Mākslas norises «Baltajā naktī» – aktualitātes, tradīcijas un ko var pagūt apskatīt jau pirms sestdienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gan aktuālus jautājumus provocējoši, gan meditatīvi pasākumi šogad veidos ikgadējās "Baltās nakts" programmu, kas Rīgā notiks naktī no sestdienas uz svētdienu. Kopumā būs vairāk nekā 20 mākslas norišu – dažādas instalācijas, performances, izrādes, izstādes, kā arī diskotēkas, ko šogad rīkos gan dzejnieki, gan ar mūziku aizrāvušies arhitekti. Līdzās Rīgas centram būs arī daudz pasākumu apkaimēs – Āgenskalnā, Ziepniekkalnā, Čiekurkalnā, Pļavniekos, Bolderājā un vēl citviet. Atsevišķi "Baltās nakts" darbi pilsētvidē būs apskatāmi jau no 1. septembra, to vidū instalācija "Par mieru!" Bastejkalnā un instalācija "Dārzs, kur saule riet" Ziedoņdārzā.

Mākslas norises «Baltajā naktī» – aktualitātes, tradīcijas un ko var pagūt apskatīt jau pirms sestdienas
00:00 / 05:37
Lejuplādēt

Jau vairākus vakarus, tumsai iestājoties, Ziedoņdārzā uzburas atšķirīga atmosfēra no ierastās. To rada pie baseina izveidotais vides objekts – piecus metrus plata un divarpus metrus augsta mākslīga saule, ko papildina arī dabas skaņu ieraksti.

Projektam ir poētisks nosaukums "Dārzs, kur saule riet", un viens no tā veidotājiem Jānis Bukovskis stāsta, ka tieši Ziedoņdārzs tā īstenošanai bijis visatbilstošākais: "Sākotnēji mēs apskatījāmies vairākus parkus, domājām, kurā parkā tas varētu interesanti izskatīties. Ziedoņdārzs mums pašiem ļoti patika, tur ir tas smukais baseiniņš, kas ļoti labi iet kopā ar šo mūsu izdomāto konceptu par saulrietu. Šī ir tāda ļoti minimālistiska instalācija, tur nav nekādu lielu šovu vai pārsteigumu. Tā ir minimālistiska un atmosfēriska. Tas, ko mēs gribējām panākt, lai cilvēki tur varētu aiziet un baudīt nedaudz citādāku vidi, it kā romantiska saulrieta noskaņu. Tur viss ir tādos rozā toņos. Tas, ko var darīt, ir aiziet paskatīties uz šo mākslīgi veidoto saulrietu un paklausīties jūras šalkoņu un putnu skaņas vai var uztaisīt ļoti smukas bildes, ar savu siluetu apstājoties priekšā saulei, un fotogrāfiju var uzņemt otrpus baseinam, lai var redzēt arī saules atspulgu ūdenī."

Var novērot, ka tieši tā arī notiek. Lielo rozā sauli ieraugot, cilvēki visbiežāk vēlas nofotografēt savus siluetus uz tās fona. Bet ir arī tādi, kas, sēžot uz soliņa, meditatīvi izbauda mazliet sirreālo atmosfēru.

Instalācija "Dārzs, kur saule riet" Ziedoņdārzā
Instalācija "Dārzs, kur saule riet" Ziedoņdārzā

Atšķirīga savās noskaņās un vēstījumā ir gaismas instalācija, kas no ceturtdienas vakara skatāma Bastejkalnā. Tās autors ir slovāku mākslinieks, gaismu dizainers ar pseidonīmu "sedemminut". Instalāciju veido skrējēju siluetu virkne, kas izgaismota tā, ka skatītājos rada mainīga ātruma kustības ilūziju, stāsta Rīgas domes Kultūras pārvaldes pārstāve Dace Otomere: "Šī instalācija ir ar nosaukumu "Par mieru". Lai arī tā jau sen ir radīta, tā šogad saistībā ar Ukrainas situāciju ir ieguvusi jaunu aktualitāti. Tā ka Bastejkalnā būs skatāma tāda 100 metru gara gaismas instalācija, kas simulēs skriešanas kustību kā tādu manifesta formu."

Pilsētas kanālā pie Rīgas brīvostas pārvaldes ēkas savukārt skatāms igauņu mākslinieces Aļonas Movko-Magi darbs "Biopoētika". Tā ir optiska gaismas projekcija uz vēdekļveida ūdens ekrāna – poētisks un vizuāli krāšņs darbs par ūdens pirmatnējo un vareno spēku.

Vesels pasākumu kopums "Baltajā naktī" būs Tallinas ielas kvartālā, no laikmetīgās dejas un gleznojumiem uz sienas līdz pat plastmasas pārstrādes performancei, kurā būs iespēja līdzdarboties ikvienam.

Par "Baltās nakts" tradīciju jau kļuvusi Dzejas diskotēka, tā šoreiz notiks Viesturdārzā, un tajā piedalīsies 12 dažādu paaudžu dzejnieki. Bet šogad dīdžejos arī arhitekti, kuri kopumā piedāvās ļoti plašu pasākumu klāstu "Baltajā naktī".

Daudz notikumu būs Rīgas apkaimēs. Pārdaugavā, Jaunatnes dārzā, būs izrāde-instalācija "Branda māja", kurā videomāksla būs apvienota ar laikmetīgo deju, interpretējot Ibsena Branda stāstu.

Bet Āgenskalna tirgus paviljonā būs muzikāls skaņas un gaismas notikums "Glāss. Einšteins. Locītavas",  kura pamatā būs fragmenti no Filipa Glāsa operas "Einšteins pludmalē", ko papildinās laikmetīgās dejas un cirka elementi, kā arī īpaša gaismas partitūra, stāsta producente Ieva Niedre: "Tas ir stundu garš darbs ar "Ave Sol" solistiem, vijolnieci Ilvu Bāliņu, ērģelnieku Niklāvu Šūpolu un laikmetīgās dejas dejotājiem. Mums pašiem kā komandai ļoti svarīgi šķiet tieši tagad stāstīt šo stāstu, jo arī Glāss savās idejās ir ielicis stāstu par līdztiesību, par mieru, par pacifismu."

Dažādi "Baltās nakts" notikumi būs arī Ziepniekkalnā, Čiekurkalnā, Pļavniekos, Bolderājā un vēl citās Rīgas apkaimēs.

Arī Latvijas Radio piedalīsies "Baltajā naktī", aicinot klausīties dzeju no Latvijas Radio ēkas balkona un piedalīties izklaidējošā provokatīvā spēlē par demokrātiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti