Labrīt

Andris Vilks: Krīze vairākas jomas atkal atmetusi pelēkās ekonomikas zonā

Labrīt

Valdis Zatlers: Saeimas atlaišana bija sākums pārmaiņām Latvijas politiskajā kultūrā

Rēzeknes novada sakrālais mantojums atainots uz pastkartēm

Rēzeknes novada dievnami atainoti akvareļos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

29. maijā notiks kristīgās kultūras notikums “Baznīcu nakts 2021”, kurā šogad piedalīsies arī Lūznavas muižas kapela, atverot durvis apmeklētājiem no desmitiem rītā līdz pat deviņiem vakarā. Apmeklējot kapelu, interesenti varēs apskatīt arī Rēzeknes novada sakrālajam mantojumam veltītus mākslinieces Viktorijas Grappas akvareļus, kas pārtapuši pastkaršu sērijā.

Daudziem varētu būt pazīstama sajūta, ka nespējot pieķerties darīt kādu noteiktu darbu, tas tiek atlikts, uzsākot kādu citu. Tieši šādi kultūrvēstures entuziaste Regita Zeiļa īstenoja ideju par Rēzeknes novada dievnamu gleznošanu akvareļtehnikā. Viņa atklāj: 

"Šī ideja patiesībā radās prokrastinācijas rezultātā, jo tobrīd es rakstīju savu maģistra darbu un tika izsludināts Rēzeknes novadā projektu konkurss par dažādiem mākslas projektiem,

un es izdomāju uzrakstīt mazu projektiņu, kura nosaukums ir "Mākslas prizma: Rēzeknes novada sakrālais mantojums."

Ar akvareļu darbiem Regita Zeiļa vēlējās popularizēt Rēzeknes novada sakrālo mantojumu, šādu ideju aizgūstot ceļojuma laikā: "Manuprāt, tā bija Ķelnes baznīca, kuras attēlu mēs nopirkām tieši akvareļzīmējumā, jo mums ir tāda tradīcija – no katras Eiropas valsts sūtīt pastkarti ar kādu konkrētās valsts attēlu. Un tieši Ķelnes baznīca bija attēlota akvareļtehnikā, un tad es sāku pētīt vairāk, ka šī tehnika ir pietiekami interesanta, sāku meklēt, kurš mākslinieks varētu uzzīmēt akvareļtehnikā Rēzeknes novada baznīcas."

Ideju piekrita īstenot māksliniece Viktorija Grappa no Rēzeknes: "Regita man vasarā uzrakstīja par savu vēlmi rakstīt projektu par sakrālo mantojumu un vēlējās ar mani konsultēties, vai es varu kādu ieteikt, kas glezno akvareļu tehnikā, un es pateicu: Jā, es zinu, tā esmu es!"

Kas interesanti, šobrīd pastaigājoties vai braucot pa tām visām vietām, es tās baznīcas pamanu, iepriekš es viņas nebiju pamanījusi, un, tā kā es tās gleznoju, jau cita sasaiste iekšēja."

Projektā tapa 20 akvareļi, no kuriem 16 pārtapa pastkartēs. To, kurus dievnamu akvareļus veidos kā pastkartes, ikviens varēja noteikt, balsojot sociālajos tīklos. Uz katras pastkartes var gan ieskatīties dievnama vēsturē, gan arī kartē saprast tā atrašanās vietu.

„Tie secinājumi, manuprāt, ir arī tādi, ka mums ir patiesa bagātība ar konfesiju pārstāvētību, gan ar to, cik dažādas ir mūsu baznīcas.

Jo mēs braucam uz Kurzemi, liekas, ka tur katra baznīca ir pilnīgi identiska, neredzi nekādu atšķirību, bet Latgalē katra baznīca ir unikāla, un man ir prieks, ka šobrīd var redzēt, ka viņas tiek atjaunotas,” saka māksliniece.

Regitu Zeiļu interesē vēsturiskais mantojums. Viņa daudz ceļo un ar interesantām vietām dalās ar citiem savā "Instagram" kontā, popularizējot zināmākas un mazāk zināmas vietas, viņa vēlas, lai cilvēki novērtē to, kas viņiem ir apkārt, domājot arī par sakrālo mantojumu: "

Gribētos kaut ko tādu attīstīt visām Latgales baznīcām kādā interaktīvā formātā, jo ir sajūta, ka ir nepieciešams kāds interesantāks formāts. 

Mēs nevaram uzrakstīt eseju vai aprakstu, vai zinātnisku rakstu, bet ir nepieciešams kaut kas iesaistošs, gribētos kaut kādus tūrisma maršrutus, bet es saprotu, ka ne visus tas interesē. Un mani draugi parasti saka – Regit, es saprotu, ka tev tas ir interesanti, bet es neesmu pārliecināta, ka ir daudzi, kuriem tas interesē, – bet man pašai vēl ir optimisms par to."

Rēzeknes novada sakrālajam mantojumam veltītie akvareļu darbi „Baznīcu nakts” laikā būs apskatāmi Lūznavas muižas kapelā. Tāpat tos var atrast "Facebook" lapā "Nezināmā Rēzekne".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti