Britu mākslinieka propagandas turneja piestāj Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Britu mākslinieks Merlins Kārpenters bruņotā furgonā apceļo Austrumeiropu. „Visu varu fabrikas veikaliem!” – šāds sauklis dots ceļojumam. Šodien mākslinieks pieturējis Majoru glābšanas stacijā, kur būs iespēja vērot interpretācijas par slavenā modes zīmola „Burberry” rūtaino audumu.

Latvija ir otrā valsts tā sauktās „propagandas turnejas” laikā. Vakar, ceļā no Igaunijas, mākslinieks savus darbus izstādīja arī laikmetīgās mākslas centrā "kim?". No Majoriem Kārpenters dosies uz Maskavu un Sanktpēterburgu, bet pēc tam viesosies Viļņā, Varšavā un Berlīnē.

2010. gadā britu mākslinieks Merlins Kārpenters Maiami galerijā Formalist Sidewalk Poetry Club izstādīja trīsdesmit septiņus darbus – viltus "Burberry" rūtainā auduma gabalus, kas uzvilkti uz lieliem koka rāmjiem. 2013. gada maijā pārvesti konteinerā uz Tallinu, tie visu jūniju bija apskatāmi izstādē Temnikova & Kasela galerijā.

Tallinas izstādei noslēdzoties, mākslinieks atgriežas Igaunijā, ielādē šos darbus furgonā un ved tos turnejā pa Austrumeiropu. Kārpenters inscenē misiju, ko Ļevs Trockis īstenoja Krievijas Pilsoņu kara laikā. Bruņots gan ar artilēriju, gan telegrāfu un iespiedmašīnu, gan augstas raudzes karavīriem, Trocka Propagandas vilciens ceļoja uz daudzām frontēm, kur Sarkanā armija cīnījās ar baltajiem.

Savukārt Propagandas furgons ar "Burberry" gleznu izstādi ir bruņots vien ar luksusa mākslu un smaidu un virzās no vienas vietas uz nākamo, uz īsu brīdi apstājoties pieturās, kas tiek organizētas gan izstāžu zālēs, gan meža klajumos vai pludmalē.

Pērn Kārpenters īstenoja mākslas projektu, aizstūrējot tukšu furgonu no Londonas uz Porto. Viņa nesenāko izstāžu vidū ir "POLICE" galerijā Dépendance, Briselē (2013), "funky house" Limazulu, Londonā (2012), "TATE CAFÉ" Reena Spaulings Fine Art, Ņujorkā (2012) un Simon Lee galerijā Londonā (2011), "Heroes" MD72, Berlīnē (2011) un izstāde Overduin and Kite galerijā Losandželosā (2011).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti