Labrīt

Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju šovasar plāno doties ceļojumos uz ārvalstīm

Labrīt

Pētniece: Laba pārvaldība pašvaldībās ir vajadzīga gan iedzīvotājiem, gan investoriem

Nedēļas nogalē 180 baznīcās visā Latvijā noritēs jau desmitā "Baznīcu nakts"

Nedēļas nogalē 180 baznīcās visā Latvijā noritēs jau desmitā Baznīcu nakts

Sestdien, 27. maijā, 180 baznīcās visā Latvijā noritēs jau desmitā Baznīcu nakts. Katrā no baznīcām sagatavota daudzveidīga programma – no ekskursijām, gleznu un fotogrāfiju izstādēm līdz piesātinātām koncertprogrammām ar koru un mūziķu piedalīšanos vakarā. Līdzās daudzajām kultūras norisēm atvērtajās baznīcās būs arī svētbrīži, laiks lūgšanām un klusumam.

Baznīcu nakts tēma šogad ir "Dzīvība". Tās izvēli ietekmējusi arī kara situācija Ukrainā, aicinot vienoties lūgšanās par šīs tautas brīvību un dzīvību, stāsta Baznīcu nakts rīkotāju komandas pārstāve Inese Knipše: "Ukrainas kara fonā likās, ka šis jēdziens ir ļoti nozīmīgs un, lai spēcinātu sevi un Ukrainas cīņu par viņu brīvību, mēs izvēlējāmies šo dzīvības tēmu par vienojošo Baznīcas naktī. Un mēs jūtam no tā, cik daudz publikāciju un ierakstu ir "Facebook" vidē, kur draudzes dalās ar to, kādi mākslinieki pie viņiem uzstāsies, un aicina apmeklētājus ienākt, pabūt, apskatīties, pabaudīt un varbūt pavadīt vienu maija vakaru mazliet citādāk.

27. maijs būs tā diena, kurā dievnamu durvis ir īpaši atvērtas arī tiem, kuri varbūt pat nekad nav bijuši baznīcā."

Vairāk nekā 180 baznīcas visā Latvijā sestdien būs atvērtas līdz pulksten desmitiem vakarā, un tajās apmeklētāji var doties aplūkot šo namu arhitektūru, īpaši sagatavotas gleznu vai fotogrāfiju izstādes, kā arī koncertprogrammas ar koru un dažādu mākslinieku dalību. Piemēram, Seces baznīcā uzstāsies Igo, savukārt Baltezera baznīcā skanēs psalmu dziedājumi, lūgšanas un dzeja kopā ar elektronisko mūziku.

Inese Knipše turpina: "Šogad baznīcu nakts ir ļoti radoša un ir sagatavoti gan klasiskie ērģeļmūzikas un kormūzikas koncerti, gan zupas vārīšana un atpūta šūpuļtīklos baznīcas dārzā. Programma ir ļoti daudzveidīga, un būs interesanti pasākumus apmeklēt gan individuāli, gan ģimenēm ar bērniem. Ir iekļautas arī tādas nodarbes kā orientēšanās spēles, bērnu radošās darbnīcas, arī bērnu kolektīvu uzstāšanās, un zināms, ka arī kādā no baznīcu programmām piedalīsies ukraiņu mākslinieki."

Savukārt par tradīciju kļuvusī vienotā Baznīcu nakts atklāšana, piedaloties visu tradicionālo kristīgo konfesiju pārstāvjiem, notiks Baldones evaņģēliski luteriskajā baznīcā pulksten sešos vakarā, stāsta baznīcas mācītājs Juris Morics: "Vakara gaitā būs Zigmars Liepiņš, Mirdza Zīvere, arī mūziķis Aivars Hermanis un dziedātāja Ieva Akuratere, kamerkoris "Muklājs", komponists Jānis Lūsēns, flautiste Evija Mundeciema, Rīgas Doma kora skolas Džeza nodaļas audzēkņi, kā arī būs uzrunas pa vidu.

Tā ir iespēja bez kompleksiem ienākt baznīcā, nedomājot par to, kā tur jāuzvedas.

Var brīvi ienākt un, iespējams, tikties arī ar mācītāju, kurš būs pieejamāks nekā ikdienā."

Baznīcu nakts mājaslapā atrodama daudzveidīgo pasākumu karte. Visām baznīcām vienojoša būs zvanu zvanīšana, kas sestdien notiks trīs reizes. Savukārt pulksten 21.00 visi vienosies Latvijas himnā, kā arī daudzviet vakara gaitā tiks atskaņota Ukrainas himna.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti