Aijas Princes gleznu izstāde «Ar mīlestību...»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 3 mēnešiem.

No ziemas baltuma un aukstuma uz brīdi nokļūt siltā, ziedošā un smaržojošā pasaulē - šādu iespēju piedāvā Aijas Princes gleznu izstāde "Ar mīlestību…", kas skatāma Rīgas Svētā Pētera baznīcā.

Izstādē ietverta 20 gadu laikā tapušu gleznu izlase, galvenokārt dabas ainavas un ziedi. Visbiežāk noskaņas tvertas tieši Zemgalē, Dobeles pusē, kas ir mākslinieces dzīvesvieta. Tāpēc gleznās redzams gan trakais rapšu lauku dzeltenums, gan magoņu ugunīgums, gan slavenie Pētera Upīša dārza ziedošie ceriņi.

Aija Prince uz pasauli lūkojas ar mīlestības pilnām acīm, to atspoguļo arī savās gleznās, un šo labo emociju piesātinājumu sajūt arī ikviens viņas mākslas skatītājs - tā par mākslinieci teicis Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Bruno Strautiņš. Pati autore savukārt stāsta, ka viņa glezno to, ko vienkārši nevar negleznot, nu kaut vai piemēram, ceriņus, kas tik neprātīgi skaisti zied viņas mājām tuvajā Pētera Upīša dārzā un kas viņai mīļi jau kopš bērnības: "Manā bērnības pusē, manās vecāku mājās bija ļoti daudz ceriņu. Tā rūgtenā smarža, kas mums visiem asociējas ar to ka mēs tur varēsim laimīti, vai mēs pavasarī piedzīvosim kaut ko tādu, kad ietrīsas sirds gaidās un gaida vai atnāks, vai garām ies. Tā nav tā saldme, kas varbūt no visām puķēm dveš. Tur ir kaut kas vēl vairāk. Mēs jau gribam viņus [ceriņus] izsmaržot arī no gleznas un tāpēc ir tas ceriņu motīvs."

Līdzās ceriņiem no Aijas Princes gleznās smaržo arī maijrozītes, peonijas, jasmīni un ar īpašu Latvijas smaržu pārpilnās ziedu pļavas ap Jāņu laiku. Krāsās maigāki ziedu gleznojumi izstādē mijas ar ļoti košiem akcentiem - ko piemēram Zemgales ainavā rada dzeltenie rapšu lauki. Autore to dēvē par trako dzeltenumu, kas mūsu dabā nemaz neizskatās tik harmoniski, taču negleznot to arī nav iespējams. Raksturīgs un košs akcents Zemgales ainavā ir arī magones, kuru motīvs arī ļoti daudz apspēlēts Aijas Princes gleznās, magones autore atklāj kā ļoti interesantas divdabes, kurās koša ārišķība savienota ar zīdainu maigumu: "Man asociējās ar kaut ko, es teikšu pat, erotisku. Ļoti karstasinīgu, ļoti emocionāli bagātu – tādu karstasinīgu sievieti, piemēram, Karmenu. Bet tajā pašā laikā ar savu maigo zīdainumu un smalkumu. Tā kā viņas ir ļoti duālas."

Mākslinieks Jānis Anmanis Aijas Princes gleznas raksturo kā īpašu pasauli, kas pielīdzināma ļoti emocionālai, bet arī harmoniskai mūzikas partitūrai. Aijas Princes gleznu izstādē "Ar mīlestību" skatāma viņas darbu izlase no pēdējo 20 gadu veikuma. Izstādi Rīgas svētā Pētera baznīcā varēs aplūkot līdz 17.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti