Kultūras ziņas

"The Doors" jaunās krāsās

Kultūras ziņas

Latviete Venēcijas kinofestivālā

Nežēlīgi atklātas dokumentālās filmas Baltijas forumā

Sākas 17.Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šodien sākas 17.Baltijas jūras dokumentālo filmu forums. Šīgada foruma piedāvājums – filmu programma „Vairāk nekā sapnis”, kurā iekļauti vienpadsmit dokumentālā kino darbi.

Vienpadsmit filmas forumam izvēlētas ilgā izpētes un atlases gaitā, ņemot vērā tieši Latvijas sabiedrības aktualitātes, kā arī daudzu ārvalstu kolēģu ieteiktās pēdējo divu gadu laikā pabeigtās labākās, iespaidīgākās un izcilākās dokumentālās filmas, stāsta foruma programmas veidotāji.

Forumu atklās 2013. gada dokumentālā kino sensācija – genocīda pētnieku Dž. Openheimera, K. Sinnas un anonīmas Indonēzijas komandas apbrīnas vērtais kopdarbs „Nogalināšanas anatomija”, kuru režisors Verners Hercogs nosaucis par revolūciju dokumentālā kino vēsturē. Kino cienītājiem būs unikāla iespēja noskatīties filmas garo versiju.

Ārkārtīgi briesmīga, bet arī ārkārtīgi skaista filma,” „Nogalināšanas anatomiju” raksturo foruma rīkotāji.

Pēc filmas seansa notiks tikšanās ar filmas producenti Signi Birgi Sērensenu un žurnālisti Zani Penezi.

Filmu programmu turpinās Krievijas aktualitātes pētošie kino darbi „Ziema, atkāpies!” un „Aplis kvadrātā”, kā arī sāmu režisores K. Gaurilofas skaudri krāšņais ceļojums globalizētajā pārtikas industrijā „Fasētie sapņi”.

Īpašu seansu sarūpējuši Lietuvas kino autori, piedāvājot Latvijas skatītājiem smelties dzīves sparu neticami sirsnīgajā stāstā par kādu bijušo noziedznieku „Tēvs”, kā arī aicinot uz pavisam personisku diskusiju ar bērniem filmā „Sarunas par nopietno”, kas aizkustinošā vaļsirdībā uzdod jautājumus par vientulību, mīlestību, Dievu un pasaules un cilvēku attiecībām.

Lielbritānijas filma „Es elpoju” – ar neārstējamu slimību sirgstoša, bet paskarbu humoru apveltīta jauna britu arhitekta Neila pēdējā dzīves gada dienasgrāmatai. Dzīvības un nāves trauslajās krustcelēs norisinās arī brīnišķīgais mīlestības stāsts „Asins brālis”, kas vēsta par jauna amerikāņu dizainera negaidītu pavērsienu pilnu ceļojumu uz Indiju un apliecina cilvēka spēju atrast dzīves jēgu krietni ārpus t.s. labklājības pasaules robežām. Abas filmas aizsākušas vērienīgas starptautiskas labdarības akcijas un pievērš uzmanību dzīves un laika vērtībai.

Foruma ietvaros neērtus jautājumus par autortiesībām un interneta vidi vētīs Zviedrijas revolucionārā filma „TPB:AFK. The Pirate Bay: Bezsaistē” – iepazīstinot ar trīs kiberpankiem, kas radījuši pasaules lielāko virtuālo failu apmaiņas vietni – pretrunīgi vērtēto „The Pirate Bay”.

Filmu programmu “Vairāk nekā sapnis” noslēgs divi kinoveltījumi dzīvespriekam – islandiešu mūziķu un videomākslinieku rotaļīgi veidotā kinopasaka par novatorisko, absolūti iedvesmojošo dāņu kulta mūziķi S. Nielsdoutiras - „Vecmāmiņa Lo-Fi: Sigridiras Nielsdoutiras pagrīdes ieraksti”, kā arī filma "Rekordists" par nerimstošas izdomas bagāto, azartisko Ašritu Fūrmanu – pārtikas veikaliņa saimnieku un Austrumu meditāciju praktizētāju, kas uzstādījis visvairāk Ginesa rekordu pasaulē.

Forums norisinās no 4. līdz 8. septembrim Rīgā, Liepājā, Valmierā un Jēkabpilī. Paralēli programmas izrādīšanai foruma laikā notiks starptautisks dokumentālā kino projektu tirgus, kurā tiksies filmu režisori, producenti, TV pārstāvji, kino izplatītāji un fondu vadītāji no visas Eiropas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti