Liepājā būs skatāma dažādu paaudžu latviešu rakstnieku rokrakstu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ceturtdien, 7. jūnijā, plkst. 14 Liepājas muzeja ekspozīcijā “Liepāja okupāciju režīmos” tiks atklāta Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) izstāde “Radīti, lai nezustu. Rakstniecības un mūzikas muzeja rokrakstu stāsti”.

Izstāde ļauj ielūkoties izcilu Latvijas literāro darbu tapšanā, rakstnieku individuālajās darba metodēs un radīšanas noslēpumos, informēja Liepājas muzejpedagoģe Anita Urkauska.

Apmeklētājiem ir iespēja izpētīt, piemēram, Paula Putniņa lugas, Jāņa Sudrabkalna dzejoļu krājuma manuskripta, latviešu visplašākā romāna – Jēkaba Janševska “Dzimtene” – rokrakstu un citu vērtīgu literāro tekstu likteņus.

Izstādes autori aicina ļauties īstiem rokrakstu priekiem – iepazīt muzejā glabāto rokrakstu dzīves, apjaust tajos piemītošo enerģiju, uztvert tos arī vizuāli kā mākslas darbus, kā pieminekļus. Īpaši jāatzīmē, piemēram, Reiņa un Matīsa Kaudzīšu “Mērnieku laiki”, Viļa Lāča “Zvejnieka dēls”, Imanta Ziedoņa “Kurzemīte” u.c., kuru saturs pazīstams jau vairākām lasītāju paaudzēm.

Rokraksti ļauj nolasīt arī skarbus cenzūras un pašcenzūras stāstus, kā, piemēram, Gunāra Priedes lugā “Smaržo sēnes”, Marģera Zariņa romānā “Trauksmainie trīsdesmit trīs” u.c.

Cenzūras pēdas palīdz atklāt arī eksponētās dienasgrāmatas, piezīmes, atmiņu stāsti, teksti un to autori.

Izstādes apmeklētājs var būt ne tikai pasīvs vērotājs, bet arī aktīvi iesaistīties, atbildot uz jautājumiem, “lemt” tā vai cita rokraksta likteni, uzrakstīt savu, ar roku rakstītu, rokraksta stāstu.

“Aktualizēt rokrakstus patlaban mudina pati dzīve, uzdodot jautājumu, ko interesantu mūsdienu cilvēkam, kurš arvien retāk raksta ar roku, var pastāstīt gadu desmitiem muzejā glabātie rokraksti,” par izstādi stāstīja kuratore Māra Eņģele.

Izstāde tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, un tās veidotāji ir RMM projektu kuratore Māra Eņģele un mākslinieks Gundars Gulbis.

Izstāde skatāma Liepājā, K. Ukstiņa ielā 7/9, no 7. jūnija līdz 5. augustam. Ieeja bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti