Ko piedzīvot un redzēt Baltajā naktī? Ieteikumi dažādām gaumēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jau 17. reizi 3. septembrī norisināsies mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts", kas priecēs ar bagātīgu pasākumu programmu Rīgas iedzīvotājus un viesus. Pēc pēdējo nedēļu karstuma rekordiem rudens ir atnācis dzestrs, bet vakari vēl joprojām ir gaiši un tā vien aicina iziet ārpus mājas un baudīt kultūras notikumus. Atsaucoties Eiropas Savienības pasludinātajam Eiropas Jaunatnes gadam, šā gada "Baltās nakts" kultūras aktivitātēs un notikumos tiks aktualizētas tādas tēmas kā līdzdalība, līdztiesība un iekļaušanās, ilgtspēja, labbūtība, zaļāka un digitālāka Eiropa, jauniešu fiziskā un garīgā veselība. Programmā ietverti dažādi notikumi – koncertprogrammas, performances un instalācijas, izrādes un izstādes, kā arī vairāku festivālu īpašais piedāvājums. Lai neapjuktu plašajā notikumu virpulī, te būs pāris ieteikumi dažādu gaumju kultūras gardēžiem.

Aktīva kopābūšana

Ja ir vēlme izdziedāties kopā ar atraktīviem svešiniekiem, tad "ChoirUp" pasākums pulksten 20.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā noteikti neliks vilties. "ChoirUp" ir kopdziedāšanas notikums, kurā ikkatram ir iespēja vienoties dziesmā ar draugiem un mūziķiem. Lai piedalītos "ChoirUp", nav nepieciešams iepriekš gatavoties, zināt dziesmu vārdus, lasīt notis vai būt pārliecinātam par savām balss spējām – galvenais ir labi pavadīt laiku. Pati esmu piedalījusies citos "ChoirUp" pasākumos un no sirds iesaku izmantot iespēju sestdienas vakarā izdziedāt sirdi un dvēseli un varbūt pat atrast jaunus draugus.

Dzejas diskotēka "Jaunība"
Dzejas diskotēka "Jaunība"

Ja prāts nesas uz dejošanu, Viesturdārzā notiks Dzejas diskotēka "Jaunība", kas jau kļuvusi par Baltās nakts tradīciju. Šogad diskotēkā piedalīsies 12 dažādu paaudžu dzejnieki, kuri vakara gaitā pasākuma apmeklētājiem lasīs dzeju un iejutīsies dīdžeju lomā, atskaņojot iepriekš sagatavotus skaņu celiņus. Piedalās Aivars Madris, Linda Gabarajeva, Kārlis Vērdiņš, Lote Vilma Vītiņa, Nils Sakss Konstantinovs, Anna Belkovska, Sergejs Timofejevs, Lauris Veips, Ivars Šteinbergs, Madara Gruntmane, Kirils Ēcis, Henriks Eliass Zēgners. Dzejnieki lasīs dzeju par jaunību un spēlēs jaunības mūziku, veidojot paaudžu tiltu.

Aizbēgšana no centra ar pievienoto vērtību

Lai sajustu pavisam citu pilsētas elpu, vajag pabraukt tikai pāris pieturas Sarkandaugavas virzienā, kur atklājas radošais kvartāls "Provodņiks". 19. gadsimtā Ganību dambī 63 bija gumijas ražotne, 20. gadsimtā elektromašīnu rūpnīca, bet 21. gadsimtā moderna, industriāla vide, kur māksla satiekas visdažādākajos veidos. Pieci stāvi, 50 000 m2 plašas telpas, kur varēs piedzīvot jauno mākslinieku video instalācijas un izstādes, kurās izpaužas izteiksmes brīvības neierobežotība.

Radošais kvartāls "Provodņiks"
Radošais kvartāls "Provodņiks"

Āgenskalna tirgus pēc tirgus ēkas atjaunošanas ir atguvis savu spožumu. Papildus skaistajai būvei tur ir iespēja arī gardi paēst un regulāri baudīt kultūru. 3. septembrī tur notiks muzikāls skaņas un gaismas notikums "Glāss. Einšteins. Locītavas". Vakara gaitā divas reizes varēs piedzīvot Filipa Glāsa operas "Einšteins pludmalē" fragmentu sēriju "Glāss. Einšteins. Locītavas", kura papildināta ar laikmetīgās dejas un cirka elementiem.

Interaktīva iesaiste

Latvijas Radio 1. studijā no 20.00 būs iespēja piedalīties interaktīvā performancē "Republika". Tā būs izklaidējoša provokatīva spēle par demokrātiju, kuras laikā skatītāji šķetinās jautājumus par atbildību, vārda brīvību, taisnīgumu, cilvēktiesībām un citām šodienas realitātē aktuālām tēmām. Spēle veidota jautājumu formātā ar iespēju atbildēt "jā" vai "nē". Jautājumi katram ļaus vērtēt savus personiskos spriedumus un darbības, lūkoties uz sabiedriskajiem procesiem no malas un izvērtēt tos. Vēroju līdzīgu Mārtiņa Gūtmaņa performanci, tāpēc ar lielu pārliecību varu teikt, ka šis būs ļoti interesanti.

Interaktīvā performance "Republika"
Interaktīvā performance "Republika"

Tallinas ielas kvartālā būs pasākumu kopums, kas ļaus apmeklētājiem iesaistīties dažādos laikmetīgās mākslas ceļojumos, sākot no laikmetīgās dejas līdz pat plastmasas pārstrādes performancei, kurā būs iespēja līdzdarboties arī pašam. Tur varēs piedzīvot laikmetīgās dejas izrādi "Viss ir savā vietā", priekšnesumu ciklu "Pilnīgs Kosmoss", reāllaikā topošu ielu mākslu, izstādi "Mēness Dievs" un "Cycle Plastic" jeb plastmasas pārstrādes darbnīcu. Ja ir vēlme piedzīvot koncentrētu laikmetīgās mākslas devu apvienojumā ar labu kafejnīcu piedāvājumu, tad noteikti šī būs īstā vieta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti