Izstrādātas trīs Līvu laukuma labiekārtošanas koncepcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 10 mēnešiem.

Rātsnamā Rīgā līdz 18.augustam apskatāma izstāde, kurā var novērtēt trīs konceptuālus risinājumus Līvu laukuma telpas organizēšanai, ko izstrādājušas Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas Vides mākslas apakšnozares studentes.

Iepriekšējā mācību gada laikā trīs jauno vides mākslinieču grupas veica pētījumus mākslas un urbānās vides mijiedarbībā Rīgas vēsturiskā centra apbūvē, kas kļuva par pamatu priekšlikumiem Līvu laukuma labiekārtojumam. Būtiska loma studenšu vīzijās ir transformējamo konstrukciju pielietojumam, kas ļauj veidot estētiski augstvērtīgus un funkcionāli piemērotus risinājumus laukuma vizuālajam veidolam un sezonalitātei.

Piedāvātie projekti risina āra kafejnīcu izvietojuma, labiekārtojuma un aprīkojuma jautājumu ne tikai vasaras, bet arī ziemas sezonā.

Koncepcija "Līvu kvartāls" ir racionāls, īsā laikā īstenojams projekts. Telpiskais risinājums slēpjas laukuma vēsturiskās struktūras un īpašumtiesību interpretācijā, atsedzot laukumu veidojošās apbūves fasādes no tām neraksturīgiem uzslāņojumiem (piemēram, marķīzēm un verandaām Meistaru ielas frontē). Laukuma vidējā daļa izmantojama un organizējama ar oriģināla dizaina vissezonas moduļa tipa ārtelpas mēbelēm (piemēram, soliem, krēsliem, galdiem, saulessargiem, lietussargiem, tirdzniecības vietām) atbilstoši sezonai vai pasākumam.

Koncepcija "Mums katrs kvadrātmetrs ir svarīgs" ir piedāvājums dinamiskas pilsētvides organizācijai - ar pretenziju uz universālu risinājumu, ko varētu pielietot arī citur pilsētā. Idejas pamatā ir 3x3x3 metru liels modulis ar iespējām to pārvietot un modificēt atbilstoši uzdevumam. Piemēram, modulis - sezonas restorāns, tirdzniecības vieta, vides mākslas objekts, atpūtas vieta, nojume/ skatuve, informācijas punkts. Ir domāts par to, kā moduļa funkcionalitāti pielāgot sliktiem laika apstākļiem un ziemai. Komplektā ar atbilstoša dizaina un kvalitātes labiekārtojuma risinājumiem laukumā tas izaicina tradicionālos priekšstatus par laukuma tēlu.

Koncepcija "Buras - vējš - plūdums - kustība" ir vizionārs darbs, kas Līvu laukuma vērtības piedāvā jaunā interpretācijā. Autoru redzējumu par telpas kvalitāti un funkcionalitāti materializē vienots labiekārtojuma un vides dizaina risinājums, kas izceļ un akcentē tādas vērtības kā telpas unikalitāte, vieta komunikācijai, ainava, tādējādi piešķirot lielāku lomu tieši telpas lietotājam.

Radošo un pētniecisko darbu vadot Latvijas Mākslas akadēmijas docentei Sandrai Levānei, pie Līvu laukuma labiekārtošanas koncepcijām strādāja deviņas studentes: Dace Andžāne, Elīna Grieze, Krista Ose, Dita Lesiņa, Laura Ķēniņa, Dace Baidekalne, Liene Pirktiņa, Diāna Potapova un Liene Brīvlauka. Koncepcijas tapušas sadarbībā ar Rīgas pilsētas arhitekta biroju, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociāciju un  Līvu laukuma kafejnīcu īpašniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti