Dienas ziņas

Par atbalstu Ukrainai apbalvo čornobiliešus un mediķus

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Fotogrāfu Jāni Gleizdu atceras kā lielu personību

Pirmās «Jāņa Gleizda balvas fotogrāfijā» laureāts: Mana misija ir ne tikai fotografēt pašam, bet motivēt jauniešus

Jāņa Gleizda vārds ir sinonīms izcilai kvalitātei Latvijas fotomākslas vēsturē. Viņš augstu novērtēts starptautiskos konkursos un 800 izstādēs visos kontinentos. Un visu panācis, pēc negadījuma zaudējot plaukstas abām rokām. Šogad, pieminot meistara simtgadi, tika pasniegta pirmā "Jāņa Gleizda balva fotogrāfijā".

Jānis Gleizds ir dzīvs mūsu atmiņās, sirdīs un darbos, pieminot fotogrāfu un mākslinieku simtgadē, uzsver viņa talanta cienītāji. Godinot pasaules slavu guvušo aktu un izohēlijas tehnikas meistaru, organizēts Latvijā pirmais foto konkurss melnbaltajā fotogrāfijā. Idejas autors ir Latgales fotogrāfu biedrības vadītājs Igors Pličs, kurš šo iniciatīvu uzskata par savu misiju: "Mēs mēģinām atdzīvināt cilvēku, fotogrāfu konkrēti, sadraudzību, sadarbību, izaugsmi un vispār nozari noturēt līmenī un pacelt uz augšu."

"Gribējās stāstīt par Jāņa Gleizda veikumu, par viņa nozīmīgumu tieši kultūras jomā, lai vispār melnbaltās fotogrāfijas žanrs kā tāds turpmāk attīstītos, lai arvien jauni cilvēki tam pievēršas," uzsvēra Rēzeknes novada Kultūras un tūrisma pārvaldes vadītāja Daiga Miščenko.

Konkursā pavisam piedalījās 278 autori no visas Latvijas, kā arī ārzemēs dzīvojoši latvieši ar vairāk nekā 1000 darbiem piecos žanros: portrets, ainava, akts, klusā daba un sports.

"Tie ir tie žanri ar kuriem vairāk Jānis Gleizds darbojās, bet tas absolūti nenozīmē, ka mums būtu kaut kā jādublē vai ar plaģiātismu jānodarbojas. Jānis Gleizds savā izohēlijas tehnikā līdz šim nav pārspēts vēl un nav jāpārspēj," uzsvēra Igors Pličs.

Fotogrāfijas vērtēja profesionāla žūrija, kas atzīst: izvēlēties labākos bija grūti, liela daļa darbu ir izcili. 30 augstāko vērtējumu ieguvušie foto tagad skatāmi izstādē, pārējie publicēti katalogā.

"Žūrijai izvērtējot, bija redzams tikai darba reģistrācijas numurs, tas bija pilnīgi anonīmi, un mēs nezinājām autorus nevienam darbam," skaidroja Daiga Miščenko un atzina, ka pārsteidzoši bijis: "Tiešām beigās, arī apskatoties tos laureātus, skaidrs, ka ļoti daudz tieši jauno mākslinieku."

Vienbalsīgi gan izvēlēts galvenās "Jāņa Gleizda balvas fotogrāfijā" "Grand Prix" godalgas saņēmējs. Eduardam Medvedevam fotografēšana ir sirdslieta jau kopš bērnības. Laureāta fotogrāfijas "Aizturot elpu" galvenā doma ir aicināt ikvienu neatlaidīgi tiekties pēc saviem mērķiem. Eduards Medvedevs ir arī skolotājs un regulāri Rēzeknē vada nodarbības topošajiem fotogrāfiem.

"Igors runāja, ka viņa misija ir Gleizds, mana misija laikam ir ne tikai fotografēt pašam, bet motivēt jauniešus. Arī viņiem varbūt kaut kas paliks prātā un būs kā veids pašrealizēties, pašizpausties," uzsvēra balvas laureāts.

Divu gadu laikā tapusi un svētkos izdota arī grāmata "Gleizda metode". Iecerēts, ka "Jāņa Gleizda balva fotogrāfijā" notiks arī turpmāk reizi trīs gados, tekoši mainot visus piecus konkursa žanrus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti