Panorāma

Pārvietos visus muzeju krājumus, bet -- pēc pusgada

Panorāma

Piena ražotāji un tirgotāji nevienojas

"Lielo dzintaru" sāks būvēt šomēnes

«Lielo dzintaru» sāks būvēt šomēnes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Augstas klases akadēmiskās mūzikas koncerti, mājvieta orķestrim un mūzikas vidusskolai, izstādes un konferences - šādas iespējas pavērsies Liepājas daudzfunkcionālajā centrā „Lielais dzintars”. Ceturtdien svinīgā gaisotnē noslēgti līgumi par centra būvniecību, kuru plānots uzsākt tuvākā mēneša laikā.

Pēc nedaudz vairāk kā desmit gadus ilgas gaidīšanas šodien Liepājas pārstāvniecībā Rīgā parakstīts līgums par daudzfunkcionālā centra „Lielais dzintars” Liepājā būvniecību un projekta uzraudzību. Liepājas domes priekšsēdētāja vietniece Silva Golde šo notikumu sauc par vēsturisku un saviļņojošu visas Latvijas kultūrai. Tāpat viņa uzsver centra nosaukuma simbolisko nozīmi: „Projekts trāpīgi raksturo kādu no Liepājas vērtībām - un tas ir dzintars. Šī skaistā ēka tiks būvēta stiklā, stikla korpusā, kurš mirdzēs un laistīsies dzintara krāsās.”

Par aptuveni 30 metrus augstās celtnes būvniecību līgums parakstīts ar SIA „Merks”, savukārt par projekta uzraudzīšanu - ar austriešu arhitektu Folkeru Gīnki.

„Tagad mēs šo līgumu parakstīsim, un varēsim veiksmīgi turpināt virzīties uz priekšu. Liepāja ir tiešām skaista pilsēta. Viena no ģeogrāfiski skaistākajām pilsētām, kuras es zinu, kas ir novietota jūras krasā. Un mēs esam pateicīgi un gandarīti par iespēju pievienot vēl vienu skaistu arhitektūras objektu šai skaistajai pilsētai Liepājai,” arhitekts ir priecīgs, ka pēc vairāku gadu neskaidrās projekta nākotnes to visbeidzot iespējams īstenot un ar līgumu parakstīšanu aicināja nevilcināties ne minūti ilgāk: „Bet nu man vajadzētu izdarīt kopsavilkumu. Nu jau desmit gadus process gājis uz priekšu un mums nevajadzētu aizmirst parakstīt šos līgumus.”

Ar centru „Lielais dzintars” plānots izlīdzināt reģionu un galvaspilsētas atšķirības kultūras kvalitātē. Tāpat centram jāveicina profesionālās mākslas pieejamība visam Kurzemes reģionam. „Lielais dzintars” lielāko ievērību guvis tieši 1000 sēdvietu lielās koncertzāles dēļ. Tomēr tajā vēl atradīsies mazā zāle ar 200 sēdvietām, teātra zāle, kā arī deju studija. Līdz ar ”Lielā dzintara” uzbūvi tajā mājvietu radīs Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskola, kā arī Liepājas simfoniskais orķestris. Orķestra direktors Uldis Lipskis atzīst, ka mūziķi katru dienu vairākkārt taujājot, vai tas tiešām ir sagaidāms. Tāpat Lipskis norāda, ka koncertzāle nākotnē ļaus piesaistīt lielāku skaitu pasaules mēroga māksliniekus, kā arī jaunus un talantīgus vietējos mūziķus.

„Tā būs noteikti jauna elpa, jauns entuziasms, jo šis sapnis par koncertzāli ir viens no lielākajiem magnētiem, kas notur jaunos mūziķus un viņus notur par spīti šodienas pieticīgajiem apstākļiem. Tā kā es domāju, ka būs liela sajūsma, kad mēs pirmdien tiksimies mēģinājumā,” priecājas Lipskis.

„Lielais dzintars” tiks būvēts par Eiropas Savienības fondu un pašvaldības līdzekļiem. To plānots atklāt pēc diviem gadiem - 2015. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti