Labrīt

Dzīvības cena, kas izmaksā vairākus tūkstošus: reto slimību pacientu ikdiena

Labrīt

Baltijas un Beniluksa valstis turpmāk automātiski savstarpēji atzīs universitāšu diplomus

Nacionālajam vēstures muzejam Muzeju nakts būs pēdējais lielais pasākums pagaidu telpās

«Visatvēršana pirms slēgšanas» jeb Vēstures muzejs pārcelšanās gaidās

Sestdien, 18. maijā, būs ikgadējā Muzeju nakts, kad durvis apmeklētājiem Latvijā vērs vairāk nekā 200 muzeji un citas kultūrvietas. Plašu programmu piedāvās Nacionālais vēstures muzejs, kam Muzeju nakts būs pēdējais lielais pasākums pagaidu telpās Brīvības bulvārī 32, kur tas atradies 10 gadus pēc Rīgas pils ugunsgrēka.

Maija beigās muzejs pārtrauks darbību pagaidu mājvietā un sāks atgriešanos savās vēsturiskajās mājās – Rīgas pilī.

Saistībā ar pārcelšanos muzeja eksponāti, sākot no jūnija, kādu laiku apmeklētājiem nebūs pieejami, tāpēc

Muzeja nakts ir viena no īpašajām iespējām tos aplūkot un par tiem uzzināt vairāk.

Vēstures muzeja Etnogrāfijas un Seno apģērbu ekspozīcijas Brīvības ielā
Vēstures muzeja Etnogrāfijas un Seno apģērbu ekspozīcijas Brīvības ielā

Nacionālā vēstures muzeja Izglītības un komunikācijas departamenta vadītāja Astrīda Burbicka stāsta, ka pie pagaidu telpām Brīvības bulvārī jau pierasts un ir pat mazliet skumji tās atstāt, jo šeit nodzīvoti desmit ļoti intensīvi, bagāti gadi. Taču vēl lielāks prieks par beidzot sagaidīto iespēju sākt pārcelties uz muzeja īstajām mājām.

Sākotnējais plāns bija, ka tas simboliski notiks Latvijas simtgadē – 2018. gadā, bet sanāca, ka pagāja vēl seši gari gadi, līdz tas tagad sāk īstenoties.

31. maijs ir pēdējā diena, kad Brīvības bulvārī 32 vēl var apskatīt tur esošās muzeja ekspozīcijas un izstādes, tad šo vietu slēgs, un jau jūnijā muzejs uzsāks pārcelšanos, tāpēc Astrīda Burbicka rosina: "Es ļoti gribētu aicināt vēlreiz atnākt gan mūsu pastāvīgos apmeklētājus un izstaigāt labi zināmās vietas, gan jo īpaši tos, kuri varbūt ir gājuši garām namam Brīvības bulvārī 32 vai arī braukuši trolejbusā un domājuši, ka reiz tur varētu aiziet. Ir vēl īpašā iespēja redzēt plašo ekspozīciju ar tūkstošiem unikālu priekšmetu, kas izstāsta mūsu vēsturi no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, kā arī tematiskās izstādes, kas katra ir interesanta ar ko savu.

Patiešām ir vērts līdz 31. maijam atnākt un ar savām acīm ieraudzīt."

Telpās Brīvības bulvārī 32 sestdien būs pēdējā Muzeja nakts, tāpēc muzejs rīko īpašu pasākumu ar devīzi "Visatvēršana pirms slēgšanas", kad visos ēkas stāvos viesus sagaidīs un apskates procesā vadīs muzejnieki: arheologi, etnogrāfi, numismāti un vēsturnieki.

Tāpat darbosies Mazo vēsturnieku kabinets, fotosalons, būs izmantojama digitāla spēle.

"Piemēram, zālē, kurā mēs varam apskatīt tūkstošiem gadu senu apģērbu rekonstrukciju, jūs varēsit vairāk iepazīt, kā apģērbi tika darināti, kā tie tika rotāti. Savukārt etnogrāfijas zālēs muzeja etnogrāfi aicinās pirmkārt jau atpazīt tos priekšmetus, kuri ir plaši lietoti sadzīvē pirms vairāk nekā 100 gadiem," atklāj Astrīda Burbicka.

Jūnijā muzejs uzsāks pārcelšanos, un lielākā daļa eksponātu sākotnēji ceļos uz krātuvēm Pulka ielā, jo pirmajā posmā pamatekspozīcijas Rīgas pilī nebūs, stāsta muzeja direktora vietnieks zinātniskajā darbā Toms Ķikuts: "Sākotnēji apmeklētājiem pils būs apskatāma tādā formā, ka mēs parādīsim rekonstruētās telpas. Tas gaidāms rudenī, visticamāk, oktobra sākumā, kad mēs varētu sūtīt ielūgumus ierasties. Pēc tam jau nākamais posms būs 2025. gadā, kad rādīsim jaunizveidotās ekspozīcijas pilnā izbūvētā apjomā."

Darbs pie jauno ekspozīciju izveides norit jau vairākus gadus, saturiski tās lielā mērā jau ir gandrīz gatavas, šobrīd norit intensīvs darbs pie dizaina izstrādes un dažādu detaļu slīpēšanas. Jāatzīst gan, ka sākotnēji muzejs varēs atgriezties tikai daļā savu telpu, jo pārējās vēl tikai gaida rekonstrukciju.

Toms Ķikuts piebilst: "Mēs esam priecīgi, ka mēs vismaz tajā trešdaļā varam ieiet un sākt savu darbību, taču, protams, ir ļoti nopietni jādomā par to ne tikai muzejam, bet arī, dalot budžeta līdzekļus, ka šī faktiski salietā pils ilgi nevar stāvēt tādā stāvoklī, kādā tā šobrīd ir."

Muzeju naktī Toms Ķikuts būs sastopams muzeja Dauderu nodaļā: "Manā plānā ir vārīt zupu Dauderos, jau vairākus gadus es tur, tā teikt, esmu pie katla pielikts, un arī turpināšu šo tradīciju šogad. Ja iepriekš bija skābeņu zupa, tad šogad būs dārzeņu zupa ar nosaukumu "Zinību zupa". Ir atrasta jauna recepte, lūkosim to realizēt."

Kopumā šo sestdien, 18. maijā, Muzeju naktī visā Latvijā durvis apmeklētājiem vērs vairāk nekā 200 Latvijas muzeju un kultūrvietu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti