Kultūrdeva

"Kultūrdeva"

Kultūrdeva

"Kultūrdevā" viesojas animācijas filmu režisore Roze Stiebra

"Kultūrdevas ābecē" studija "Dauka"

Kā radās animācijas filmu studija «Dauka»?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

1969. gadā Latvijas Televīzijā pārraidīja pirmo animācijas filmu "Lietainā dienā" par kādu mazu zēnu, kurš ir spiests atrasties mājās, jo laukā līst lietus. Zēns nolemj ņemt lietas savās rokās un ar domu spēku sūta lietus mākoni prom uz Āfrikas tuksnesi. Šajā pašā gadā režisori Roze Stiebra un Ansis Bērziņš Latvijas Televīzijā izveidoja pirmo animācijas filmu uzņemšanas grupu. Četrdesmit gadu laikā animācija Latvijā ir attīstījusies straujiem soļiem, izveidojot savu unikālo, atpazīstamo stilu un kļūstot par būtisku nacionālās kultūras daļu.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas 1991. gadā Rīgas kinostudija sadalījās vairākās mazākās studijās un tika izveidota zīmēto filmu studija "Dauka". Studijas nosaukums tika izvēlēts par godu Sudraba Edžus darbam "Dullais Dauka", kas stāsta par mazu zēnu, kas dodas pāri aizsalušai jūrai, lai uzzinātu, kas slēpjas aiz horizonta. Animācijas studijas "Dauka" filmas ļoti bieži ir balstītas latviešu autoru darbos un latviešu folkloras motīvos, kā arī būtiska nozīme filmās ir bijusi latviešu komponistu mūzikai. Īpaša sadarbība studijai "Dauka" izveidojusies ar komponistu Imantu Kalniņu un ansambli "Menuets", kas iespēlējuši mūziku filmām "Zaķīšu pirtiņa", "Zelta sietiņš" un citām.

Pirmā studijas "Dauka" pilnmetrāžas filma bija "Ness un Nesija" pēc Vika jeb Viktora Kalniņa darba motīviem, kurai sekoja "Kaķīša dzirnavas" pēc Kārļa Skalbes pasakas motīviem.

Animācijas filmas tradicionāli tiek pieskaitītas kino nozarei, lai gan patiesībā to varētu uzskatīt par atsevišķu mākslas veidu, kurā var izdalīt dažādus uzņemšanas veidus un tehnikas.

Sākumā studijā tika veidotas filmas tikai aplikācijas tehnikā ar dažādiem materiāliem – kartonu, audumu, krāsām un citiem, bet 1983. gadā tika uzņemta pirmā zīmētā latviešu filma "Kabata". Filma, kurā satiekas astoņi kustoņi, zirgs, kuram nav naudas, mušas, vilciņš un citi tēli, veidota, iedvesmojoties no Ojāra Vācieša dzejoļiem. Zīmēto filmu veidošana ir ļoti piņķerīgs un laikietilpīgs process – piemēram, lai izveidotu tikai 3 minūtes garu īsfilmu, ir vajadzīgi 2060 atsevišķi zīmējumi. Kopumā studijā "Dauka" ir radītas vairāk nekā 120 animācijas filmas. Animācijas studijas "Dauka" izveidotāji un animācijas žanra pamatlicēji Latvijā – Roze Stiebra un Ansis Bērziņš – saņēmuši Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" par mūža ieguldījumu kinomākslā.

Daļa studijā "Dauka" tapušo filmu šobrīd skatāmas Nacionālā kino centra filmu portālā filmas.lv.

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti