Dienas ziņas

Ventspilī risina ūdenszudumu problēmu

Dienas ziņas

Sākas lašu un nēģu sargāšanas laiks

Izlaiž M. Rotko veltītu pastmarku

Laiž klajā Rotko veltītu pastmarku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Slavenā, Daugavpilī dzimušā gleznotāja Marka Rotko 110 gadu jubilejas svinību laikā apritē ir izlaista viņam veltīta pastmarka. Uz pastmarkas ir mākslinieka portrets un divas viņa dzīvē nozīmīgākās pilsētas – Daugavpils un Ņujorka.

Jaunā pastmarka ar Marka Rotko portretu jau ir uzsākusi savu ceļu plašajā pasaulē – vienu no pirmajām vēstulēm ar šo marku uz aploksnes saņems viņa dēls, ASV dzīvojošais Kristofers Rotko.

To jau nosūtīja darba autore – Daugavpils māksliniece Līga Čible. „Pastmarka „Marks Rotko” ir turpinājums iesāktajam darbiņam, jo es taisu arī monētiņu. Tas bija arī Marka Rotko centra lūgums – izmantot šo kompozīciju. Tā var teikt – nav tikai marka (..) Tas ir komplekts. Tā ir aploksne. Tas ir aploksnes noformējums, pirmās dienas zīmogs,” stāsta Čible.

Markas nominālvērtība ir 60 santīmi, pēc eiro ieviešanas tie būs 85 centi. Kaislīgi filatēlisti uzskata jaunas pastmarkas iznākšanu par īpašu dienu, vēl jo vairāk tāpēc, ka tā veltīta plaši pazīstamajam gleznotājam un apzīmogota viņa dzimtajā pilsētā Daugavpilī. „Šoreiz ir īpašs gadījums, ka ir Daugavpils vietējā māksliniece... Šo notikumu ļoti gaidīju, jo vairāk tāpēc, ka tas ir ārpus Rīgas, jo citādi zīmogošanas biežāk notiek Rīgā,” saka pastmarku kolekcionārs Artūrs Kokarēvičs.

„Šī pastmarka iegūs kolekcionāru ievērību un ar lielāko prieku tiks ievietota visu pasaules kolekcionāru kolekcijās, it sevišķi tādēļ, ka pastmarka tiešām ir ļoti interesanta un veltīta šim lieliskajam māksliniekam,” saka Latvijas Pasta Vērtszīmju un filatēlijas departamenta direktors Edmunds Bebrišs.

Pastmarka ar ebreju izcelsmes Daugavpilī dzimušā mākslinieka portretu būs pieejama visās Latvijas Pasta nodaļās. Tās metiens ir 30 000, līdz ar to jebkurš – gan aizrautīgi kolekcionāri, gan Marka Rotko daiļrades pielūdzēji, gan viņa novadnieki un citi interesenti varēs iegādāties to savā īpašumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti