«Orbīta» pārstāv Latviju mediju dzejas izstādē Maskavā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Maskavā, galerijā "Elektromuzejs" atklāta izstāde "Digitālais dzejnieks". Tajā izstādīti Krievijas un citu valstu autoru darbi, kas veidoti žanrā, ko pēdējā laikā pieņemts saukt par mediju dzeju. Izstādē īpaša loma ir Latvijas pārstāvjiem - apvienības "Orbīta" dalībniekiem Aleksandram Zapoļam, Artūram Puntem un Sergejam Timofejevam.

Izstādes veidotāji meklējuši atbildes uz jautājumiem, kas ir mediju dzeja, vai iespējams fiziski sajust poētiska teksta metaforismu jeb atrast to interneta meklētājā.

Izstāde "Digitālais dzejnieks" piedāvā vairāk nekā 20 tādu žanru darbus, kā video un 3D dzeja, interaktīvās instalācijas un skulptūras. To vidū arī atzītā Krievijas mediju mākslinieka Sergeja Teterina literāts-robots "Kiber-Puškins" un poētiskais krēsls, kas ļauj Sudraba laikmeta dzeju uztvert caur ķermeņa vibrācijām. Šis autors ne reizi vien apmeklējis Latviju ar savām meistarklasēm un prezentācijām.

"Orbītas" dalībniekiem tika dota iespēja parādīt nelielu savu multimediālo darbu retrospekciju. Ekspozīcijā iekļauts Aleksandra Zapoļa kinētiskais objekts "3D dzeja", kas iepriekš bijis skatāms vienā no apvienības "Orbīta" projekta "Rīgas dzejas karte" izstādēm. Uz Maskavu devušies arī divi Artūra Puntes darbi no intalāciju sērijas "Dzeja interjerā". Savukārt no Sergeja Timofejeva darbiem izstādīta poētiskā datorspēle "Es - teksts", kas radīta kopā ar mākslinieku, animatoru Edmundu Jansonu. Vēl izstādē skatāmi vairāki "Orbītas" autoru aizgājušajos gados radīti video darbi, tai skaitā zināmākais - "Sveta" (Diānas Paļijčukas animācija).

Izstādē vēl piedalās daudzi pazīstami mediju mākslinieki, to vidū Sergejs Teterins, Čārlzs Bernstins, Aleksejs Šuļgins, Natālija Fjodorova un citi. Izstāde būs apskatāma visu vasaru.

Izstādes kuratori ir Anna Tolkačeva un leģendārais Krievijas mediju mākslas pionieris Aleksejs Šuļgins.

Galerija "Elektromuzejs" specializējas laikmetīgo mediju darbu demonstrēšanā un izglītojošu programmu īstenošanā radošai jaunatnei. Piemēram, tajā nesen bijuši izstādīti arī izcilā skaņas mediju mākslininieka "::vtol::" darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti