Dienas ziņas

Aicina aktīvāk ziedot labdarībai

Dienas ziņas

ASV un citviet turpinās protesti

Liepājā sāk koncertestrādes "Pūt, vējiņi!" pārbūvi

Liepājā sāk koncertestrādes «Pūt, vējiņi!» pārbūvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Maija vidū Liepājā sākta ilgi gaidītā koncertestrādes “Pūt, vējiņi!” pārbūve. Šajā brīdī teritorijā gan vēl notiek vecās skatuves un pārējo būvju demontāžas darbi.

ĪSUMĀ:

  • Liepājā šobrīd nograuj leģendāro koncertestrādi „Pūt, vējiņi!”, lai tās vietā uzbūvētu jaunu.
  • Jūrmalas parkā to uzbūvēja pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. 
  • Koncertestrādē savulaik notika festivāls „Liepājas dzintars” un citi nozīmīgi mūzikas notikumi.
  • Jaunajā veidolā koncertzāles būs apmeklētājiem pieejama pēc aptuveni pusotra gada.

Liepājā sāk koncertestrādes «Pūt, vējiņi!» pārbūvi
00:00 / 04:41
Lejuplādēt

Plānots, ka pārbūves process varētu noslēgties nākamajā gadā. Līdz šim jau vairākus gadus ir mēģināts sākt darbus. Tas nebija vainagojies panākumiem – tad finansējuma trūkuma, tad neveiksmīga iepirkuma procesa dēļ.   

Koncertdārzs ''Pūt, vējiņi!'' projektēts 1961. gadā, bet pabeigts 1964. gadā. Uz skatuves notikuši neskaitāmi koncerti, kā arī leģendārais festivāls “Liepājas dzintars”, kas vārdu salikumu “Pūt, vējiņi” padarīja par vienu no Liepājas simboliem.

Pašreiz gan vietas spozme ir nodzisusi, jo estrādē jau vairākus gadus valda klusums tās bēdīgā stāvokļa dēļ. Lai vietu atgriezu kultūras dzīves apritē, šopavasar tur sākušies pārbūves darbi.

“Pirmo reizi es kāpu uz skatuves 15 gados, ai, nē, man bija jau 16 tajā vasarā, un spēlēju dejas visu vasaru. Es ceru, ka varbūt nākošgad “LĪVfests” būs jaunajos “Pūt, vējiņos”,” pauda mūziķis, liepājnieks Ainars Virga.

Par koncertestrādes “Pūt, vējiņi!” pārbūves nepieciešamību pašvaldības līmenī sāka runāt jau pirms vairākiem gadiem, taču birokrātisku nesaskaņu un naudas trūkuma dēļ tālāk par runām arī netika.

Šajā gadā plāni sāka realizēties praktiski, un pašreiz pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar būvniekiem – SIA "Bildberg" – par vecā koncertdārza "Pūt, vējiņi!" pārbūvi par aptuveni 1,85 miljoniem eiro, savukārt rekonstrukcijas projektu izstrādāja SIA "Livland Group" kopā ar arhitektu Miku Lejnieku. Kopējās projekta izmaksas ir aptuveni 2,3 miljoni eiro, kam piesaistīts pašvaldības un ERAF līdzfinansējums.

“Projekta rezultātā mums vajadzētu būt labiekārtotiem “Pūt, vējiņiem” ar labiekārtotu teritoriju, jo nav jau mums diži lielas iespējas kaut ko domāt tālāk, jo, ja šo nerealizēs, tad, visticamāk, ka nākamajā plānošanas periodā arī finansējuma nebūs. Tehniskais stāvoklis “Pūt, vējiņiem” diemžēl pirms šo darbu sākšanas bija stipri bēdīgs no tehniskā viedokļa,” stāstīja Liepājas domes izpilddirektora vietnieks būvniecības jautājumos Didzis Jēriņš.

Kaut arī koncertestrādes „Pūt, vējiņi” pārbūves projekts līdz šim daudzos raisījis dalītas jūtas, estrāde piedzīvos būtiskas pārmaiņas.

Celtnieki savu darbu sākuši ar teritorijā esošo ēku demontāžu, kas varētu ilgt aptuveni mēnesi. Vienlaikus tiks demontētas arī betona un akmens sienas, kas ieskāva koncertestrādi, taču, piemēram, akmeņi tiks izmantoti jaunās estrādes projektā.

„No esošā materiāla, kas mums ir šobrīd „Pūt, vējiņos!”, tiks saglabāti granīta akmeņi, tiks iebūvēti celiņos un kalpos kā vadlīnijas vājredzīgiem cilvēkiem. Tie netiks mesti ārā, vajadzīgo daudzumu izmantos, bet pārējais tiks atdots pasūtītājam," pastāstīja Liepājas pašvaldības projektu ieviešanas nodaļas projektu vadītāja Solvita Kaņevska.

Tāpat plānots paplašināt skatuvi un jumta konstrukciju.

Pārbūvējot koncertestrādi, tiks nodrošināta iespēja mainīt skatītāju centrālās daļas sēdvietu izvietojumu un skaitu atbilstoši katram konkrētajam pasākumam. Koncertestrādē „Pūt, vējiņi!” būs 1445 sēdvietas. Kaut arī pārmaiņas gaidāmas būtiskas, iecerēts saglabāt iepriekšējo apjomu un noskaņu. Jumta konstrukcija tiks nedaudz pacelta uz augšu un tiks veidota no PVC tenta, lai estrādei mazinātu smagnējuma un tumsas sajūtu, bet nodrošinātu papildu gaismas pieplūdumu un paplašinātu redzamības zonu.

“Būtībā ir nevis kaut ko pilnīgi jaunu, pilnīgi savādāku radīt, bet mēģināt saglabāt esošo “Pūt, vējiņi!” dvesmu, saglabāt ēkas galvenās pamatlīnijas,” sacīja Jēriņš.

Kā koncertestrāde mainīs savu vizuālo izskatu, stāsta projektu vadītāja Solvita Kaņevska: „Ēkai tiks izmantots reljefa apdares segums, tā būs gaišā dzintara, koka tonī. Arī labiekārtojuma ceļš tiks veidots dzintara formātā, kā mazi akmentiņi izkaisīti pa parku.”

Saskaņā ar līgumu no brīža, kad objekts nodots būvniekam, šajā gadījumā no 18. maija, darbi jāveic 450 dienu laikā.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti