Latvijas Radio pirmatskaņos četru mūsdienu latgaliešu autoru stāstu radiolasījumus

Turpinot latgaliešu mūsdienu literatūras iemūžināšanas un popularizēšanas darbu, no 21. līdz 24. maijam raidījuma "Ielūdz Radioteātris" laikā katru vakaru pulksten 22.05 Latvijas Radio 1 ēterā pirmatskaņojumu piedzīvos latgaliešu prozas darbu izlase – stāsti un esejas, kuru autori ir Annele Slišāne, Valentins Lukaševičs, Raibīs (Oskars Orlovs) un Egita Kancāne. Darbus radiolasījumu formātā iedzīvinājuši aktieri Jānis Kronis, Katrīna Griga, Inga Misāne-Grasberga un ierakstu mākslinieciskais vadītājs, kā arī viena no balsīm – Kristaps Rasims.

"Var teikt, ka Latvijas Radio Latgales studija uzņēmusies sava veida misiju – iemūžināt mūsdienu latgaliešu literatūras procesus un pašus literāros darbus, ko esam veiksmīgi darījuši gan ar raidierakstu "Puslopys", kura 27 sērijās iemūžinātas sarunas ar literātiem un darbu skanēšana pašu autoru lasījumā, gan ar līdz šim veidotajiem literāro darbu ierakstiem. Savukārt "Volūda", izdodot literāros darbus, publicējot jaundarbus un organizējot literāros konkursus, veicina latgaliešu literatūras popularizēšanu un turpināšanos. Saliekot kopā spēkus un pieredzi, esam atraduši veidu, kādā literatūra latgaliski laikos, kad latgaliski lasa vien retais, var turpināt sasniegt arvien jaunu auditoriju un reizē dažādot Latvijas Radio Radioteātra raidlaikā bagātīgi iemūžināto literāro darbu klāstu," saka Latgales studijas vadītāja un ierakstu producente Renāte Lazdiņa.

Mūsdienu latgaliešu prozas pieejamību radio lasījumu veidā 2021. gadā Latvijas Radio Latgales multimediju studija un latgaliešu kultūras kustība "Volūda" (biedrība "LgSC") iesāka ar Ilzes Spergas stāstu krājuma "Dzeiveiba" radiolasījumiem. Pērn, 2023. gadā, raidījumā "Ielūdz Radioteātris" izskanēja Alda Bukša kriminālromāna "Bruoli" radioiestudējums. Abi darbi novērtēti gan ar klausītāju atzinību, gan latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks" saņemšanu.

Turpinot mūsdienu latgaliešu literatūras iepazīšanu, tapuši jauni radiolasījumi "Stuosti latgaliski", kuros Anneles Slišānes stāsti no krājuma "Tuoraga stuosti" divām daļām skanēs aktrises Ingas Misānes-Grasbergas balsī, Valentina Lukaševiča esejas no izdevuma "Casnāgu maizeitis" ielasījis Kristaps Rasims, Egitas Kancānes stāstu krājuma "Syltuo mola" piedzīvojumus izdzīvos aktrise Katrīna Griga, bet Raibuo (Oskara Orlova) stāstus no krājumiem "Pyrma syltī" un "Zalta tesmini" lasīs aktieris Jānis Kronis. Prozas darbi vedīs ceļā uz Latgales siltāko malu, ļaus dzīvi izgaršot ķiploku maizītēs un biezpiena graudos, aicinās smieties, skumt un turpināt meklēt. 

Radiolasījumu pirmatskaņojums no 21. līdz 24. maijam Latvijas Radio 1 ēterā izskanēs raidījuma "Ielūdz Radioteātris" laikā katru vakaru pulksten 22.05, skanot viena autora darbu izlasei. 21. maijā pirmatskaņojums būs Anneles Slišānes stāstiem, 22. maijā – Egitas Kancānes darbiem, 23. maijā – Valentina Lukaševiča esejas, bet mūsdienu latgaliešu literatūras skanēšanas nedēļu 24. maijā noslēgs Raibuo stāstu radiolasījumi. No 21. maija darbi klausāmi arī Latvijas Radio mājaslapas sadaļā "Radioteātris" un Latvijas Radio mobilajā lietotnē.

Latgaliešu literatūras radiolasījumus veido Latvijas Radio Latgales multimediju studija, sadarbojoties ar latgaliešu kultūras kustību "Volūda" un ierakstu studiju "Reiga", darba mākslinieciskais vadītājs ir Kristaps Rasims, ieraksta producente Renāte Lazdiņa, bet projekta vadītāja Edeite Laime.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti