Šonedēļ kultūrā: mīlestības lasījumi, virtuālas skulptūras, dzīvās mūzikas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šonedēļ līdz ar augļkoku ziedu raisīšanos un saulaino laiku, šķiet, atkūst arī pirmais neziņas ledus un kultūras dzīvē rodas arvien vairāk dažādu norišu, ko vērts nepalaist garām. Ieteikumus šonedēļ sagatavojusi LTV kultūras raidījumu vadītāja, "Kilograma kultūras" žūrijas locekle Eva Johansone.

Ginta Gabrāna virtuālās skulptūras

Nesenā telefonsarunā viena no kuratorēm ieminējās, ka visi tagad cenšas radīt digitālu saturu - mākslu, taču to vislabāk atstāt māksliniekiem, kuri jau gadiem strādā šajā formātā un noslīpējuši to līdz perfekcijai. Viens no šādiem Latvijas māksliniekiem ir Gints Gabrāns, kurš jau vairākus gadus atklāj digitālas izstādes, kas redzamas caur mūsu viedierīču ekrāniem, papildinot esošo realitāti. Šobrīd visā Latvijā redzams jauns mākslinieka Ginta Gabrāna papildinātās realitātes projekts "Jaunās teritorijas. Pavasaris, 2020, LV" – liela mēroga kustīgas virtuālās skulptūras, kas skatāmas, izmantojot īpašu lietotni, kas lejupielādējama par brīvu mājaslapā San.lv.

Virtuālās skulptūras izvietotas visā Latvijā un iepriecinās šopavasar ar klātesamību tukšajās ielās, laukos un pagalmos.

"Objekti ir kilometriem lieli, un katrs tos redzēs citādi – no sava skatpunkta un savā vidē," paskaidro mākslinieks. Šo noteikti iesaku izmēģināt arī tiem, kuri sevi uzskata par antidigitāliem cilvēkiem. Šo digitālo mākslu ir vērts piedzīvot.


''Satori'' par mīlestību

Interneta žurnāls “Satori” jau piecas nedēļas ceturtdienas vakaros savā sociālā tīkla "Facebookkonta tiešraidē pulcē tos, kuriem patīk klausīties dzeju, prozu un literātu stāstījumus par to, kā viņi pārlaiž pašizolācijas laiku. Tiešsaistes lasījumus no pulksten 19.00 ceturtdienās moderē interneta žurnāla galvenais redaktors Henriks Eliass Zēgners, kurš saudzīgi vispirms apjautājas par izolācijas laika sajūtām un tad ļauj lasīt dzeju un stāstus.

Dalībnieku izlase ir pārdomāta un iedvesmojoša. Tā ir iespēja tuvplānā redzēt dzejniekus, publicistus, bērnu grāmatu autorus un komentāru sadaļā paust savas domas, vēlējumus un komplimentus.

Interneta lasījumiem ir 200-300 pastāvīgo klausītāju, bet kopumā ''Satori'' tiešsaistes notikumu baudījuši vairāki tūkstoši interesentu. Lasījumiem dots nomierinošs nosaukums “Viss būs labi”, atgādinot, ka varam sanākt kopā arī ekrānos un sajusties drošāk, kopīgi baudot literatūru. Šīs nedēļas tēma būs "Mīlestība". 

Dzīvās mūzikas vakari LTV ēterā

Turpmāk piektdienās pulksten 21.20 Latvijā iemīļoti mākslinieki sniegs dzīvā izpildījuma koncertus visiem, kuri paliek mājās. Arī mūsu darbs Zaķusalā ir apmetis kūleni, cenšoties pielāgot ikdienu esošajai situācijai.

Daļai manu kolēģu radās ideja piektdienu vakaros iepriecināt un uzmundrināt visus, kas ir piesardzīgi un paliek mājās.

Radījām skatuvi, kur drošos apstākļos mūziķi var uzrunāt skatītājus ar savām dziesmām un varbūt arī ar īsiem stāstiņiem par to, kā paši šobrīd pavada laiku. Pirmais koncerts, kurā muzicēja Dons, guva lielu atsaucību gan Replay.lv tiešsaistē, gan TV ekrānos. Atsauksmēs lasām, ka viesistabās dejots, dziedāts līdzi. Tiekamies arī šo piektdien pulksten 21.20! Nākamo viesi atklāsim pavisam drīz!

Goran Gora mūzikas albums

Mans Kultūras ziņu kolēģis, dziesminieks Goran Gora, pēc sešu gadu pauzes, radījis jaunu mūzikas albumu “Renesanse”. Tas digitāli pieejams visās lielākajās mūzikas straumēšanas vietnēs. Šo albumu klausos jau otro nedēļu.

Var just, ka albums ir personīgās pieredzes caurausts.

“Renesansē” iekļauti lauka skaņas ieraksti, kas veikti Indijā, Izraēlā, Bosnijā un Hercogovinā. Tādējādi dziesminieka audio valoda ieguvusi gan Korāna lasījuma, Tibetas festivāla orķestra ceremonijas, druzu tautas tradīciju, afrikāņu katoļu kora vokalīzes un jezuītu dziedājumus, gan klasiskās mūzikas citātus, kas būtiski paplašinājušas Goran Gora muzikālās robežas. Nevar nepieminēt arī skaisto albuma noformējumu, ko radījusi māksliniece Anastasija Vilnis.

Santas Hiršas grāmata par mākslinieku Andri Breži

Ar patiesu interesi vienmēr lasu mākslas zinātnieces un kritiķes Santas Hiršas slejas par mākslu. Šonedēļ "Neputns" izdod viņas grāmata par mākslinieku Andri Breži. Šķirstot šo stilīgi noformēto grāmatu, var just ieguldīto darbu un izpratni, atainojot ne tikai pašu mākslinieku, bet arī laikmetisko fonu, kurā tapuši nozīmīgi viņa darbi. Monogrāfijā "Gaismas konstruktors" tiek analizētas Andra Brežes daiļrades svarīgākās iezīmes, cenšoties atklāt būtiskas kopsakarības ar avangarda mākslas vēsturi, kā arī ļaujot no jauniem skatpunktiem pietuvoties joprojām neuzrakstītajai Latvijas laikmetīgās mākslas vēsturei. Santas Hiršas tekstu par mākslinieku papildina arī intervija ar Andri Breži un fotoattēli.

Dokumentāla filma par Latgali

27. aprīlī internetā un 2. maijā Latvijas Televīzijā pirmizrādi piedzīvos jaunākā latgaliešu dokumentālā filma “Laiki. Cylvāki. Volūda”. Tā stāsta par dažādu Latvijā pastāvējušu politisko režīmu attieksmi pret latgaliešu valodu un centieniem ierobežot tās lietojumu laika periodā no 1920. līdz 1960. gadam. Filma atklās Latvijas vēsturē mazāk zināmus notikumus un politisko režīmu attieksmi pret Latgales latviešiem un latgaliešu valodu. “Laiki. Cylvāki. Volūda” pirmizrāde būs 27. aprīlī, Latgales kongresa dienā, pulksten 19.00 internetā, biedrības “Latgolys Producentu grupa” kontos vietnēs “Facebook” un “Youtube”. Savukārt televīzijas pirmizrāde būs 2. maijā pulksten 12.30 LTV1.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti