Kultūrdeva

Studijas spēle

Kultūrdeva

Marģers dodas izjādē kopā ar kostīmu mākslinieci Ilzi Vītoliņu

Kultūrdevas ABC – kā populāra kļuva grupa "Eolika"?

Kā populāra kļuva grupa «Eolika»?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tālajā 1965. gadā vairāki Emīla Dārziņa Speciālās vidusskolas skolēni sagatavoja koncertprogrammu ar "The Beatles", "The Beach Boys" un citu ārzemju grupu dziesmām angļu valodā, lai nopelnītu naudu ekskursijai.

Par pirmo koncertu viņiem izdevās savākt 40 rubļu, un drīz vien tika dibināta arī oficiāla grupa ar nosaukumu "Varavīksne". Gadu vēlāk uz grupas noklausīšanos ieradās Rīgas Estrādes orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents Raimonds Pauls, kurš uzaicināja jaunos mūziķus piedalīties orķestra programmā. Grupai tika dots jauns nosaukums – "Eolika" – par godu vēju dievam Eolam, jo, kā vēsta leģendas, kādā avīzes rakstā grupas dalībnieki poētiski nosaukti par "vēju dieva bērniem". Tā kļuva par vienu no pirmajām grupām, kas izpildīja oriģinālkompozīcijas latviešu valodā.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Kad grupas dalībnieki sāka studēt Latvijas Valsts konservatorijā (tagadējā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija), sadarbība ar Rīgas Estrādes orķestri bija jāpārtrauc, un "Eolika" atkal pārkvalificējās par jestriem ballīšu mūziķiem. Šajā laikā grupai iznāca divas plates – viena ar komponista Aleksandra Kublinska kompozīcijām, otra – ar trim pašu sacerētām un vienu Raimonda Paula dziesmu. Uz laiku grupas darbība pārtrūka, dalībniekiem dodoties dienēt padomju armijā, bet pēc atgriešanās no dienesta daļa "Eolikas" sastāva kādu laiku spēlēja LPSR Filharmonijas solista Aleksandra Sotikova pavadošajā ansamblī.

Vēlāk Boriss Rezņiks izveidoja jaunu grupas sastāvu ar solistēm Ilonu Bāliņu un Ilonu Stepanovu, kuras izpildīja roka balādes, džeza un blūza skaņdarbus. 1980. gadā "Eolikas" dzīvē notika liktenīgs pagrieziens – grupai pievienojās Viktors Burakovs-Zemgals un Dainis Dobelnieks, bet Ilonu Bāliņu aizstāja Olga Rajecka, un dzima Latvijas versija par vokālo popgrupu "ABBA".

Četri grupas solisti uzmanības piesaistīšanai publikai tika prezentēti kā divi pāri, kurus vieno ne vien skatuve un disko, bet arī – romantiskas attiecības.

1980. gadu pirmajā pusē radās grupas leģendārie hiti "Pasaule, pasaulīt", "Zemeņu lauks", "Lielā zive" un vienīgā Padomju Savienības galvaspilsēta, kurā "Eolika" nebija uzstājusies, bija Alma-Ata. 1980. gadu vidū Olga Rajecka nolēma ļauties sapnim par solistes karjeru un, Imanta Kalniņa pārvilināta, devās uz grupu "Turaidas roze". Viņas vietā grupai pievienojās Ruta Saleniece, kurai Boriss Rezņiks sacerēja vēl vienu leģendāru hitu – "Es neesmu Džeina Fonda", tomēr grupas popularitāte strauji kritās.

1988. gadā Boriss Rezņiks radīja patriotisko atmodas laika dziesmu "Atmostas Baltija", kuras pirmo pantu izpilda "Eolikas" solists Viktors Zemgals, bet otro un trešo – solisti no Igaunijas un Lietuvas. Deviņdesmitajos gados grupa atsāka koncertēt savā zelta sastāvā, izdodot arī vairākas populārāko dziesmu izlases.

Aktīvās darbības laikā grupa sniegusi vairāk nekā 4000 koncertu.

Pagājušajā gadā par godu grupas 40 gadu jubilejai notika koncerttūre un pēc ilgiem laikiem tika ierakstīta arī jauna dziesma – "Atkal mēs kopā". Grupas sākotnējais dibinātājs un vēlāk vadītājs 20 gadu garumā ir bijis komponists Boriss Rezņiks. Šogad grupa saņēma "Zelta mikrofona" balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikā.

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti