Rīta Panorāma

Šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš par ierašanos Tokijā

Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidenti Līgu Kozlovsku

AB dambī vērienīga skaņu mākslas instalācija "Sirēnu Sala"

AB dambī atklās Andra Indāna skaņu mākslas instalāciju «Sirēnu sala»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem un 11 mēnešiem.

No 20. jūlija mākslinieka Andra Indāna veidotais papildinātās realitātes skaņdarbs “Sirēnu sala” līdz pat gada beigām AB dambi pārvērtīs par neredzamu un skaņas piepildītu koncertzāli. Instalācija, veidota no 135 virtuāliem “skaņas mākoņiem”, ar mobilās lietotnes palīdzību ikvienam ļaus pārvietoties skaņdarbā un veidot unikālu kompozīcijas attīstības scenāriju, informēja mākslas centra "Noass" pārstāvji.

"Sirēnu sala" ir interaktīva, ar lokatīvo mediju tehnoloģijām realizēta skaņas mākslas instalācija, kura, izmantojot īpaši veidotu mobilo lietotni, ļaus nodoties audiāliem jaunatklājumiem jebkurā diennakts laikā. Instalāciju veido 135 virtuāli “skaņas mākoņi” ar dažādiem rādiusiem, kuri savstarpēji pārklājas un ir telpiski organizēti kopīgā skaņdarbā. Katrā "skaņas mākonī" atrodas atsevišķs skaņas elements, kas aktivizējas, klausītajam sasniedzot tā darbības ģeogrāfiskās koordinātas (GPS). Kā norādīja veidotāji,

šī skaņas instalācija ir kā "Sirēnu ansamblis", kura atsevišķās balsis klausītājs var samiksēt, tām pietuvojoties vai attālinoties.

Burtiski pārvietojoties starp šiem mākoņiem, katra mobilās lietotnes lietotāja maršruts veidos unikālu kompozīcijas attīstības scenāriju, vienlaikus kļūstot gan par skaņu mākslas instalācijas klausītāju, gan jaunas kompozīcijas līdzautoru.

"Instalācijas pamatā esošais audio materiāls atspoguļo pandēmijas laika transformatīvās sajūtas, kad dzirdamu un nedzirdamu sirēnu pavadījumā, trauksmes stāvoklis bija konstanta parādība.

Sirēnu tēls ir ne tikai kā burtiska atsauce uz brīdinājuma un trauksmes signālu ierīcēm, bet tēlaini atsaucas arī uz Homēra "Odisejā" aprakstītajām mitoloģiskajām sirēnām, kuras ar savām skaistajām balsīm vilināja ceļotājus nāvē," skaidroja autori.

Skaņdarba „Sirēnu sala” autors Andris Indāns ar mūziku un skaņu eksperimentiem nodarbojas kopš 80. gadu beigām, viņa pazīstamākais elektroniskās mūzikas projekts ir "Gas Of Latvia" un viņš darbojies arī grupās "First Latvians On Mars", "Antarktīda", "Kartāga" u.c. Indāns ir mūzikas autors vairākām teātra izrādēm, filmām, video mākslas projektiem, performancēm, skaņas instalācijām. Šī nav pirmā reize, kad Indāns pievērsies "Sirēnu salas" tēmai – 1996. gadā grupa “Kartāga” ar šādu nosaukumu izdevusi arī kaseti.

Svinīgā instalācijas atklāšana notiks 20. jūlijā pulksten 19.00, kuru plkst.19.30 papildinās īpaša tūre kopā ar mākslinieku Andri Indānu.

Skaņu mākslas instalācija "Sirēnu sala” realizēta sadarbībā ar programmētāju Reini Indānu, vizuālo mākslinieku Krišu Zilgalvi un mākslas centru ‘’Noass’’. Projekts tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “KultūrElpa” un Rīgas domes atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti