Kultūras rondo

Rīgā, Drustos un Vecpiebalgā ar kultūras festivālu svinēs Elles ķēka dalībnieku simtgades

Kultūras rondo

Jaunie mākslinieki piedāvā izstādi "Krācēm ir darba laiki" centrā "Zuzeum"

"Punctum festivāls" šogad pievērsīsies cilvēka un dabas mijiedarbībai

«Punctum festivāls» šogad pievērsīsies cilvēka un dabas mijiedarbībai

Pārvērtēt un apvērst varas pozīcijas cilvēka un dabas nošķīrumā aicina "Punctum festivāls", kas šogad norisināsies no 14. līdz 25. maijam un pievērsīsies cilvēka un dabas mijiedarbībai. Lasījumos un performancēs ekoloģijas tēmas risinās pašmāju un ārvalstu literāti, aicinot pārvērtēt un apvērst varas pozīcijas cilvēka un dabas nošķīrumā.

Žurnāls "Punctum" šogad svin jau 10. jubileju, un festivāla laikā ar 10 lasījumiem un īpašo autoru izlasi šī dzimšanas diena tiks arī atzīmēta, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāstīja festivāla mākslinieciskā vadītāja, žurnāla "Punctum" redaktore Laura Broka. 

Žurnāla "Punctum" desmitgades dzejas lasījumi notiks 14. maijā pulksten 19.00 bārā "Aleponija". Desmitgades svinībās piedalīsies desmit žurnāla autori – dzejnieki Arvis Viguls, Elvīra Bloma, Eriks Naivo, Anna Auziņa, Kārlis Vērdiņš, Linda Mence (Gabarajeva), Krišjānis Zeļģis, Līva Marta Roze, Ivars Šteinbergs, Artis Ostups, kā arī mūziķe Sniedze Prauliņa.

"Šogad festivālu mēs veltām cilvēku un dabas attiecībām, ekoloģijas tēmai, vides aizsardzības tēmai.

Likumsakarīgi, ka pirmais atklāšanas pasākums ir Kristas Burānes pārziņā, ņemot vērā, ka Krista ir režisore un kultūras projektu vadītāja, kas ir ārkārtīgi cieši saistīta ar šo tēmu," stāstīja Broka. 

"Punctum festivāls 2024" jau atklāts ar līdzdalības performanci "Sarunas ar kokiem" pretī Latvijas Republikas Ministru kabinetam, ko veidoja Krista Burāne un Kristīne Brīniņa, reaģējot uz "koku izzāģēšanas reformu", pievēršoties cilvēka un dabas attiecībām un kokus uzlūkojot kā līdzvērtīgus sarunu biedrus.

Krista Burāne
Krista Burāne

""Punctum festivālam" vienmēr ir bijis mērķis un uzstādījums literatūru skatīt tādā ļoti plašā, daudzējādā, starpdisciplinārā kontekstā, uzsverot literatūras saistību ar citiem mākslas veidiem un žanriem, uzsverot literatūras arī sociālo ietekmi un iespējas ietekmēt sabiedrības attieksmes. Līdz ar to es teiktu, ka šis festivāls ir drīzāk tāda starpdisciplināra pasākumu programma, kas literatūru skata ļoti daudzējādi," stāstīja Broka.

16. maijā pulksten 19.00 notiks Elvīras Blomas dzejas krājuma "Viņam patīk šie dzejoļi" prezentācija bārā "1983". Performancē piedalīsies Elvīra Bloma, Arvis Viguls, Artis Ostups, Lauris Bērziņš un Kristaps Gržibovskis.

"Dzejnieces Elvīras Blomas jaunā grāmata ir žurnāla "Punctum" šī gada pirmā grāmata, ko mēs izdodam, un mēs ar lielu prieku svinēsim grāmatas atklāšanu festivālā," teica Broka. 

Dzejniece Elvīra Bloma atklāja vien to, ka viņas dzejoļi, kas apkopoti jaunajā dzejas krājumā no apmēram 10 gadu ilga rakstīšanas posma, nav rakstīti tā, lai kādam patiktu, bet dzejas krājuma prezentācija būs pilnīgi kaut kas pretējs tam, ko cilvēki, visticamāk, sagaida.

Elvīra Bloma
Elvīra Bloma

"Mums ir tāds mērķis, ka katru gadu "Punctum" varētu izdot kādas trīs, četras grāmatas – gan jau zināmu autoru grāmatas, gan centīsimies atklāt jaunas debijas. Šogad plānā ir gan ukraiņu autors, gan arī pašmāju autori. Konkrētus vārdus un nosaukumus neminēšu, jo viss vēl ir procesā, bet šāda doma ir," atklāja Broka. 

Savukārt 17. maijā pulksten 15.00 "Sustento" telpā norisināsies iekļaujoša rakstīšanas darbnīca "Laika maņas".

"Mēs pagājušajā gadā ļoti fokusējāmies uz iekļaušanas un pieejamības tēmu, un šogad mēs īpaši to vēlamies izcelt vienā pasākumā, ka ir gaidīti cilvēki ar dažādu pasaules skatījumu spējām. Šī darbnīca tiks pielāgota katram cilvēkam, katra cilvēka maņām. Darbnīcas vadītāja Linda Mence, kurai ir pieredze gan ar bērniem ar dažādiem psihiskajiem traucējumiem, gan ar pieaugušo auditoriju, būs atvērta ļoti dažādai auditorijai. Mēs ceram, ka tajā būs tāda laba apmaiņa, ka mācīsimies mēs visi," sacīja Broka.

Nākamnedēļ, 21. maijā, notiks ekodzejas lasījumi "Klusums un vētra", 23. maijā Latvijas Mākslas akadēmijas Jaunajā korpusā paredzēti prozas lasījumi "Vīteņaugi", bet 24. maijā galerijā "Smilga" – performance "Par sievietēm, augiem un iesakņošanos ainavā". 

Plašāk ar festivāla programmu iespējams iepazīties "Punctum" mājaslapā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti