Kultūrdeva

"Kultūrdevā" viesojas režisors Dāvis Sīmanis un etnomūzikas grupa "Tautumeitas"

Kultūrdeva

"Kultūrdevā" viesojas kino režisors Dāvis Sīmanis

"Kultūrdevas ābecē" kino operators Dāvis Sīmanis

Kādu mantojumu atstājis operators Dāvis Sīmanis?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Leģendārais operatormākslas meistars – Dāvis Sīmanis vecākais – piedzima 1942. gadā Rīgā. Karjeru viņš sāka kā Rīgas kinostudijas palīgstrādnieks, vēlāk tiekot paaugstināts par gaismotāju un operatora asistentu.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Neklātienē pabeidzis Vissavienības Kinematogrāfiskā institūta operatoru fakultāti Maskavā, kā diplomdarbu iesniedzot kopā ar režisoru Aivaru Freimani veidoto filmu "Ābols upē". Sākotnēji tā bijusi iecerēta kā dokumentāla filma par Zaķusalu, bet rezultātā izvērtusies par neparastu spēlfilmu, kas nu jau ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā.

Nākamais Sīmaņa un Freimaņa kopprojekts arī izvērtās par Latvijas kinovēsturē nozīmīgu darbu – tā bija pēc Jāņa Jaunsudrabiņa "Baltās grāmatas" motīviem veidotā filma "Puika". Šī bija arī pirmā filma, kas saņēma 1977. gadā dibināto balvu "Lielais Kristaps".

Sīmaņa operatora rokrakstam piemita acīmredzama modernisma ietekme un reizē spēcīga gleznieciskā stila klātbūtne.

1980. gados Dāvis Sīmanis saņēma sešus "Lielā Kristapa" apbalvojumus kā labākais operators. Savu pirmo "Lielo Kristapu" viņš ieguva par darbu pie Ērika Lāča šausmu filmas "Vilkatis Toms", kurā Sīmanis izmantoja "amerikāņu nakts" efektu, mēnesnīcas gaismu filmējot ar zilu filtru saulainā dienā. Vairāk nekā desmit filmas Sīmanis uzņēmis kopā ar savu tuvāko domubiedru – režisoru Arvīdu Krievu. Dāvis Sīmanis devās mūžībā 2007. gadā – Krieva filmas "Dancis pa trim" uzņemšanas laikā.

Par godu operatora 80 gadu jubilejai Nacionālā kino centra portālā filmas.lv izveidota filmu kolekcija ar 7 spēlfilmām un 4 dokumentālajām filmām, kuras veidojis Dāvis Sīmanis. 1993. gadā režisore Ilona Brūvere radījusi arī tēlainu portretfilmu "Trakonams ar Dāvi", kurā viņa operatora atziņu kaleidoskops mijas ar kadriem no privātās un profesionālās dzīves. Dāvis Sīmanis bijis operators vairāk nekā 30 spēlfilmām un virknei dokumentālo filmu.

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti