Kuldīgas mākslinieku rezidence veicina profesionālas mākslas klātbūtni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 10 mēnešiem.

Šogad Kuldīgā pirmo reizi apmeklētājiem durvis ir vērusi Kuldīgas mākslinieku rezidences galerija. Lai arī jaunās galerijas sezona nav gara, taču tā piedāvā trīs vērtīgas izstādes. Pašlaik tur skatāms sienu gleznojumu projekts „Izlaid ainavu” un gleznotāja Andra Vītoliņa izstāde „Arhitektūra un Morāle”.

Pirmā izstāde, ko jaunā Kuldīgas mākslinieku rezidences galerija piedāvāja, bija starptautiskā glezniecības plenēra izstāde, kurā piedalījās studenti, mācībspēki un gleznotāji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas, par izstādi stāsta Kuldīgas mākslinieku rezidences vadītāja Ilze Supe:

„Ar pirmo izstādi, kas vienlaikus bija arī galerijas atklāšana, Kuldīgai sasniedzām „ārprātīgus” reitingus. To apmeklēja 3500 cilvēku. Ja pieņemam, ka Kuldīgā dzīvo 10 000 cilvēku, tad jādomā, ka atrašanās vieta, saturs un viss pārējais ir pareizajā virzienā.”

Kuldīgas mākslinieku rezidences galerija atrodas pie paša senā Kuldīgas tilta iepretim rumbai - gleznainā un tūristu apmeklētā vietā. Pašlaik galerijas otrajā stāvā ir apskatāms sienu gleznojumu projekts „Izlaid ainavu”.

„Mēs aicinājām četrus starptautiskus māksliniekus. Katram no šiem māksliniekiem tika dota viena telpa galerijas otrajā stāvā, kas nākotnē pārtaps par  mākslinieku rezidences apartamentiem. Tā kā Kuldīga glezniecības projektos līdz šim ir dominējusi kā tāda skaisto ainavu teritorija, tad šajā projektā rosinājām uz jaunu koncepciju – izlaist ainavu,” saka Ilze Supe.

Mākslinieku veikumu katram pašam ir vērts apskatīt, apmeklējot galeriju Kuldīgā. Pašlaik tur var redzēt arī gleznotāja Andra Vītoliņa izstādi „Arhitektūra un morāle”, viņš ir viens no Kuldīgas mākslinieku rezidences idejas virzītājiem.

„Pirms tam jau es zināju, ka man būs Liepājas muzejā izstāde. Teicu, ka būs traka ideja, divas izstāde vienā nedēļā, bet tad kādā mirklī man saslēdzās tā doma, ka savas dzīves laikā es strādāju pie vairākām idejām un projektiem, kas nekad nebeidzas. Viens no šiem projektiem, ar ko es strādāju no 2009. gada, ir Sapņu mājas jeb tēma, kas vairāk ir veltīta „Arhitektūrai un morālei” un klāt nāk šī te Liepājas „Koki, krūmi, dzinēji”. Bija doma, ka Kuldīgā izstādu iepriekš attīstīto tēmu, Liepājā nākošo līmeni. Ja cilvēks apskatās izstādi Kuldīgā un brauc uz Liepāju, tad viņš redz attīstību, līkni starp dažādiem posmiem, kā ideja veidojās,” skaidro Vītoliņš.

Kuldīgas mākslinieku rezidences galerijas ideja ir strādāt ar profesionāliem māksliniekiem un tā veicināt profesionālas mākslas klātbūtni Kuldīgā. Ja pirmais stāvs atvēlēts izstādēm, tad ēkas otrajā stāvā iecerēts izveidot četrus guļamistabu apartamentus māksliniekiem. Savukārt trešajā stāvā atradīsies darbnīcas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti