Kultūras ziņas

Venēcijas kinofestivāla Zelta un Sudraba lauvas

Kultūras ziņas

Sprīdīši un Mikimausi "ieņem" Gaismas pili

Gleznotāju Avotiņu krāšņie sapņi

Galerijā «Istaba» skatāma Ilzes un Katrīnas Avotiņu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 8.septembra gleznotājas Ilze Avotiņa un Katrīna Avotiņa aicina uz savu personālizstādi "Sapnis vai īstenība" galerijā "Istaba" Rīgā, ko mākslinieces veltījušas Rīgai kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētai. Izstādē satiksies un mijiedarbosies Rīgas un citu Eiropas pilsētu kultūras zīmes, tajā būs iespēja skatītājam nofotografēties izstādes titulgleznā, tādējādi kļūstot par gleznas līdzautoru.

Ideja par speciālu izstādi Rīgai Ilzei Avotiņai dzima jau 2010.gadā pēc septiņu mēnešu dzīvošanas un gleznošanas Barselonā. "Atgriežoties no Spānijas, radio "Klasika" dzirdēju interviju ar Jāni Borgu, kurā viņš atklāja savu vērojumu - viņa skatījumā Latvijas studējošajai jaunatnei ir pazīstami tikai divi gleznotāji - Maija Tabaka un Salvadors Dalī. Sapratu, ka šos abus autorus kaut kas vieno. Varbūt tā ir spēja vienā gleznā rast iespēju satikties dažādiem gadsimtiem, varbūt parastu lietu kārtībai likt runāt dažādu simbolu valodā. Tad arī radās doma, ka savu Rīgai veltīto gleznu ciklu vēlos sākt ar šo mākslinieku portretiem," stāsta Ilze Avotiņa.

Izstāde ievadīs jauno mācību gadu, kurš kā skolniekiem un studentiem, tā arī viņu vecākiem ir jaunām zināšanām bagāts radošs process. Tādēļ, lai rosinātu un atbalstītu radošumu personības veidošanā, Ilze Avotiņa radījusi interaktīvu gleznu, kura rosinās jebkuru skatītāju piedalīties gleznas tapšanā. Visu izstādes norises laiku būs iespēja iejusties un nofotografēties gleznas tēlos, līdzās tajā attēlotajam Salvadoram Dalī, kas gleznā simbolizē radošumu.

Gleznotājas Ilzes Avotiņas vecākās meitas Katrīnas Avotiņas gleznas uz izstādi ceļojušas no Anglijas. Gandrīz pirms 15 gadiem, paspējusi sevi spilgti pieteikt kā jaunu un spēcīgu gleznotāju, Katrīna Avotiņa pārcēlās dzīvot ārpus Latvijas, kur turpina gleznot. Arī šobrīd līdz septembrim Līdsā apskatāma mākslinieces personālizstāde "No saulainās puses". Savukārt jūlija beigās trīs Katrīnas Avotiņas darbi tika eksponēti Taimskērā uz mājas sienas, māksliniecei atkārtoti piedaloties mākslas organizācijas "SeeMe" veidotajos šovos Ņujorkā. Nupat arī Katrīnas Avotiņas glezna "Fabulous" apceļojusi vairākas Amerikas pilsētas vispasaules mākslinieku izstādē, vācot līdzekļus cietušajiem viesuļvētrā Filipīnās.

Netieši izstādē piedalās arī Ilzes Avotiņas jaunākā meita Kristīne Luīze Avotiņa. Atzīmējot jaunā mācību gada sākumu, izstādes atklāšanā tiks prezentētas četras pierakstu klades ar gleznotājas darbu reprodukcijām, ko izdevusi Jāņa Rozes grāmatnīca, piesakot turpināt šo ideju arī turpmāk - izdot burtnīcas un pierakstu klades ar latviešu mākslinieku darbu reprodukcijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti