Kultūras ziņas

Igauņu balets "Naudas gars" Rīgā

Kultūras ziņas

Gaidot filmu "Homo novus"

Valsts simtgadi svin arī Igaunijas teātri

Igaunijas simtgadē virkne operas, baleta un teātra jauniestudējumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Operas, baleta un teātra jauniestudējumi ir veids, kā valsts simtgadi svin Igaunijas skatuves mākslinieki. Piemēram, visi teātri – valsts un nevalstiskie – jau 2013. gadā nolēma valsts simtgades vārdā apvienoties un radīt neparastu un paliekošu iestudējumu sēriju ar kopēju nosaukumu “The Tale of the Century” jeb “Gadsimta stāsts”.

Iestudējumu sērijas “Gadsimta stāsts” veidošanā iesaistīti 24 Igaunijas teātri. Sākot no valsts repertuāra teātriem un opernamiem, beidzot ar maziem, pat viena aktiera teātriem. 24 radošās vienības sadalīja divās grupās. Vienā lielie teātri ar savām telpām un nepieciešamo tehnisko personālu, otrajā - mazie, kam nav pastāvīgas mājvietas. Izlozes kārtībā no šīm divām grupām izveidoja 12 sadarbības pārus.

“Bija (arī) tādi pāri, kas asi diskutēja un paziņoja, ka kopā ne par ko nestrādās. Tomēr neviens pāris tā arī “neizšķīrās”. Un tagad, kad pirmizrādi piedzīvojusi jau puse iestudējumu, redzam, ka tiem, kuri visvairāk pretojās, izdevušās visinteresantākās izrādes,” stāsta Igaunijas Izpildītājmākslas iestāžu asociācijas izpilddirektore Monika Larini.

Katrs pāris veido brīvas formas un žanra iestudējumu par kādu no aizvadītā gadsimta desmitgadēm. Arī tās teātri izlozēja. Iestudējumu pirmizrādes notiek kopš pērnā gada augusta, katru mēnesi, hronoloģiskā secībā. Tēmas un radošie pāri bija zināmi jau 2013. gadā, tāpēc sagatavošanās laiks visiem vienāds. Arī budžets visiem identisks - katram iestudējumam 40 000 eiro. Daži teātri savus kopdarbus jau iekļāvuši repertuārā.

“Nešaubīgi varu teikt, ka šie simtgades iestudējumi saņem daudz lielāku kritiķu uzmanību nekā pārējie teātru darbi. Igaunijā ik gadu iestudē ap 200 izrādēm. Tādā masā ir viegli palikt nepamanītam, bet tagad arī mazie, neatkarīgie teātri saņem kritiķu uzmanību,” norāda Larini.

Viens no ekstravagantākajiem iestudējumiem “Gadsimta stāsta” projektā līdz šim ir “Šoka radītā nācija”, ko kopīgi veidojusi Igaunijas Nacionālā opera un neliels avangarda teātris Tallinā, kas Latvijas mērogā varētu būt Latvijas Nacionālā opera un “Dirty Deal Teatro”. Jaunradītajā iestudējumā atklājas, ka igauņu tauta uz zemes nonākusi kopā ar meteorītu. Pret šīs savienības darbu kritiķi esot bijuši īpaši nesaudzīgi, taču igauņiem patīk. Operas zāle allaž izpirkta.

Igaunijas Nacionālā opera valsts simtgadei sagatavojusi pat 10 veltījumus, sākotnēji direktors gan esot bažījies, vai skatītājiem būs interese par tādiem nacionālas nozīmes iestudējumiem. Tomēr šī izrādījusies tā reize, kad ir patīkami kļūdīties. “Bez daudziem mazāka mēroga iestudējumiem simtgadei, mūsu lielāko darbu trijotnē ir septembrī pirmizrādītā opera “Mākoņu krāsas” par 1990. gadu emigrāciju, kas aktuāla vēl šobaltdien. Tad arī mūsu kopdarbs ar ģildi, opera “Šoka radītā nācija.” Un tapšanās stadijā šobrīd ir jauns balets par Katrīnu Pirmo, kura izrādās atbildīga par daudziem Pētera Pirmā lēmumiem saistībā ar Igaunijas likteni,” norāda Igaunijas Nacionālās operas ģenerāldirektors Aivars Mae.

10 veltījumus simtgadei opera radījusi lielākoties no sava budžeta. Viens no populārākajiem Igaunijas nacionālās operas koncertiem bērniem līdz trīs gadu vecumam bija baudāms arī trešdien Latvijas Nacionālajā operā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti