Riga IFF izrādīs programmu «Jauniešu lietas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 7 mēnešiem.

Pieaugšanas stāsti un izaicinājumi, savas vietas meklējumi pasaulē ir bijuši un būs daudzu spēcīgu kinodarbu sižeta pamatā. Šogad Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) programmā "Jauniešu lietas" (#Youth_Matters) ir apkopojis spilgtus jauniešu žanra darbus no Ziemeļvalstīm skatītājiem vecumā no 13 gadiem. Zviedrijas un Norvēģijas režisoru veidoti, tie ir pamanīti visā pasaulē un nu piedzīvos savas pirmizrādes arī Latvijā.

Zviedrijas filma "Mana tievā māsa" ("Min lilla syster") ir ne tikai Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla "Kristāla lāča" - bērnu un jauniešu programmas augstākā apbalvojuma - laureāte, bet arī viens no daudzsološākajiem debijas darbiem šogad. Ģimenes drāma par divu māsu attiecībām, kas, atklājoties nopietnai slimībai, tiek pakļautas pārbaudījumam, ir balstīta režisores Sannas Lenkenas dzīvesstāstā - arī pati Lenkena tīņu gados ir cietusi no bulīmijas. Lenkenas filma ir emocionāls un nesamākslots vērojums par izaicinājumiem, ar kuriem šodien saskaras daudzi jaunieši.

Talantīgā norvēģu režisora Joahima Trīra "Skaļāk par sprādzieniem" ("Louder Than Bombs") ir apliecinājums tam, ka pieaugšana jeb "coming-of-age" ir stāvoklis, kas vairāk saistīts ar katra iekšējo pasauli, nevis gadu skaitu - pēc kādas slavenas fotogrāfes mīklainās nāves viņas vīram un dēliem no jauna jāatrod kopīga valoda. Zaudējuma sajūta, paaudžu konflikts un apmulsuma vadīti kļūdaini lēmumi ir situācijas, ar kurām saskaras teju visi filmas varoņi - šoreiz drāmas "Sociālais tīkls" ("The Social Network") zvaigznes Džeses Aizenberga un franču nu jau leģendārās aktrises Izabellas Ipēras atainojumā. "Skaļāk par sprādzieniem" iezīmē arī Trīra, savulaik skeitborda video zvaigznes, jaunu posmu karjerā - šī ir pirmā viņa filma angļu valodā un pirmais Norvēģijas kinodarbs, kas pēc 36 gadu pārtraukuma iekļauts prestižā Kannu kinofestivāla galvenajā - konkursa - programmā.

Vēl viena spilgta debija programmas "Jauniešu lietas" (#Youth_Matters) paspārnē ir zviedru režisores Sofijas Norlinas "Smeldze" ("Broken Hill Blues"). Vizuāli nevainojams darbs, kas pieaugšanas izaicinājumus ataino apcerīgā nesteidzībā un saistībā ar apkārtējās vides turbulencēm. Filmēta aiz Polārā loka esošajā Zviedrijas pilsētā Kirunā, filma apskata kādas jauniešu grupas ikdienu, ko nemitīgi tricina gan pieaugušo problēmas, gan burtiskā nozīmē - zem pilsētas atrodošās raktuves. Tīrasinīgs Skandināvijas kino piemērs ar talantīgo Līnu Leandersoni no lieliskās vampīrfilmas "Let the Right One In".

Kā vēstīts, šīs filmas vērtēs žūrija, kurai var pieteikties jaunieši vecumā no 14 līdz 18 gadiem, tas jāizdara līdz 9.oktobrim.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 15. līdz 25.oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti