Mūžībā devies mākslinieks un interjerists Nikolajs Drozdovskis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2020. gada 17. oktobrī mūžībā ir aizgājis mākslinieks un interjerists Nikolajs Drozdovskis, LSM.lv pavēstīja Latvijas Mākslinieku Savienība (LMS). Nikolaja Drozdovska galvenie daiļrades virzieni ietvēra glezniecību pastelī, akvarelī, akrilā un jauktās tehnikās.

1939.gada 18.maijā dzimušā Drozdovska darbi apskatāmi Latvijas Kultūras ministrijas, Latvijas Mākslas fonda, Jūrmalas pilsētas muzeja kolekcijās, kā arī daudzās privātkolekcijās Latvijā, Čehijā, ASV, Kanādā, Francijā un citur. 

Nikolaja Drozdovska interesi par vizuālo mākslu raisīja konstruktora – rasētāja darbs K.Vorošīlova Augstākajā aviācijas inženieru skolā, vēsta LMS. Mākslinieks 1961.gadā beidza Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Telpu dekoratoru – noformētāju nodaļu (tag. PIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas (RLMV) Reklāmas dizaina izglītības programma). Mācību laikā Nikolajs Drozdovskis strādāja kā mākslinieks Invalīdu kooperācijas pārvaldes klubā un kinoteātros “Teika”, “Rīga”, kur atbilstoši prasībām mākslinieka pienākumos ietilpa izgatavot monumentālos baneru gleznojumus.

Pēc RLMV absolvēšanas Kultūras ministrija mākslinieku norīkoja darbam kino “Teika”. No 1962.–1970. gadam Nikolajs Drozdovskis studēja jaunizveidotajā  LPSR Valsts Mākslas akadēmijas Interjera un iekārtu nodaļā (tag. LMA Dizaina nodaļas funkcionālā dizaina apakšnozare) un absolvēja ar diplomdarbu “Kinoteātru reklāma”.

Viņš bija viens no pirmajiem akadēmisko izglītību guvušajiem dizaineriem Latvijā – Latvijas Mākslas akadēmijā, kas viesa latviešu interjera dizaina laikmetīgo ievirzi un attīstību. Pēc studijām LMA no 1967. gada līdz uzņēmuma likvidācijai 1992. gadā Nikolajs Drozdovskis strādāja LMS Mākslas fonda Lietišķi dekoratīvajā kombinātā “Māksla”. Piedalījās interjera un noformējuma projektu izstrādē kultūras objektiem un ēdināšanas iestādēm: Daugavpils stacijas un Rīgas Centrālās stacijas bufetes interjera projekti (1969–1972), dekoratīvs gleznojums kafejnīcai “Sārtās buras” (Ventspils, 1972), LPSR Mākslas vēstures un literatūras muzejā noformējums izstādei “Padomju Latvijas literatūra” (1970) u.c. Rīdziniekiem atpazīstamas ir mākslinieka radītās kinoteātru nosaukumu metāla burtu kompozīcijas “Teika”, “Jugla”, “Daile” ēku fasāžu noformējumos, kas tika arī izgaismotas.

Mākslinieks izstādēs piedalījās no 1969. gada. Rīkoja izstādes Latvijā un Čehijā, kā arī piedalījās daudzās grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Francijā, Čehijā. Nikolajs Drozdovskis 2003. gadā saņēma Masarika Mākslas akadēmijas godalgu (Čehija) un Čehijas Republikas vēstniecības pateicību 2007. gadā. 

Nikolajs Drozdovskis bija LMS Jauno Mākslinieku apvienībā kopš 1971. gada.  Latvijas Mākslinieku savienības biedrs mākslinieks bija kopš 1973. gada. Rekomendācijas, lai iestātos biedrībā, viņam izsniedza mākslinieki Rolands Beitners (1917–2006), Aleksandrs Stankevičs (1932–2015), Vladimirs Bekmanis.

Autors radošajā daiļradē izmantoja pasteļa, akvareļa, akrila un jauktās tehnikas. Radīja arī grafikas, plakātus,  interjera projektus un veica to realizāciju. 

Atvadīšanās no mākslinieka notiks 22. oktobrī plkst. 14.00 Bulduru luterāņu baznīcā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti