Bjorka 20 gadu veikumu mūzikā apkopojusi iespaidīgā izstādē «Melnais ezers»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Islandiešu dziedātāja, komponiste un performanču māksliniece Bjorka savu veikumu apkopojusi iespaidīgā izstādē "Melnais ezers", kas skatāma Ņujorkas mūsdienu mākslas muzejā "Moma".

Izstāde "Melnais ezers" ir īstena retrospekcija par vairāk nekā 20 gadu periodā izdotajiem astoņiem mūzikas albumiem un citiem drosmīgiem Bjorkas projektiem. "Moma" muzejā izstādītas skulptūras, fotogrāfijas, video instalācijas, 3D vizualizācijas, koncerttērpi, kā arī Bjorkas rakstīto dziesmu tekstu manuskripti. Katru izstādē iekļauto mākslas darbu radījis cits autors.

Muzeja vestibilā izvietoti mūzikas instrumenti, kas dienas gaitā atskaņo dziesmas no 2011.gada albuma "Biophilia". Nākamajā līmenī, četrus stāvus plašajā Marona iekšpagalmā, izbūvētas divas telpas - viena veltīta mūsdienu mākslas muzeja pasūtinājumam, jaunajai skaņas un video instalācijai "Melnais ezers" pēc Bjorkas jaunā albuma "Vulnikura" dziesmas motīviem, bet otrā telpā skatāma Bjorkas spilgtāko videoklipu retrospekcija.

"Man šķiet, ka mēs centāmies radīt pilnvērtīgu, perfektu skaņas vidi, kurā jūs, muzeja apmeklētājs, izjūtat mūziku vispārēji emocionālas un fizioloģiskas uztveres līmenī. Mūzika atbalsojas, rezonē jūsu ķermenī. Tāda ir īpaši šai izstādei radītā mākslasdarba "Melnais ezers" galvenā iecere," stāsta izstādes curators Klauss Bīzenbahs.

Trešajā stāvā apmeklētāji piedzīvo interaktīvu, dzejisku un ļoti personisku ceļojumu Bjorkas daiļradē, kas tapis sadarbībā ar atzīto islandiešu literātu Šounu. Turpat aplūkojami arī Krisa Kaningema būvētie roboti videoklipam "All is Full of Love", slavenais Īrisas van Harpenas radītais tērps"Biophilia" koncerttūrei un daudzi citi Bjorkas radošajā mūžā nozīmīgi priekšmeti.

Kaut arī retrospektīvā izstāde apmeklētājiem atvērta tikai no 4.marta, sociālos tīklus jau pāršalkuši sajūsmas saucieni par iespaidīgo kultūras piedzīvojumu, kuru Ņujorkas modernās mākslas muzejā varēs baudīt līdz 7.jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti