Labrīt

Prokrievisks "antivakceru" spēks, jauna partija ar zināmiem līderiem. "Stabilitātei"

Labrīt

Krievijā notiek protesti pret Putina izsludināto mobilizāciju

Uģa Oltes debija spēlfilmu žanrā - mitoloģiskais trilleris ''Upurga''

Mitoloģisks trilleris par Latvijas dabu – tuvojas Uģa Oltes filmas «Upurga» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latviešiem piemītošā īpašība ar dažādiem nostāstiem un mītiem apvīt dabas objektus režisoram Uģim Oltem bija viens no ierosmes avotiem, veidojot savu debijas spēlfilmu "Upurga". Filma ir mitoloģisks trilleris, kura darbība notiek mūsdienās kādā nomaļā Latvijas nostūrī, kur ierodas filmētāju grupa, lai uzņemtu veģetāro desiņu reklāmu. Gluži praktiskā iecere ātri vien pārvēršas sirreālā mistērijā, jo mežonīgās dabas tuvums cilvēkos atraisa dziļi slēptas dziņas un emocijas.

Spēlfilmas "Upurga" pirmizrāde būs 3. oktobrī, bet jau šo piektdien, 23. septembrī, ceļu pie skatītājiem sāks seriāls par filmas tapšanas aizkulisēm, kas ir atsevišķa stāsta vērtas.

Uģis Olte stāsta, ka savu debijas pilnmetrāžas spēlfilmu veidojot, viņš paturējis prātā, ka pirmā filma ir jātaisa par lietām, ko pazīst. Viņu allaž saistījusi latviešu tieksme dažādus dabas objektus apvīt ar stāstiem, veidojot tiem mitoloģisku uzslāņojumu, un tas tad arī bija impulss filmas stāstam. Arī viņam pašam šāda dabas izjūta ir tuva. 

"Filmas "saknes" aug apstāklī, ka mēs esam ļoti neparastā zemē, kur cilvēki katram akmenim, katram kokam, kurš izskatās mazliet atšķirīgs no citiem, automātiski piedāvā kaut kādu stāstu.

Piemēram, ja tas ozols aug tik tuvu ceļam, tad nebrauc tam garām pusnaktī un neatskaties atpakaļ, tur sēdēs kaila sieviete, ķemmēs matus, un, ja tu viņu redzēsi, tad gals klāt. Kaut kā tā ir sanācis, ka arī es šādu dzīves uztveri esmu adaptējis," skaidro Olte.

Filmas galvenais varonis ir piedzīvojumu gids Andrejs. Viņš dodas uz kādu nomaļu Latvijas vietu, kas saucas Upurga, kur viņu jau gaida filmēšanas grupa, kam mežainajā upes ielejā ir jāuzņem reklāma. Taču viss izvēršas pavisam citādi, jo daba sāk diktēt savus noteikumus, kas ir spēcīgāki par cilvēku plāniem, un sāk notikt ļoti dīvainas un mistiskas lietas.

Arī šiem notikumiem "saknes aug" režisora paša pieredzē. Viņš atceras: "Vienreiz es mežā ļoti samulsu, ieejot biezoknītī, kur dzīvoja mežacūka ar sivēniem. Es tik ļoti pārbijos, un viņa tik ļoti pārbijās, ka man pazuda jebkādas sapratnes, kur es esmu, kāpēc es te esmu, man katrā akmenī un kokā sāka rādīties pārdabiski spēki. Un šo sajūtu es vēlējos "pārtulkot" filmā. Man likās, ka es filmēju filmu, pēc tam, kad aizbraucu uz ārzemju festivāliem, izrādījās, ka tā patiesībā ir žanra filma – "folk horror", par kādu es nemaz nezināju, ka tāds eksistē. Bet labi, ja cilvēki tā saka, tad es ticu. Katrā ziņā

man tas ir mitoloģisks trilleris, kas Latvijas dabu un Latvijas mazpilsētu attiecību specifiku pārvērš pusotras stundas piedzīvojumā."

Filmā galveno Andreja lomu atveido Igors Šelegovskis, viņa partneri ir Inga Tropa, Elvita Ragovska, Rihards Sniegs un Reinis Boters. Igors Šelegovskis filmas vajadzībām iemācījies airēt kajaku, kā arī vēl citas laivošanas prasmes. Viņa spilgtākā atmiņa no filmēšanas ir epizode, kad viņam jārāpjas ārā no apgāztas laivas. Izrādās, ka viņš tobrīd bijis uz nopietna riska robežas arī realitātē, ko gan nevienam filmēšanas laikā nav stāstījis.

Igors Šelegovskis stāsta: "Droši vien tas ir brīdis, kad es slīku. Bija tāds brīdis, kad es biju ar laivu otrādi ūdenī, un tad man arī nedaudz apstājās laiks, es pat nezinu, cik es tur sabiju. Es paspēju izdomāt vairākas domas, mēģināju uztaustīt zemi, kad tas neizdevās, tad es mēģināju izkāpt, bet tā kā laiva bija otrādi, tad man pēkšņi pazuda tā saprašana, kā tas jādara. Tad es domāju, nu, labi, gan jau kāds mani izvilks ārā. Bet, kad nekas nenotika, tad man tomēr izdevās ar kāju sataustīt akmeni un es apvēlos otrādi. Man pašam bija sajūta, es tur biju veselu mūžību. Būtībā man tur notika tāda kā piedzimšana vēlreiz. Īstenībā es maz par to esmu runājis, jā, bet es slīku. Tā kā filmēšanās man bija fizisks un kaut kādā ziņā arī mentāls piedzīvojums."

Igors Šelegovskis filmu raksturo kā stāstu par vīrieša iniciāciju vissenāko dabas spēku priekšā un arī duālo dabu, kas ir katrā cilvēkā.

"Man tā filma ir arī par cilvēka iekšējo dabu, kurā mājo gan kaut kas ļoti silts un mīlestības pilns, gan kaut kas ļoti bīstams un destruktīvs. Par šo dualitāti," uzsver Šelegovskis.

Līdzās profesionāliem aktieriem filmā darbojas vairāki citi dažādu radošo profesiju pārstāvji – režisore Māra Ķimele, dziedātāja Ilona Bagele, mūziķe Tīna Šipkēvica, komponists Uģis Prauliņš un dzejnieks Andris Akmentiņš. "Piemēram, komponists Uģis Prauliņš manā filmā ir pasaulē  labākais kāpostu skābētājs, kurš 26 gadus nav runājis neviena vārda. Viņa sieva ir Māra Ķimele, kura, piemēram, dabūja vienu vēsu oktobra rītu pagulēt pāris stundas zem milzīgas ozola šķilas un runāt kaut kādā nevalodā, kas vēlāk izrādījās lībiešu valoda. Tad ir Upurgas ciema bebru populācijas samazināšanās iemesls Bebru Mārtiņš, ko spēlē dzejnieks Andris Akmentiņš. Tur ir tāds mistrojums starp profesionāļiem un neprofesionāļiem, lai dabūtu faktūru sejās un uzvedībā," stāsta Olte.

"Aktieri ar lielu azartu pieņēma tos izaicinājumus, ko es viņiem biju izgudrojis – būt kailiem rudenī, mežā, līst ūdenī, aprakties zemē. Viņi pēc tam bija ļoti priecīgi un teica, ka esot kaut ko sapratuši par sevi."

Uģa Oltes mitoloģiskā trillera "Upurga" pirmizrāde būs 3. oktobrī kinoteātrī "Forum Cinemas", bet jau no piektdienas, 23. septembra, filmas sociālajos tīklos varēs sākt skatīties desmit sēriju seriālu, kas iepazīstinās ar filmas tapšanas aizkulisēm, kas arī esot īpaša stāsta vērtas.

Latvijas filmu rudens maratons

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti