Kultūras ziņas

Daiņa Kalna stāstu krājums "Nepārvaramā"

Kultūras ziņas

Izdots Jāņa Rokpeļņa rakstu dzejas pirmais sējums

Norit aktīvs darbs pie filmas "Dzīve pārtraukta"

Atmodas laika drosmīgā sieviete. Filmā «Dzīve pārtraukta» iemūžina stāstu par Itu Kozakeviču

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Žurnāliste un politiķe Ita Kozakeviča uzskatāma par vienu no Atmodas laika spožākajām zvaigznēm. Šī iemesla dēļ viņas tēls uzmirdz režisores Ilzes Kungas-Melngailes jaunākajā filmā "Dzīve pārtraukta". Tā vēsta par laiku no 1988. gada līdz 1990. gada decembrim, kad Latvijā gaisā virmo Atmodas gars. Filmēšana uzsākta šī gada janvārī, tomēr šobrīd darbs pie tās notiek īpaši aktīvi.

Vēsturiski izglītojošā filma "Dzīve pārtraukta" vēsta par drosmīgu sievieti, kura Atmodas laikā aktīvi pauda savu attieksmi par latviešu valodas un kultūras apdraudējumu. Galvenās varones prototips ir jaunā Latvijas poļu izcelsmes žurnāliste un politiķe Ita Kozakeviča,

Filmas režisore Ilze Kunga-Melgaile uzsver: "Ita Kozakeviča bija viena no ļoti aktīvām, populārām Atmodas laika politiķēm, darbonēm. Viņa darbojās ar nacionālajiem jautājumiem, ar nacionālo biedrību dibināšanu, nacionālo biedrību asociācijas dibināšanu, tika aicināta [Tautas] frontē cīnīties par to jautājumu, lai arī citas Latvijā dzīvojošās nācijas, tautības atbalstītu Tautas frontes ideju par brīvu un neatkarīgu Latviju."

Producente Aija Bērziņa norāda: "Filmas centrā tomēr ir attiecības, sievietes portrets. Sievietes, kas ļoti aizstāvēja sieviešu tiesības politikā, viņa ar to bija zināma. Sievietes stāsts un viņas attiecības ar karjeru un ģimeni, tajā pašā laikā uz vēsturisku notikumu fona. Protams,  viens no centrālajiem stāstiem ir par viņas attiecībām ar vīru."

Filma "Dzīve pārtraukta" tiek filmēta vairākos posmos visa šī  gada garumā. Šobrīd sācies tās intensīvākais posms – vairākas dienas filmēšana notiks kādreizējā Tautas frontes sapulču ēkā, Vecrīgā, kurā saglabājies tās agrākais izskats. Lai gan ārā ir vasaras svelme, filmēšanas grupa veido ainas ar notikumiem ziemā – uz laukuma aktieriem ir jābūt džemperos, mēteļos, cepurēs.

Galveno lomu filmā atveido Ērika Eglija-Grāvele. Par filmēšanas apstākļiem aktrise teic: "Ir piedzīvots aukstais laiks, šobrīd piedzīvojam karsto laiku. Jāturpina tas, kas ir iesākts aukstajā laikā, tas nozīmē – biezie mēteļi, kas šobrīd vairāk nekā 30 grādos nav komfortabli, ir zināmi sarežģījumi, bet citādāk viss ir ļoti interesanti un, manuprāt, esam uzņēmuši tādu dinamiku, filmēšanas dinamiku, ejam raiti uz priekšu."

Režisore skaidro: "Tagad mēs filmējam būtībā ziemas ainas, ziemā mēs centāmies safilmēt eksterjerus, kas notiek uz ielas, jo mums ir vajadzīgi plikie koki, ziema. Tā kā bija tas koronavīruss, bija sarežģīta situācija ar masu skatu filmēšanu un vispār cilvēku sapulcināšanu. Mēs nolēmām, ka mēs visus interjerus, kas attiecas uz tiem eksterjeriem, ko filmējām ziemā, filmēsim ziemā. Nu tagad ļoti karsts laiks, uz laukuma aktieriem ir jābūt džemperos, mēteļos, cepurēs. Ir grūti, sarežģīti, bet jāiztur."

Bez Kozakevičas filmā redzēsim arī citus Atmodas laika līderus, viņu vidū – Daini Īvānu, kura tēlā iejutīsies Mārtiņš Upenieks, Mavriku Vulfonu, ko atveidos Pēteris Vilkaste, un Sandru Kalnieti, kuru spēlēs Ilze Ķuzule-Skrastiņa. Filmā lomas atveido arī aktieri Gints Grāvelis, Sandra Kļaviņa, Lauris Subatnieks, arī divi lietuviešu aktieri. 

Režisorei svarīgi parādīt, ka "tie cilvēki, kuri dara lielas lietas, kuri taisa politiku, tās mūsu ļoti nozīmīgās vēsturiskās personības, ka viņi ir bijuši arī vienkārši cilvēki, ar saviem plusiem, mīnusiem, ar savām sadzīviskajām problēmām, ar savām lielajām idejām, ideāliem".

Caur Itas Kozakevičas personību vienlaikus tiks izstāstīts stāsts arī par Atmodas laiku, kas līdz šim ticis ļoti maz atspoguļots, tāpat arī stāsts par Latvijā dzīvojošajiem citu tautību cilvēkiem, kas atbalstīja Latvijas neatkarību.

Skatītājiem filmu plānots piedāvāt nākamā gada rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti