Kultūrdeva

"Kultūrdeva"

Kultūrdeva

Marģers iekļūst Jaunā Rīgas teātra Lāčplēša ielas būvlaukumā!

Kultūrdevas ABC: dzejnieks Knuts Skujenieks

Kas ir Knuta Skujenieka poga?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Knuta Skujenieka dzejas krājumā "Poga" lasāms viens viņa dzejolis, tulkots 33 valodās. Tas ir viņa intīmākais un slavenākais dzejasdarbs, kas veltīts sievai, atrodoties ieslodzījuma drausmīgajos apstākļos. 33 valodās izteikts veltījums mīlestībai, kura palīdzēja izdzīvot un kuru simbolizēja viena sievas piešūta poga.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Knutam Skujeniekam bija tikai 26 gadi, kad viņš 1962. gadā tika nepatiesi apsūdzēts un ieslodzīts uz septiņiem gadiem. Atgriezies viņš sāka nodarboties ar tulkojumiem un atdzejojumiem. Jo pašam savu dzeju izdot ilgi neizdevās. Tā tika padomju varai pakalpīgu darboņu kritizēta un izstumta no oficiālās rakstniecības. Bet apkārt klejoja sievas Intas uz rakstāmmašīnas pārrakstītie ap 800 no Mordovijas lēģera atsūtītie dzejoļi, un tie tika augstu vērtēti latviešu literātu vidē.

1978. gadā izdeva pirmo Skujenieka dzejas krājumu "Lirika un balsis". Kopš tā laika izdoti daudzi dzejas krājumi, izlases, tulkojumi. Iznākuši Knuta Skujenieka Raksti astoņos sējumos. Pēc padomju varas krišanas dzejnieks ir ticis reabilitēts, saņēmis dažādas balvas, arī Trīszvaigžņu ordeni un Literatūras gada balvu par mūža ieguldījumu.

Visu mūžu dzejnieks bija optimistisks un sabiedrisks cilvēks. Salaspilī jau 20 gadus notiek Knuta diena, kuras saturu veidoja viņš pats un viņa ģimene. Personīga pieeja jūtama arī bagātīgajā multimediālajā vietnē "knutsskujenieks.lv".

2022. gada 25. jūlijā Knuts Skujenieks devās mūžībā. Kļūdams par pogu debesīs, kurai domās pieskaroties, mēs varam apzināties dzejas un mīlestības spēku.

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti