņa mammai, kurai dēls piedzima izsūtījumā Sibīrijā; mārrutku Pēterim un viņa mīlas alkām zem sievas skarbās uzraudzības; īsto reliģiju meklējošajam akmeņkalim Aldim, kura darbnīcas troksnis traucē dzīves rāmumu kaimiņiem, vai kādam citam personāžam. Vai arī visiem, jo katru no viņiem Ivars Seleckis meistarīgi un iejūtīgi parādījis filmā tā, ka varam sajust tā laika garšu un aizdomāties par savas tautas vēsturi.

Šķērsielas varoņu dzīvēm var turpināt sekot 1999. gada filmā "Jaunie laiki Šķērsielā" un 2013. gada "Kapitālisms Šķērsielā." Ja ir interese, var ielūkoties ielas tagadnē, izmantojot interneta kameru iespējas.

Dokumentālā filma "Šķērsiela" ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā.

Ivars Seleckis ir filmējis Latvijas cilvēkus gan laukos, gan pilsētās kopš 20. gadsimta 60. gadiem. Tradīciju režisors turpina savā jaunākajā filmā "Zemnieki", kur stāsta par cilvēkiem, kuri pametuši dzīvi pilsētā, lai saimniekotu laukos.

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti