Kultūras ziņas

Iznāk Valentīnas Freimanes atmiņu grāmata "Antigones likums"

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Sācies kultūras festivāls "Gunars Saliņš un Elles ķēķis"

Sācies kultūras festivāls «Gunars Saliņš un Elles ķēķis»

"Elles ķēķis" bija latviešu trimdas mākslinieku neformāla grupa Ņujorkā pagājušā gadsimta 50., 60. gados. Tie bija gan rakstnieki, gan mākslinieki, gan mākslu mīļotāji, viņu draugi, mūzas un visi, kam tas interesēja. Šogad vairākiem no viņiem apritētu simt gadi. Arī Gunaram Saliņam, kura vārdā nosaukts kultūras festivāls, kas šonedēļ bagātina Latvijas kultūras programmu.

Kultūras festivālā "Gunars Saliņš un Elles ķēķis" piektdien, 17. maijā, interesentiem bija iespēja iepazīt trimdas radošās grupas "Elles ķēķis" dalībnieku darbus un to, kā tie saistāmi ar citu tā laika autoru darbiem. Tika stāstīts par sievietes, mīlestības un nāves lomu viņu veidotajā dzejā, trimdas ietekmi uz radošo procesu.

"Es domāju, ka tas posms, kad tie jaunie dzejnieki, jaunie mākslinieki  viens otru sāk atrast kaut kādās Ņujorkas apkārtnēs un sākas agrīnie rakstnieku saieti, es domāju, tas milzīgi… deva tādu spēku, un tā mijiedarbība bija pats būtiskākais, kas tur radās," norādīja Gunara Saliņa meita Lalita Saliņa. "Gunars, mans tēvs, ar Linardu Taunu, viņi nemitīgi pa telefonu viens otram lasīja jaunākās dzejas, iedvesmojās no mākslas izstādēm Ņujorkā. Un viens otru izaicināja uz jaunradi."

Festivāla turpinājumā jau piektdienas vakarā tiks atklāts Voldemāra Avena pēdējais dzejoļu krājums "Pagaidi". Sestdien Drustos, mākslas telpā "Savvaļa", varēs pievienoties dzejas lasījumiem, baudīt vizuālo mākslu un iepazīt jaunu Saliņa dzejas izlasi "Apmežosim Ņujorku". Savukārt svētdien Vecpiebalgā plašāk iepazīstinās ar Mudītes Austriņas darbu izlasi "Saules spēles".

"Mēs vēlamies literatūru parādīt ne tikai kā vēsturi, bet arī kā dzīvu procesu un to, ka šī literatūra ir aktuāla un nozīmīga arī šobrīd," skaidroja kultūras festivāla "Gunārs Saliņš un Elles ķēķis" producents Jānis Ozoliņš. "Un vēl, protams, ka mēs gribam uzrunāt jaunus cilvēkus. Un tāpēc piedalās arī jauni mākslinieki, jauni dzejnieki, kuru interese ir svarīga, viņu interese turpinās par šo literatūru, kas ir tapusi vairāk nekā pirms pusgadsimta."

"Ja mēs sakām, ka tās ir jubilejas un mēs atzīmējam simtās dzimšanas dienas, tad es uzskatu šo kā atdzimšanu. Šī ir atdzimšana Latvijā jauniem cilvēkiem, arī vecākiem cilvēkiem. Ka beidzot patiešām tiek atdzīvināta "Elles ķēķa" literatūra, dzeja, tie cilvēki," uzsvēra Mudītes Austriņas krustmeita Ilze Auzere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti