Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Ar adatu un diegu pret represijām

Mitoloģiskā trillera "Upurga" pirmizrāde

FOTO: Rudenīgi baisas noskaņas un savvaļa – uz ekrāniem nonāk filma «Upurga»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

3. oktobrī lielā ekrāna mūžu sāka režisora Uģa Oltes debija pilnmetrāžas spēlfilmas žanrā – noslēpumains mitoloģisks trilleris savvaļā "Upurga". "Upurga" ir izdomāts vārds, salikts no "upe" un lībiešu "urga", kas arī nozīmē upe, uzburot vietu kaut kur Ziemeļvidzemē, kur rudenī mostas  noslēpumaini daba spēki un notiek dīvainas lietas. Talantīgajam un pieredzējušajam režisoram Uģim Oltem spēlfilmas žanrā šī ir debija.

"Filma "Upurga" ir par jaunu mūsdienu cilvēku iniciāciju un tādu uzplaukšanu, atkailināšanos ļoti senu dabas spēku priekšā. Viņi iekļūst piedzīvojumā, kuram īsti nav gatavi, un tad otrā galā izlien jau nedaudz citādāki," skaidro Olte.

Studijas "VFS Films" producents Uldis Cekulis ir pārliecināts: "Šī noteikti ir filma, kur drusku jādomā līdzi, bet mēs arī domājām par skatītāju – tā būs izklaide, tas būs ceļojums viennozīmīgi un tas būs īsts kino, jo mēs startējam tagad uz lielā ekrāna ar pilnu skaņu un attēlu, kas ir spēlfilmas attēls."

Sižets vēsta par piedzīvojumu gidu, kurš dodas līdzi reklāmas filmēšanas grupai uz noslēpumainas upes Upurgas ieleju. Visa grupa, tostarp gida māsa, pazūd. Sākas izmisīgi meklējumi mežā, cīņa ar ārējiem mitoloģiskiem spēkiem un iekšējiem dēmoniem. 

Galvenajā lomā aktieris Igors Šelegovskis, kurš filmēšanu rudenīgi dzestrajā mežā un aukstajā ūdeni nekad neaizmirsīs: "Viss jau bija traks, sākot ar to, ka mēs paši stiepām lietas cauri dubļiem, kur mašīnas nevarēja piebraukt, aukstums, protams. [..] Tas stāsts varētu būt analogs ar daudzām lietām, kas tev pašam dzīvē notiek un kā tu tiec galā, dažkārt mūsu iekšējie pārdzīvojumi arī kā dziļš mežs un kaut kāda trauma var būt tikpat neizbrienams mežs, kurā tu maldies, kur bēdz un mūc, līdz beidzot tevi piespiež ieskatīties tajā, no kā tu tajā mežā mūc."

Rudenīgi baisās noskaņās piedzīvojumu filmas mūziku radījis Reinis Sējāns, kuram jau ir ilgstoša sadarbība ar "VFS Films".

"Mūzika ir daļa no visa lielā kopuma, tas bija super aizraujošs process, tāds radošo enerģiju lādējošs process kaifīgs, un es esmu ļoti priecīgs par uzticēšanos no Uģīša puses, ka viņš mani uzaicināja, jo man būtu drausmīgi žēl, ja tā filma iznāktu, un es lasītu titros kādu citu uzvārdu, jo tas ir tik tuvu manai sajūtai par to, kādam ir jābūt labam kino," teic Sējāns.

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē: "Šis ir diezgan traks un diezgan interesants pienesums šajā visa kā pārbagātajā rudenī. Latvijas filmas ir daudz šoruden uz ekrāna, šī ir piektā latviešu filma pēc kārtas, kas piedzīvo savu pirmizrādi, un nenoliedzami ir vairākas interesantas lietas. Pirmkārt, tā ir Uģa Oltes debija, kas ir svētki, jauna režisora debija pilnmetrāžā. Otrkārt, tā ir mazbudžeta filma, kas arī ir ļoti būtisks fakts, ka ar ierobežotiem līdzekļiem var panākt krāšņu faktūru un radīt skatītājam jaunu un nebijušu pieredzi, kas noteikti tai filmā ir. [..] Filmu ir interesanti skatīties, filma nebūtu notikusi bez Valda Celmiņa, Valdis Celmiņš ir izcils operators, viņš var uzņemt "Dvēseļu puteni", var uzņemt tādu ekoloģisku trilleri, kur daba, nenoliedzami, šīs dabas faktūras, ūdens, mežs, tie ziedi, papardes, sūnas, akmeņi, tie ir tikpat nozīmīgi spēlētāji šajā filmā kā šīs filmas varoņi."

Filma "Upurga" skatāma ne tikai vairākos kinoteātros Rīgā, bet nedēļas nogalē jau sāks ceļot uz citām Latvijas pilsētām, tostarp, Talsiem, Liepāju, Siguldu, Rēzekni, kur arī notiks tikšanās ar radošo komandu.

Latvijas filmu rudens maratons

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti