Latvijas Radio pret LTV - V.I.P. labdarības spēle «Dod pieci!» mērķim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Televīzijas (LTV) 1. studija, 10. decembris, erudīcijas spēles "Veiksme. Intuīcija. Prāts" uzbūve un vadītājs Uģis Joksts sešiem spēles dalībniekiem vēl pirms ieraksta saka: “Mums ir mērķis, mēs ierakstīsim raidījumu, kurš nav standartnotikums un V.I.P. ikdiena, bet mēs ar savu piemēru, cerams, iedvesmosim, un mūsu uzdevums ir saglabāt pēc iespējas vairāk punktu, lai tie pārvēstos lielā labdarības balvā!”

Erudīcijas spēle V.I.P. visus sešus akcijas “Dod pieci!” pastāvēšanas gadus atbalsta projektu un šī grandiozā notikuma laikā cenšas veidot komandas, kas ar erudīciju nopelnīto naudu ziedo “Dod pieci!” izvēlētajam mērķim. Šogad komandu organizēšana notika, meklējot cilvēkus, kas iesaistīti projektā, zina vai nojauš, ko nozīmē paliatīvā aprūpe. Izkristalizējās ideja, ka vienu komandu veido Latvijas Radio 1. kanāla (LR1) kolektīvs, otru LTV. 

No LTV komandas kapteiņa Kārļa Būmeistera nedēļu pirms ieraksta saņēmu ziņu: ”Būtu jauki, ja varētu zināt, ar ko būšu komandā, lai varam sadalīt alfabētu konversācijas vārdnīcas lasot☺!”

Raidījuma vadītājs Uģis par šo noteikti teiktu: ”Satraukums pirms spēles - tā ir ļoti laba ziņa, tas liecina, ka gaidāmais ir nozīmīgs, bet vienaldzība nozīmē neizdošanos!”

Protams, jautājumu veidotājiem tika dots uzdevums īpašajai spēlei gatavot jautājumus, kas saistīti ar medijos atspoguļoto paliatīvo aprūpi, pašas akcijas "Dod pieci!" vēsturi, LTV un LR1 aktualitātēm un dažiem svarīgiem sabiedriski politiskiem notikumiem, arī par Latvijas dabu un ģeogrāfiju - respektīvi, jautājumu saturs nedaudz atšķirīgs no ierastajiem V.I.P.

Dagnija Neimane, Kārlis Būmeisters un Ramona Salmiņa
Dagnija Neimane, Kārlis Būmeisters un Ramona Salmiņa

Atgriežos pie komandu veidošanas.

Latvijas Radio bija uzaicinājis labdarības organizācijas Ziedot.lv vadītāju Rūtu Dimantu un saņēma piekrišanu. Rūta neslēpa, ka baidās, bet, tā kā viņas raksturā ir piedalīties ideju īstenošanā, tad sapratusi, ka ir jābūt arī V.I.P. studijā. Ierakstā Rūta Dimanta uzsvēra, ka "Dod pieci!" ir maratons un vēl līdz Zvaigznes dienai cilvēki var ziedot paliatīvās aprūpes pacientiem. Arī varenā stikla studija vēl kādu laiku būs Doma laukumā. “Šī ir tik brīnišķīga iespēja ziedot ar dziesmu, atcerēties, ka neviens neesam mūžīgi, un atbalstīt tos, kam šobrīd palīdzība nepieciešama!”

Par Latvijas Radio komandas kapteini tika iecelts Aleksis Vilciņš, kurš kopš kāda laika ir arī mūsējais - LTV ētera seja raidījumā ”Kultūrdeva”. Pats bijis "Dod pieci!" dīdžejs, tagad nodarbojas ar projekta producēšanu.

Trešā Latvijas Radio komandas dalībniece Evija Unāma redzama arī "Dod pieci!" maratona klipā, jo ir akcijas producente un par nozīmīgu uzskata ne tikai pašu ziedošanas faktu: “Šis ir svarīgs brīdis arī tālab, ka mēs ar savu darbību, raidījumiem  uzrunājam profesionāļus sakārtot sistēmu, lai tā kalpo mums pašiem. Arī pēc akcijas mēs turpināsim vaktēt, uzvaktēt un pieprasīt paliatīvās aprūpes sistēmās uzlabošanu.”

“”LTV rudens periodā akcentēja, ka paliatīvā aprūpe nav saistīta tikai ar onkoloģiju, arī citas kaites slimnieku noved šajā bezcerības stāvoklī. Ir mazliet sāpīgi, ka nozare jutās aizvainota par LTV kolēģu atklātajiem pārkāpumiem un nepilnībām sistēmā”, saka LTV komandas dalībniece, Ziņu dienesta producente Dagnija Neimane-Vēvere. “Mēs pētījām un pētīsim, kā strādā ‘’zaļais koridors’’, kāpēc vienā slimnīcā pēc identiskas operācijas pacients atveseļojas, bet citā ne.”

Rūta Dimanta, Aleksis Vilciņš un Evija Unāma
Rūta Dimanta, Aleksis Vilciņš un Evija Unāma

Neierastās sarunas pie Uģa Joksta V.I.P. ložā darīja mazliet skumīgus komandu dalībniekus. LTV kapteinis Kārlis atzina, ka viņam gribot negribot atmiņā ataususi drauga Valtera Frīdenberga smagā cīņa ar slimību: “Ja tu esi čalis un tev ir ģitāra, un Tu proti dziedāt, tad ej un spēlē, dziedi bērniem slimnīcā, dziedi nedziedināmiem slimniekiem, varbūt kāds skatās debesīs, varbūt vienā punktā, varbūt klausās tevī, varbūt atceras kādu burvīgu mirkli, un tu tikai spēlē un dziedi…, tā darīja arī Valters, kaut pašam bija ļoti grūti, viņš ņēma ģitāru un gāja pie slimajiem!”

Lielo pārliecību par mazo, bet ļoti vajadzīgo darbiņu lomu paliatīvās aprūpes pacientu ikdienā iedeva LTV laika ziņu moderatore Ramona Salmiņa. ”Jā, es eju ciemos, vienkārši ciemos, parunājos vai palasu, palīdzu paēst, paturu roku, nu vienkārši esmu klāt”, tā Ramona pamatoja savas brīvprātīgās, regulārās ciemošanās pie paliatīvās aprūpes pacientiem.

Jautājumu krustugunīs, protams, komandas atgriezās realitātē un meklēja atbildes uz jautājumiem - par "Dod pieci!" akciju, kad tās mērķis bija atbalstīt trūcīgus un vientuļus Latvijas cilvēkus; kurš LTV projekts šogad ieguva augstāko novērtējumu Eiropas raidorganizāciju apvienības Radošuma forumā; kurā Eiropas valstī notika pirmais Ziemassvētku labdarības maratons, kura laikā var izvēlēties dziesmu apmaiņā pret ziedojumu labdarības mēķiem.

Uģis Joksts
Uģis Joksts

Kā klājās erudītiem ar šiem un citiem jautājumiem, cik liela naudas summa tika nodota labdarības maratona "Dod pieci!" mērķim - skatieties LTV1  23. decembrī plkst 21.15 un atcerieties: maratons turpinās!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti