Darbus Jaunā Rīgas teātra būvlaukumā sola atsākt jūnijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc finansējuma apstiprināšanas valdībā “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) slēdz līgumu ar iepirkuma uzvarētāju – piegādātāju apvienību “SBSC”, kuras sastāvā ir SIA “Skonto Būve” un SIA “Skonto Construction”,  – Jaunā Rīgas teātra (JRT) vēsturiskās ēkas pārbūvei. Pēc būvatļaujas pārreģistrēšanas darbi būvlaukumā Lāčplēša ielā 25, Rīgā, atsāksies jūnijā, informē VNĪ.

Atsākot būvniecību, sākotnējie darbi saistīti ar vēsturiskās teātra fasādes ēkas demontāžu un risinājumu izstrādi, lai nodrošinātu saudzīgu pāļu iestrādi jaunā būvniecības apjoma izbūvei, neradot ietekmi uz apkārtējām ēkām. Pēc šo risinājumu izstrādes un pārbaudes tiks atsākti būvdarbi pagalma zonā.

“Būvniekam izvirzītas stingras drošības prasības, jo būvniecība notiek Rīgas vēsturiskajā centrā, blīvi apbūvētā apkaimē ar intensīvu satiksmi Lāčplēša ielā gar būvlaukuma robežu,” paziņojumā medijiem norādīja VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

JRT būvniecība turpināsies saskaņā ar Jaunā Rīgas teātra vajadzībām un pilnsabiedrības “Zaigas Gailes birojs un partneri” izstrādātā projekta pamata. Teātra vajadzībām tikšot nodrošināts mūsdienīgam teātrim atbilstošs tehnoloģiskais aprīkojums – energoefektīva LED skatuves apgaismojuma ierīkošana, kvalitatīvi akustiskie risinājumi un modernas skatuves tehnoloģijas ar ērti kontrolējamiem un programmējamiem pacēlājiem, kā arī iebūvējamās mēbeles.

Lielajai “black-box” zālei ir paredzēti nospriegoto trošu režģa griesti, pa kuriem ir iespējams staigāt, pielāgojot zāli visdažādākajiem scenogrāfijas iecerēm – šāds risinājums Latvijā līdz šim neesot redzēts. Projektā esot padomāts arī par vides pieejamības nodrošināšanu visām skatītāju zālēm un apskaņošanas sistēmām apmeklētājiem ar dzirdes traucējumiem.

JRT ēkas pārbūve tiks veikta pēc “Projektē un būvē” principa, kas paredz vienotu atbildību līguma izpildītājam par būvdarbu veikšanu un projekta izstrādi, kā arī ļaus operatīvāk risināt būvdarbu laikā radušos izaicinājumus nekā situācijā, kur būvniecībā iesaistītajām pusēm būtu iespēja aizbildināties ar otras puses vainu strīda un būvniecības kavējumu izraisīšanā. Turklāt pēc līguma noslēgšanas būvniekam būšot sarežģīti palielināt līguma summu un kavējumu gadījumā jārēķinās ar līgumsodu.

“Mūsu apņēmība ir īstenot teātra ēkas pārbūvi pienācīgā kvalitātē un termiņos, lai teātris Lāčplēša ielas namā varētu atgriezties jau 2022.gada vasarā, uzsākot jauno teātra sezonu septembrī,” norādīja Ivanovskis-Pigits.

KONTEKSTS:

2018. gada beigās apturēja darbus teātra ēkas pagalmā, jo parādījās plaisas blakus esošajās mājās. Pērn jūlija beigās pasūtītājs – "Valsts nekustamie īpašumi" – līgumu ar būvnieku – pilnsabiedrību “RERE būve 1” lauza, tam sekoja tiesāšanās par līgumu, bet gada beigās panākts mierizlīgums. Pārbūves projekta autore Zaiga Gaile jau vairākkārt norādījusi uz gausajiem projekta attīstības tempiem.

Vēlāk jaunā iepirkumā JRT pārbūvei par saimnieciski izdevīgāko tika atzīts piegādātāju apvienības "SBSC" piedāvājums ar piedāvāto līguma summu -  29,9 miljoni eiro, par ko noslēgts līgums. Līguma summā iekļauti būvdarbu un projektēšanas risinājumi papildu drošībai, būvju informācijas modelēšanas (BIM) tehnoloģiju izmantošana, autoruzraudzība un ēkas apsaimniekošana uz pieciem gadiem par kopējo summu 22 miljoni eiro, kā arī teātrim nepieciešamais tehnoloģiskais aprīkojums un iebūvētas mēbeles par kopējo summu 7,9 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti