Rīta Panorāma

Muzikālajai apvienībai "Vēstulēs" otrais singls "Šī vasara"

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

"Pastaiga pa skaisto Rīgu" foto albums ar papildināto realitāti

Kā vēsturiskā Rīga izskatās šodien? Salīdzināt var fotogrāfiju albumā «Pastaiga pa skaisto Rīgu»

Šoreiz stāsts par gana neparastu grāmatu, kas atvēršanas svētkus piedzīvoja aizvadītās nedēļas nogalē. Tas ir vēsturisko fotogrāfiju albums, kam dots nosaukums "Pastaiga pa skaisto Rīgu". Projekta autors ir Kaspars Migla, līdzautors Andris Ivanovs.

Albumā iekļauti pagājušā gadsimta 20. līdz 40. gadu fotoattēli, tātad starpkaru laiks. Albuma mērķis – parādīt, cik skaista Rīga izskatījās laikā pēc Latvijas neatkarības iegūšanas.

Kā vēsturiskā Rīga izskatās šodien? Salīdzināt var fotogrāfiju albumā «Pastaiga pa skaisto Rīgu»
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Bet kāpēc šis izdevums ir neparasts? Jo – tas nav tikai vienkāršs fotogrāfiju sakopojums, aptuveni puse no fotogrāfijām ir ar papildināto realitāti.

Tas nozīmē, ka gandrīz 100 grāmatas attēliem klāt ir īpašs simbols, kuram pieliekot klāt mobilo telefonu, varam redzēt, kā konkrētā vēsturiskā vieta izskatās šodien.

Vai arī noskatīties vēsturisku video, kas saistīts ar konkrēto vietu.

Lai būtu skaidrāk, uzreiz minēšu piemērus. 213. lappuses vēsturiskajā fotogrāfijā redzams Elizabetes un Brīvības ielas stūris, ar skatu uz kādreiz tik slaveno "Piena restorāna" ēku. Fotogrāfijai klāt ir simboliņš, kam pieliekot klāt telefonu, atveras skats uz šo vietu šodien. Tā centrā redzam viesnīcu "Latvija", jo vēsturisko ēku tieši tādēļ savulaik nojauca, lai šo viesnīcu celtu.

Savukārt, ja mēs pieliekam klāt telefonu simbolam, kas ir pie fotogrāfijas, kurā redzams kādreizējais tirgus Daugavmalā, tad šī vēsturiskā vieta atdzīvojas arī video stāstiņā, kurā varam pavērot, cik atšķirīga no mūsdienām bija tagadējā 11. novembra krastmala. Tā bija pilna ar tirgus būdām, un tur pārdeva visu – sākot no oglēm un malkas un beidzot ar āboliem, kartupeļiem, dažādiem amatniecības izstrādājumiem.

Fotogrāfiju albums «Pastaiga pa skaisto Rīgu»
Fotogrāfiju albums «Pastaiga pa skaisto Rīgu»

Skaidrs, ka šis video ir uzņemts pirms trīsdesmitajiem gadiem, jo 1930. gada rudenī jau sāka darboties Centrāltirgus tur, kur tas ir šodien, un tad jau visas tirgus būdas Daugavmalā nojauca.

Kopumā albumā ir 220 vēsturisko attēlu, 75 no tiem var aplūkot arī mūsdienu versijā, bet 20 attēliem ir klāt vēsturiskie video.

Video var redzēt, piemēram, arī to, kā pirms aptuveni 90 gadiem izskatījās Zviedru vārti, eksportosta Andrejsalā, pontonu tilts, vai kā virs Rīgas Pareizticīgo katedrāles lidinājās dirižablis.

Šī vērienīgā projekta autors un grāmatas sastādītājs ir Kaspars Migla, līdzautors Andris Ivanovs, tas tapis sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu un Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju, bet papildinātās realitātes iespēju izveidojis informācijas tehnoloģiju (IT) kopienas uzņēmums "Digitālo inovāciju parks".

Priekšvārdu grāmatas autors Kaspars Migla uzaicinājis rakstīt mūsu pašu kolēģim, radio un televīzijas personībai Tomam Grēviņam. Grāmatas atvēršanā Toms atklāti atzina, ka sākotnēji bija krietni samulsis, kādā saistībā tieši viņam, un bija spurojies pretī, bet Kaspars Migla bijis ļoti neatlaidīgs, un patiešām priekšvārds ir sanācis ļoti personisks, no sirds rakstīts, jo, izrādās, Toms ir rīdzinieks līdz kaulam, dzīvojis arī ļoti dažādās Rīgas vietās, un maratona "Dod pieci!" laikā vairāk nekā mēnesi no savas dzīves nakšņojis gandrīz pašā Doma laukuma vidū.

Turpinot par grāmatas saturu, izcelšu vairākas fotogrāfijas, kas man šķita sevišķi interesantas. Piemēram, vienā redzams skats no augšas uz Rīgas ostu Daugavmalā. Tajā ļoti smalki var izpētīt dažādas detaļas un arī atšķirības no mūsdienām. Tālumā pār Daugavu redzami trīs tilti, divu no kuriem vairs nav, un tas ir Zemgales tilts, ko Otrā Pasaules kara laikā sasprindzināja, un pontonu tilts. Trešais ir Dzelzceļa tilts. Šajā pašā bildē varam redzēt, cik dzīva Rīgā bija kuģīšu satiksme, tie Daugavmalā stāv burtiski viens pie otra. Tāpat varam redzēt, ka pirms 90 gadiem Rīgā jau brauca ar automobiļiem, bet daudz vairāk tomēr ar zirdziņiem, kursēja arī tramvaji un autobusi.

Fotogrāfiju albums «Pastaiga pa skaisto Rīgu»
Fotogrāfiju albums «Pastaiga pa skaisto Rīgu»

No mūsdienu viedokļa interesanti papētīt, kāds savulaik bija skats uz "Kolonādes" kiosku un Lielo pulksteni, tagad dēvētu par "Laimas" pulksteni, kāda izskatījās Vaļņu iela, kad tur vēl nebija uzcelts lielais universālveikals, vai arī kāda bija Rīgas vecā autoosta, kas atradās 13. janvāra ielā.

Smaidu raisošs papildinājums albumam ir arī dažādas to gadu reklāmas, kas ik pa laikam iepludinātas starp attēliem. Daļa no tām ir pantiņu formā. Piemēram, ķīmiskā tīrītava, ko acīmredzot vada cilvēks uzvārdā Šalka, savu reklāmu iesāk tā:

"Pēc spodrības un tīrības kam alka,
Lai ievēro firmu – A. Šalka".

"Brīvības kafejnīca", kas atrodas Raiņa bulvārī 11, reklamējas ar šādu pantiņu:

"Brīvības kafejnīcā omulība valda,
Tur tēja, kafija un kūka salda.
Ar jautrību ja vēlies nākt tu sakaros,
Šo kafejnīcu apmeklē tad vakaros".

Ar pantiņu reklamējas arī slavenā Eižena Finka fotoateljē:

"E. Finku ja kāds vēlas redzēt vaigu vaigā,
Uz Raiņa bulvāri 3 lai tāds staigā,
Kad gaismas starus sejā raidīs,
Tad ģīmetne kā dzīva tevim pretī smaidīs".
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti