«Gaismas klusumā» – Jūrmalā atklās mākslinieka Pētera Jansena izstādi

Laicīgais un pārlaicīgais, realitāte un ilūzija cieši savijas kopā Pētera Jansena izstādē "Gaismas klusumā", ko piektdien, 26. aprīlī, atklās Jūrmalas muzejā. Pēters Jansens ir Nīderlandes mākslinieks, kurš jau ilgāku laiku dzīvo Latvijā, Ērgļu pusē, un mūsu zemi ir ļoti iemīlējis. Apmeklējot viņa izstādi, skatītājs ienirs īpašā atmosfērā, jo mākslas darbus tajā papildinās speciāli izstādei veidots skaņas dizains – mūzika un dabas skaņas.

«Gaismas klusumā» – Jūrmalā atklās mākslinieka Pētera Jansena izstādi
00:00 / 04:23
Lejuplādēt

Dzeju Pēters Jansens raksta angliski, bet viņa sarunvaloda Latvijā ir latviešu, jo nu jau aptuveni 15 gadu viņš šeit pastāvīgi dzīvo. Pirmo reizi ieradies 2000. gadā, Latviju uzreiz iemīlējis, sācis braukt pa vasarām, taču tad sapratis, ka vēlas ciešāku saikni. Nopircis māju pie Ērgļiem, arī par sievu apņēmis latvieti. Kas viņu Latvijā tā saista? Mākslinieks atbild, ka tas ir lauku klusums, nesabojātā daba, meži, kuros vēl iespējams arī apmaldīties:

"Klusums ir viena no lietām, kāpēc es dzīvoju Latvijā, jo Nīderlandē nav kluss, un tas man traucē.

Visur ir trokšņi no mašīnām, lidmašīnām. Visur ir ēkas. Grūti atrast vietu, kur nebūtu redzama kāda ēka vai ceļš. Un kas ir daba Nīderlandē? Viss ir iztaisīts kā ar lineālu. Visi dambji, grāvji – viss ir taisns ar 90 grādu stūriem. Tā nav daba! Bet Latvijā pat netālu no Rīgas Baltezerā, kad es tur biju ar draugiem sēņot, es ievēroju, ka tur ir eglītes ar ķērpjiem, ak, cik skaistas! Un vienā brīdī es vairs nesapratu, kur man jāiet. Nīderlandē nevar nomaldīties no ceļa, bet šeit var."

No kreisās: Pētera Jansena dzīvesbiedre Sandra Jansena, viņu sunītis Brenda, Pēters Jansens, komponi...
No kreisās: Pētera Jansena dzīvesbiedre Sandra Jansena, viņu sunītis Brenda, Pēters Jansens, komponiste, izstādes un grāmatas mūzikas dizaina autore Lauma Kazaka un izstādes kuratore Laima Daberte.

Izstādē "Gaismas klusumā" skatāmi gan Nīderlandē, gan Latvijā tapušie darbi – gleznas un objekti. Daba tajos ir viens no centrālajiem tēliem, bet tās nav parastas dabas studijas, bet filozofiskām pārdomām piepildīti darbi, kuros jūtama ietekme no mitoloģijas, senām kultūrām, dažādām garīgām praksēm, arī Rēriha idejām.

Pats Pēters Jansens savas ainavas mēdz dēvēt par mūžīgajām ainavām, kam līdzīgi kā mūzikā ir savi ritmi un akordi:

"Ainava – kā vizuāla mūzika. Tur ir tāda subjektīva emocija iekšā. Tāda maksimāli emocionāla ekspresija. Tas man patīk – mēģināt paplašināt realitāti."

Pēters Jansens
Pēters Jansens

Izstādes kuratore Laima Daberte stāsta, ka izstāde veidota tā, lai skatītājs pēc iespējas plašāk un daudzpusīgāk varētu iepazīt Pētera Jansena daiļradi un rokrakstu: "Izstādē darbi ir vairāk atspoguļojums tam, kā un par ko domā Pēters Jansens. Tajos ir ietverti ļoti daudz pretēju un duālu simbolu. Iedziļinoties viņa darbos, man bija interesanti pētīt arī mitoloģiskos tēlus, kas ir viscaur šajā zālē. Vienkāršākais piemērs ir gaisma un tumsa vai saule un mēness, kas ir altāros izstādīti. Šādi simboli caurvij visu izstādi. Man gribētos uzsvērt, ka tie pretstati jau nav tikai pretēji, jo viss iemieso pretstatus sevī. Tas savienojums varbūt ne vienmēr ir redzams, bet tas ir klātesošs."

Līdz ar izstādi klajā nāk arī grāmata "Pēters Jansens", kas aptver viņa daiļradi, viņa dažādos rokrakstus un stilus. Tāpat kā izstādei arī grāmatai skaņu dizainu veidojusi komponiste Lauma Kazaka. Viņa stāsta: "Grāmatā pie konkrētiem darbiem, noskenējot QR kodus, būs iespēja noklausīties paša mākslinieka ierunāto dzeju, ko viņš pats ir sacerējis, un ļoti interesanti stāstīja, ka dzejoļi pie viņa atnākuši kā tādas SMS, kā īsziņas. Ieskanējušies galvā, tad viņš cēlies augšā kaut vai nakts vidū un rakstījis. Ļoti skaista dzeja, un viņš to arī lasa savā suģestējošajā balss tembrā. Es tai pievienoju arī skaņu dizainu, lai rastos šī telpas atmosfēras sajūta."

Pētera Jansena izstāde "Gaismas klusumā" Jūrmalas muzejā apskatāma līdz 26. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti