Valmierā Sv.Sīmaņa baznīcas torni rekonstruēs līdz 1.jūnijam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šobrīd Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcā, kas ir gan valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, gan viens no vecākajiem Latvijas dievnamiem, norit torņa rekonstrukcijas darbi. Šim nolūkam draudzei ir izdevies piesaistīt gan ziedojumus, gan Eiropas Savienības finansējumu. Taču mazākām draudzēm šobrīd atrast līdzekļus savu dievnamu remontiem ir gluži vai neiespējami - tiek lēsts, ka nopietni rekonstrukcijas darbi būtu nepieciešami ap 150 baznīcām.

Sv. Sīmaņa baznīcā savā ziņā vēsturisks brīdis - tiek pārzāģēta baznīcas torņa lodē esošā kapsula, kas tagad, remontdarbu laikā, reizē ar torņa gaili ir nonesta zemē. Un šī kapsula glabā vēstījumu no iepriekšējās torņa restaurācijas. Bez tā laika monētām kapsulā arī laikraksti „Cīņa” un „Liesma”, brošūras par Valmieru, kā arī  pilsētas foto attēli un apraksts par  baznīcu. Tas ir padomju laiks, kad veikti restaurācijas darbi un tos veikt, kā stāsta Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma, ļāva tas, ka baznīca tolaik bija muzeja filiāle.

Pavisam drīz baznīcas  gailis un lode, jau kļuvuši spožāki,   atgriezīsies savā vietā  tornī. Torņa renovācijas darbiem, kā stāsta draudzes valdes priekšsēdētājs Ainārs Pastva, savākti ziedojumi 103 tūkstoši eiro, bet nepieciešami būtu vismaz 160 tūkstoši. Lai arī summa liela, Valmieras draudze ir apņēmības pilna gan piesaistīt ziedojumus, gan, ja būs iespēja,  atkal startēt Eiropas projektos.

Taču mazajām draudzēm tas nav iespējams, kaut gan dievnamu,  kuriem nepieciešami remonti, valstī ir pat ļoti daudz.

Kā spriež Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas īpašumu komisijas vadītājs Arnis Bušs, ja vēlamies arī nākošajām paaudzēm saglabāt baznīcas,  kas reizē ir kultūrvēstures un arhitektūras  pieminekļi, tad te jāiesaistās arī valstij.

Bet Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcas rekonstrukciju paredzēts pabeigt līdz 1.jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti