Kultūrdeva

"Kultūrdeva"

Kultūrdeva

"Kultūrdeva" dodas svinēt Latvijas baleta simtgadi

Kultūrdevas ABC: grupa "Jumprava"

Kā grupa «Jumprava» kļuva par pusaudžu elkiem?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ašais, Stīvais, Grāvis un Strēlnieks peld uz Visbiju meklēt Ziemeļmeitu, jo viņu brālis ir aizgājis tālu un zīmē ar krītu uz ielām sadauzītu bundzinieku. Tā ir grupa "Jumprava". Dibināta 1984. gadā, kad tās vadītājs basģitārists Ainārs Ašmanis pasludināja godkārīgu mērķi – radīt Latvijā populārāko ansambli. Mērķis tika īstenots.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Daiga Mazvērsīte Nacionālajā enciklopēdijā raksta, ka grupā tika racionāli apvienoti profesionāli un žanram atbilstoši mūziķi un ka radošie centieni dominēja pāri cilvēciskajām attiecībām. Grupā toni noteica muzikālais vadītājs Aigars Grāvers, bet viņa līderība balansēja ar Aigara Graubas individuālo stilu. Par hitiem kļuva arī Aigara Krēslas sacerētās dziesmas. Darbības sākumā grupā muzicēja arī Ingus Ulmanis un Ainārs Votišķis, bet muzikālu domstarpību dēļ viņi grupu pameta un nodibināja savu – "Lādezers".

Slavas virsotni "Jumprava" sasniedza 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā, kad kļuva par pusaudžu elkiem. Grupai raksturīgi sociāli aktīvi teksti apvienojumā ar modernu elektronisko instrumentu izmantojumu. Mūziķi prata uzstāties atraktīvi un spilgti. Tik spilgti, ka reiz saņēma brīdinājumu no kultūras funkcionāriem par pārāk agresīvu skatuves tēlu.

Grupas mūzikā un stilā jūtama "Depeche Mode" ietekme. "Jumprava" izcēlās ar Ritvara Dižkača dziesmu tekstiem, kuros dominēja protests un brīvības alkas.

"Jumprava" turpina retu reizi uzstāties un gaida autobiogrāfiskas filmas "Jumprava. Lielais notikums" pirmizrādi.

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti