Kultūras rondo

Izstāde "Saderīgi pāri" RVKM tapusi kā īsts mākslas detektīvs

Kultūras rondo

"Gogolis. Portrets". Čehova Rīgas Krievu teātris turpina meklējumus

Iepazīstinām ar jaunās laikmetīgās mākslas galerijas "Asni" programmu

Kā skatuve jaunajiem Baltijas māksliniekiem – jaunā laikmetīgās mākslas galerija «Asni»

Martā Rīgā atvērta jauna laikmetīgās mākslas galerija "Asni", kurā šobrīd norisinās jau otrā izstāde – lietuviešu mākslinieces Aurēlijas Bulaukaites personālizstāde "mazās Lielās burvestības". Plānots, ka galerijas fokusā arī nākotnē būs tieši jaunie Baltijas mākslinieki, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāstīja tās dibinātājas – mākslas konsultante, kuratore Elīna Drāke un neatkarīgā kuratore, mākslas publiciste Auguste Petre.

Laikmetīgās mākslas galerija "Asni" ir dibināta ar mērķi veicināt sadarbību ar jaunajiem māksliniekiem, veidot jaunus sakarus, draudzības ar kolekcionāriem un institūcijām ārvalstīs un pievērst uzmanību tam, kas šobrīd notiek Baltijas mākslas vidē.

Šobrīd galerijā "Asni" ir aplūkojama lietuviešu mākslinieces Aurēlijas Bulaukaites personālizstāde "mazās Lielās burvestības". Šī ir mākslinieces pirmā izstāde Latvijā, kurā viņa piedāvā aplūkot savas jaunākās lielformāta gleznas.

Tuvākajā laikā tiks atjaunota fasāde ēkai, kurā galerija atrodas, līdz ar to apmeklētājiem jārēķinās ar remontdarbu klātbūtni.

"Mēs to ļoti jūtīgi uztveram, protams, bet mums ir paveicies, ka mēs galeriju atvērām marta vidū, un mums ir izdevies atklāt divas brīnišķīgas izstādes. Pirmā bija latviešu jauno mākslinieku grupas izstāde, un nupat pagājušajā nedēļā Aurēlijas Bulaukaites personālizstāde. Līdz ar to mēs esam izdarījušas labo darbiņu no savas puses, un cerams, ka ļoti drīz mums būs jauna, skaista fasāde. Tā ir neizbēgamā daļa, kas nav atkarīga no mums, bet mēs priecājamies, ka esam brīnišķīgās telpās tieši pretī Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam," stāstīja Petre.

Galerijas dibinātājas atklāja, ka cilvēku interese par galeriju ir liela, un tās apmeklētāju starpā rodas dažādas interesantas un pārsteidzošas sarunas.

"Mēs patiesībā veidojam šobrīd tādu kā mākslas vai kultūras kvartālu.

Turpat ir arī Mākslas akadēmija, Kultūras ministrija, "XO" galerija, kas ir ļoti, ļoti svarīgi, ka mēs esam visi vienuviet, nevis ļoti izkliedēti pilsētā, kā tas līdz šim ir bijis, – ka katra galerija atrodas citā pilsētas stūrī," norādīja Petre  

Galerija "Asni" no citām galerijām Rīgā atšķiras ar to, ka tās fokusā ir tieši Baltijas jaunie mākslinieki. 

"Fokuss ir Baltijas un tieši jaunie mākslinieki vai tie mākslinieki, kuri ir savas karjeras sākuma posmā, jo paradoksālā kārtā tāda ļoti apzināta sadarbība nav izveidojusies līdz šim ar Lietuvu un Igauniju, neskatoties uz to, ka mēs tiešām esam trīs mazas valstis, kurām vajadzētu īpaši draudzēties. Tāpēc mēs uzreiz programmā iekļāvām izstādi sadarbībā ar lietuviešu mākslinieci, un nākamā pēc tam būs sadarbībā ar igauņu jaunajiem māksliniekiem," atklāja Petre.

Drāke norādīja, ka abas ar Petri nozarē strādā jau vairākus gadus, kuru laikā izveidojušas kontaktu tīklu ar mākslas zinātājiem Lietuvā un Igaunijā, tāpēc par jauno Baltijas mākslinieku atrašanu un piesaistīšanu pārāk nesatraucas.

"Doties uz Tallinu vai Viļņu iegūt šo atgriezenisko saiti ir viena no mūsu darba sastāvdaļām, un mēs, protams, gribam gan aicināt uz Rīgu māksliniekus, gan arī pašas doties turp. Es domāju, ka būtībā šis Baltijas reģions mums viennozīmīgi ir jāpārzina, jo Latvija ir pārāk maza vienība, lai mēs pasaulē kaut kur tā varētu sevi pieteikt.

Vienlaikus mēs mazliet tā smejamies, bet es uzskatu, ka Latvija īstenībā ir īstā Baltijas sirds un mēs esam tie, kuriem jānāk ar savām iniciatīvām, jo mēs esam tie, kas ir pa vidu. Mums ir jāsavieno šis trio. Mums ir jāveido šīs platformas sadarbībām," pauda Drāke.

Plānots, ka galerija "Asni" ar laiku pārstāvēs arī konkrētus māksliniekus. Galerijas veidotājas grib vēlas nodrošināt jaunajiem Baltijas māksliniekiem pēc iespējas labāku skatuvi, uz kuras sevi parādīt un attīstīt.

"Mēs šobrīd turpinām darīt visu iespējamo, ieguldām arī savus līdzekļus, lai šo telpu uzturētu, un meklējam atbalsta iespējas gan no pašvaldības, gan no valsts vismaz sākuma posmā, lai mēs varētu domāt arī par kvalitatīvu programmu," norādīja Petre.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti