Apkopoti 19 spilgtākie «Sarkanā meža» citāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai arī daudzsēriju filma “Sarkanais mežs” jau pāris nedēļas kā noslēgusies, piedāvājam spilgtākos filmas citātus, kas varoņu gaitām un raksturiem piešķīra kā ironiju, tā vieglu apcerību. Iespējams, tie nefolklorizēsies kā izteikumi no citām latviešu filmām, tomēr tie precīzi ieskicē “Sarkanā meža” noskaņu un, iespējams, iedrošinās to noskatīties arī tos, kuri vēl nav saņēmušies.

1. Lai arī Vitolds sākotnēji nemaz neplānoja atsaukties Silarāja aicinājumam, un Silarājs savā ziņā maldināja topošo aģentu, vēstīdams, ka sāksies jauns karš, Vitoldam karš nebūt vēl nebija beidzies. Un tas turpinājās atkal uz Latvijas zemes.

2. Otrais pasaules karš mainīja Eiropas vaibstus, un “Sarkanā meža” varoņi bija šo notikumu aculiecinieki. Tādēļ sūtņa Kārļa Zariņa kundzes teiktais Vitolda līgavai Veltai ir precīzs un nepārprotams pārmaiņu laikmeta raksturojums.

3. Vitolds noliedz, ka būtu kaut kā saistīts ar holokausta norisi Latvijā vai Baltkrievijā. Tomēr viņš ļoti labi saprot, ka tie, kuri viņu meklē, neuzklausīs un neticēs.

4. Vitolds nav ar pliku roku ņemams – viņš analizē to, ko dara Silarājs. Un Silarāja interesēs, protams, ir pārbaudīt – vai Vitolds ir ar pliku roku ņemams?

5. Vitolds nezina, kas viņu sagaida Latvijas teritorijā. Tomēr to nezina arī Silarājs.

6. Rubenis ir viens no daudzsēriju filmas noslēpumainākajiem varoņiem. Kādēļ viņš devās uz dzimteni? Neviens nezina.

7. Darboties svešas valsts izlūkdienesta labā nevar būt vienkārši nekādos apstākļos. Jo sevišķi tad, ja tavs pretinieks ir vēl kādas svešas valsts dienests. Un ja tu zini, ka jebkurā mirkli var izrādīties, ka esi atklāts.

8. Nokļūstot kontaktā ar mežabrāļiem vai tiem pietuvinātām (vai it kā pietuvinātām) personām, sava īstā identitāte ir jāaizmirst. Ne tikai savas, bet arī visu apkārtējo drošības labad.

9. Pēc kara dzīve nebija viegla, īpaši šaipus dzelzs priekškaram. Tomēr cilvēki dzīvoja un izdzīvoja.

10. Lai arī abi darbojās komandā, Vitoldam un Rubenim nebija daudz kopīga. Turklāt Rubenis savu asumu nezaudēja arī savstarpējos strīdos.

11. Strādājot komandā, jebkura nepārdomāta un pārdroša rīcība var radīt problēmas visiem iesaistītajiem. Var darīt kā Rubenis – pārmetoši ironizēt, tomēr ironija nekādas izmaiņas spītīgā Vitolda rīcībā neradīja.

12. Neviens, kas kara gados pameta mājas, lai dotos bēgļu gaitās vai karot, visticamāk, nekad nespēja iedomāties, kas notiks ar viņu mājām, kad viņi tur vairs nedzīvos. Arī to, cik raiba publika rosīsies tik zināmajās istabās.

13. Pāriniekam zaudējot piesardzību un savaldību, Rubeņa pārmetums ir vietā.

14. Pagātne reizēm ir jāslēpj dažādu iemeslu dēļ – reizēm tādēļ, lai vismaz censtos nosargāt nākotni.

15. Savā ziņā Krūms pasaka vispārzināmu patiesību – tavs lielākais ienaidnieks esi tu pats.

16. Leons patiesi bija jaudīgs līderis. Tomēr tas, vai viņš savus talantus izmantoja pēc labākās sirdsapziņas, ir jautājums vēsturniekiem.

17. Bailes, ticības zudums, vainas apziņa un citi tikai zemapziņā risināmi jautājumi ir tas, kas liek cīnīties par to, kas vēl palicis.

18. Cilvēki ir un paliek cilvēki – ar savām vājībām. Arī visbīstamākajos apstākļos.

19. Skarbos apstākļos un nepārtrauktā izdzīvošanas režīmā ir grūti saglabāt veselo saprātu.

Uz patiesiem notikumiem balstītais spiegu trilleris ir atklājis tādas Latvijas vēstures lappuses, kas līdz šim bijušas ja ne noklusētas, tad, pateicoties padomju propagandas darbam, izklāstītas vienpusēji vai sagrozīti. Simtgades daudzsēriju filma nav atstājusi vienaldzīgu nevienu, kurš ieskatījies un iedziļinājies “Sarkanā meža” notikumos.

Visas “Sarkanā meža” epizodes ir un arī turpmāk būs pieejamas bez ierobežojumiem sabiedrisko mediju satura atskaņotājā "RePlay.lv".

KONTEKSTS

Daudzsēriju filmas “Sarkanais mežs” projekts 2017. gadā uzvarēja LTV izsludinātajā simtgades seriāla  projektu konkursā. SIA “Red Dot Media” iepriekš bijusi iesaistīta LTV seriāla “Māja pie ezera” veidošanā, savukārt producentei Artai Ģigai ir pieredze arī citu liela mēroga televīzijas produktu realizēšanā. “Sarkanais mežs” tapis Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros. Daudzsēriju filmas “Sarkanais mežs” idejas autors, režisors un mākslinieciskās koncepcijas autors ir Normunds Pucis, scenārija autori – Ivo Briedis, Matīss Gricmanis, Armands Zvirbulis, režisors inscenētājs – Armands Zvirbulis, galvenais operators – Uldis Jancis, vēstures konsultanti – Zigmārs Turčinskis un Inese Dreimane, mūzikas autors – Zigmars Liepiņš, tērpu māksliniece – Evija Džonsone, izpildproducente – Kristīne Āboliņa, producente – Arta Ģiga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti