JRT pārbūves ligu dēļ kavēsies Kultūras akadēmijas pārcelšanās uz Tabakas fabrikas kvartālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ilgstošās ligas ar Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēkas rekonstrukciju likušas mainīt plānus arī Tabakas fabrikas nākamajiem „iedzīvotājiem” – Latvijas Kultūras akadēmijai, kas tur plāno ievākties pēc JRT atgriešanās vēsturiskajā Lāčplēša ielas namā. Spriedzi pastiprina fakts, ka Tabakas fabrikas kvartāla izveidei piesaistīti pieci miljoni Eiropas fondu naudas, kas jāapgūst līdz 2023. gadam. Tādēļ nācies mainīt darbu kārtību, un jurģi būs jāatliek vēl par vairākiem gadiem.

ĪSUMĀ:

  • Kamēr JRT ēku Lāčplēša ielā pārbūvē, teātris darbojas bijušās Tabakas fabrikas ēkā.
  • Pēc JRT ēkas pārbūves Tabakas fabrikas kvartāla telpas apsaimniekos Kultūras akadēmija un divi muzeji.
  • Taču JRT aizkavējas Tabakas fabrikā, jo teātra ēkas rekonstrukcijā ir likstas.
  • Tāpēc Tabakas fabriku nav iespējams pašlaik sākt pārbūvēt. Bet sākta kvartāla projektēšana.
  • Studentiem un muzejam pārcelšanās uz plašākām telpām būs jāgaida vēl vairākus gadus.
  • VNĪ cer JRT rekonstrukciju pabeigt līdz 2022. gada vasarai.

JRT pārbūves ligu dēļ kavēsies Kultūras akadēmijas pārcelšanās uz Tabakas fabrikas kvartālu
00:00 / 03:13
Lejuplādēt

„Centrālā ieeja būs citā vietā, tā ieies plašā foajē, kurā būs atkal atklāts viss industriālais,” stāsta Kultūras akadēmijas Radošo industriju programmas direktore Agnese Hermane. Viņa rāda starptautiskā konkursā uzvarējušā arhitektu biroja „NRJA” vizualizācijas 13 tūkstošus kvadrātmetru plašajam Tabakas fabrikas kvartālam, uz kuru studenti cerēja pārcelties jau pēc pāris gadiem.

Tabakas fabrikas kvartāla pārveides vizualizācija, ko izstrādāja arhitektu birojs „NRJA”
Tabakas fabrikas kvartāla pārveides vizualizācija, ko izstrādāja arhitektu birojs „NRJA”

Mainīta lietu kārtība

„Tas sākotnēji likās reālistisks plāns. Bet, tā kā šobrīd ir ievērojama aizkavēšanās ar Jaunā Rīgas teātra pārbūvi, šis laiks virzās arvien uz priekšu,” saka Hermane.

Tabakas fabrikas kvartāla izveidei pašlaik atvēlēti pieci miljoni eiro, no kā lielākā daļa ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums, kas jāiztērē līdz 2022. gada beigām. Tā kā jau sākumā bijis skaidrs, ka ar šo naudu nepietiks un kvartālu attīstīs vairākās kārtās,

JRT remonta kavēšanās dēļ nācies mainīt lietu kārtību.

„Bija domāts pirmajā posmā iekārtot studiju telpas un [Radošo industriju] inkubatoru un lielāko daļu naudas novirzīt būvniecībai, bet pašlaik stratēģija ir mainīta. Saprotot, ka mēs nevaram uzsākt būvniecību, bet, lai arī nepazaudētu finansējumu, mēs šo naudu novirzām visa kvartāla projektēšanai. Tātad Kultūras akadēmija un „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) būs absolūti zemajā startā, kolīdz varēs sākt būvniecību,” skaidro Agnese Hermane.

Tiesa, jau šajā posmā sāks pārbūvēt vienu no ēkām, kas atrodas blakus Jaunā Rīgas teātra pagaidu telpām. Tajā atradīsies Nacionālā filmu skola. Pēc VNĪ sniegtajām ziņām, izbūvēs arī ieejas mezglu un telpas Radošo industriju inkubatoram.

Bet studentiem, Kino muzejam un Foto muzejam pārcelšanās uz plašākām telpām būs jāgaida vēl vairākus gadus.

„Saprojektēts viss kvartāls būs jau apmēram pēc gada. Mums ir ļoti laba sadarbība ar arhitektu biroju „NRJA”, kas labi izprot gan šo teritoriju, gan akadēmijas un muzeju vajadzības. Mēs esam saplānojuši katru kvadrātmetru, iesaistot kolēģus un daudzkārt diskutējot. Darbs ir ļoti interesants, bet… Dažreiz ir sajūta, ka mēs runājam par sapņu pili. Protams, mūsu pašreizējās telpas Ludzas ielā mums ir ļoti mīļas, bet tās sen ir par šauru,” saka Hermane.

VNĪ optimistiski par finansējumu

Naudu lielākajiem Tabakas fabrikas kvartāla būvdarbiem meklēs nākamā perioda Eiropas fondos.

„Valsts nekustamo īpašumu” valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits par to ir optimistisks: „Šis projekts ir iekļauts plānošanas dokumentos. Un parasti šādi projekti tiek apstiprināti, jo šis skaitās projekts ar augstu gatavības pakāpi. Ir gatavs projekts, iepriekšējā periodā ir sākta tā īstenošana, un tad būtu loģiski nākamajā plānošanas periodā to pilnā mērā pabeigt.”

Tas, cik raiti dzīvē notiks Tabakas fabrikas kvartāla attīstība un kad uz to varēs pārcelties Kultūras akadēmijas studenti, lielā mērā būs atkarīgs no tā, kā izdosies pabeigt JRT vēsturiskās ēkas rekonstrukciju. Pēc līguma laušanas ar uzņēmumu „Rere” ir izsludināts jauns konkurss, kurā viens no būvniekiem jau iesniedzis sūdzību.

Labā ziņa, ka Lāčplēša ielas ēkai vismaz beidzot ir uzlikts pagaidu jumts. „Ēka ir iekonservēta, uzlikti jumti tām sadaļām, kurām bija vajadzība, un principā – gaidām jauno būvnieku,” saka Ivanovskis-Pigits.

„Valsts nekustamie īpašumi” joprojām cer, ka JRT rekonstrukciju izdosies pabeigt līdz 2022. gada vasarai.

Tikmēr Kultūras ministrijas norādījusi, ka JRT mājvietas Lāčplēša ielā atjaunošanai un Tabakas fabrikas kvartāla izbūvei ministrija spējusi sagādāt nepieciešamo valsts budžeta un Eiropas Savienības fondu finansējumu. Ministrija sola kopā ar atbildīgajiem dienestiem sekot līdzi, lai projektu īstenošanā kvalitāte būtu “bezkompromisa jautājums”.

KONTEKSTS:

Jaunā Rīgas teātra ēkas pagalmā Lāčplēša ielā būvdarbi apturēti 2018. gada beigās, jo parādījās plaisas blakus esošajās mājās. Pērn jūlija beigās pasūtītājs – Valsts nekustamie īpašumi – līgumu ar būvnieku – pilnsabiedrību “RERE būve 1” lauza, tam sekoja tiesāšanās par līgumu, bet gada beigās panākts mierizlīgums. Pārbūves projekta autore Zaiga Gaile jau vairākkārt norādījusi uz gausajiem projekta attīstības tempiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti