Atklās mākslinieka Miķeļa Fišera personālizstādi «Aklā humanoīda stāsti»

23. maijā "Maxim Boxer" galerijā Rīgā pulksten 18.00 tiks atklāta godalgotā mākslinieka Miķeļa Fišera personālizstāde "Aklā humanoīda stāsti".

Kopš karjeras pirmsākumiem Fišera daiļradi nepamet glezniecība, taču jau desmit gadus viņa praksē nozīmīgu lomu ieņem kokgrebuma tehnika. Jaunākajā izstādē pirmo reizi būs skatāma trešā kokgriezumu sērija, informēja izstādes rīkotāji.

Par pirmo kokgriezumu sēriju Fišers saņēma Purvīša balvu un risināja netaisnības tēmu, ar otro pārstāvēja Latviju 57. Venēcijas mākslas biennālē un uzdeva jautājumu "Kas gan slikts var notikt"? Šoreiz Fišers skatītājiem piedāvā iespēju ieskatīties Aklā humanoīda dzīves pieredzēs, kas metaforiski stāsta par varu un nežēlību, spēku un vājumu, meliem un patiesību, kā arī nedrošību nezināmā priekšā.

"Mākslinieku vienmēr ir saistījis starpgalaktisks mērogs, un viscaur savai radošajai praksei viņš ir saglabājis kosmiskās sistēmas un indivīda pretnostatījumu, kas mēdz būt netiešs, bet vienmēr ir klātesošs. Studējot liecības par pagātnes civilizācijām un kultūrām, Fišers ir guvis priekšstatu par nemainīgajiem procesiem; cilvēci pavadošu, fundamentālu eksistences shēmu. Viņa radītās tēlu sistēmas un attēlotie sižeti acina skatītāju domāt par indivīda lomu kosmiskajā vienādojumā. Šo tēmu iztirzāšanā būtisku lomu ieņem ironija, kas palīdz bez didaktikas un moralizēšanas izcelt pamatmatricas absurdo un iracionālo dabu. Ironija rada vieglumu, savukārt galaktiskā distance ir gana liela, lai rastos jautājums – kāpēc mēs nespējam šo matricu mainīt?" teikts izstādes pieteikumā.

Kaut arī Fišera darbos jaušama asprātība un vieglums, molekulārā līmenī tajos ieausts cilvēces traģiskais kods. Skatītājs tiek aicināts piedzīvot Aklā humanoīda stāstus, kuros vienlīdz svarīgs ir attēls un tam dotais nosaukums. Radītie mākslas darbi piedāvā gan empatizēt ar to galveno varoni, gan distancēties no tā, vienlaikus gremdējoties sazvērestības teoriju un mistikas kokteilī.

Izstādē neizpaliks arī glezniecība, un to papildinās audiāla stimulācija, ko īpaši šim notikumam veidojis skaņu mākslinieks Error.

Miķelis Fišers (1970) 1995. gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas monumentālās glezniecības nodaļu. Lai gan Fišera vārds vairāk asociējas ar tēlotājmākslu, objektiem un instalācijām, viņš jau vairākus gadus veiksmīgi darbojies arī kā scenogrāfs, radot skatuves risinājumus Latvijas teātros (nominēts arī kā gada scenogrāfs). Līdz šim lielākā Fišera personālizstāde – "Lielviela" 2012. gadā bijusi skatāma LNMM izstāžu zālē "Arsenāls". 2015. gadā saņēmis Purvīša balvu par izstādi "Netaisnība" P. Stradiņa vēstures muzejā. 2017. gadā pārstāvējis Latviju 57. Venēcijas mākslas biennālē, veidojot nacionālo paviljonu ar nosaukumu "Kas slikts var notikt".

Izstāde būs apskatāma no 2024. gada  23. maija līdz 15. jūlijam "Maxim Boxer" galerijā Rīgā (Lāčplēša iela 48). Izstādes darba laiks: no otrdienas līdz ceturtdienai no pulksten 18.00 līdz 22.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti