Zigurda Vidiņa filmā - barikāžu dalībnieki toreiz un tagad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 3 mēnešiem.

Kāda ir kādreizējo barikāžu dalībnieku dzīve šodienas Latvijā? - lai atbildētu uz šo jautājumu, dokumentālists Zigurds Vidiņš pirms gada aicināja atsaukties tos, kuri 1991.gadā stāvēja uz barikādēm.

Kāda ir kādreizējo barikāžu dalībnieku dzīve šodienas Latvijā? - lai atbildētu uz šo jautājumu, dokumentālists Zigurds Vidiņš pirms gada aicināja atsaukties tos, kuri 91.gadā stāvēja uz barikādēm. Viņam pieteicās aptuveni 150 cilvēku, viņš uzklausīja neskaitāmus stāstus par šo cilvēku dzīvēm toreiz un tagad. Daļa no šiem stāstiem būs redzama filmā "Tēvu barikādes", kam pirmizrāde notiks 15. novembrī kinoteātrī "Splendid Palace".

 

Zigurda Vidiņa filmā barikāžu dalībnieki redzami toreiz pirms 20 gadiem un tagad. Viens no viņiem Rihards Pētersons, kurš barikāžu laika kadros iemūžināts ar divām pusauga meitenītēm pie rokas. Tagad vēsturniekam un mākslas zinātniekam Rihardam Pētersonam ir daudz kuplāka ģimene - 4 bērni un 8 mazbērni, un - kā redzēsim filmā, viņš nav no cilvēkiem, kas gaužas par to, kas šodien notiek Latvijā. Viņš uzskata - notiekošais vienkārši ļoti precīzi atspoguļo to, kādi mēs paši esam. Iespēju piedzīvot barikāžu notikumus viņš joprojām uzskata par ļoti lielu likteņa dāvanu.

Vēl viens no filmas varoņiem ir Otto Pētersons. Uz barikādēm viņš bija ieradies ar videokameru, un Zigurda Vidiņa jaunajā filmā būs iekļauti arī daži viņa tolaik filmētajiem kadriem. Pēc barikādēm viņš videokameru pārdeva, un nopirka ekskavatoru, jo viņā pamodās zemnieka saknes, un atbildība pret savām tēva mājām. Otto Pētersona piedzīvotais pēdējo 20 gadu laikā savā ziņā ietver ļoti simbolisku vēstījumu par Latvijā notiekošajām norisēm vispār, uzskata filmas "Tēvu barikādes" režisors Zigurds Vidiņš. Zigurds Vidiņš ir pārliecināts, ka katram skatītājam stāsts par Otto Pētersonu raisīs savas pārdomas, bet režisors pats uzskata, ka tas ir zināms rādītājs par to, kādā vērtē mūsu valstī ir godīgi un arī savai tēvu zemei uzticīgi darbarūķi. Viens no filmas varoņiem būs arī pazīstamais arhitekts Pēteris Blūms, kopumā filmu veidos 7 stāsti. Režisors uzsver, ka viņa galvenais mērķis bijis aicināt uz pārdomām gan par Latvijas vēsturi un šodienu, gan mūsu katra vietu tajā.

Zigurda Vidiņa filmā "Tēvu barikādes" skan Mārtiņa Brauna mūzika, filmas pirmizrāde skatāma 15. novembrī kinoteātrī "Splendid Palace".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti