Visā Latvijā skatāms jauns mākslinieka Ginta Gabrāna papildinātās realitātes projekts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dzīvoklī, savrupnamā, mežā vai pļavā, pilsētās un novados – no piektdienas, 17. aprīļa, visā Latvijā ir redzams jauns mākslinieka Ginta Gabrāna papildinātās realitātes SAN lietotnes jeb aplikācijas projekts “Jaunās teritorijas. Pavasaris, 2020, LV”, medijus informē mākslinieka pārstāvji.

Gabrāna jaunais projekts ir fantastiskas virtuālas skulptūras, kas dodas cauri sienām – kustīgas, vijīgas, krāsainas, mirdzošas un lielas. Objekti ir izvietoti fiksētās GPS koordinātās un noklāj Latvijas teritoriju.

“Objekti būs redzami jebkuram lietotājam, kas būs lejupielādējis SAN aplikāciju un atradīsies definētā zonā. Katras zonas diametrs ir 50 kilometri, un kopā tās veido Latvijas teritorijas pārklājumu. Objekti ir kilometriem lieli, un katrs tos redzēs citādi – no sava skatpunkta un savā vidē,” paskaidro mākslinieks.

Viņš aicina sūtīt attēlus un norāda, ka cilvēkiem ir jābūt gataviem sastapties ar objektu sastrēgumiem vietās, kur jaunais projekts pārklāsies ar citiem SAN objektiem – Rīgā, Carnikavā, Rojā un Madonas rajonā. “Tās būs neparedzamas, nepārbaudītas kombinācijas, kur objekti savienosies vai sakritīs čupā un, iespējams, veidos savstarpējus traucējumus, bet tā var rasties interesantākās lietas,” saka Gabrāns. Tāpat viņš aicina sūtīt GPS koordinātas, ja kādam izdodas nonākt vietā, kas palikusi ārpus teritorijas. Tur pārklājums tiks precizēts.

Papildinātās realitātes darbus Gints Gabrāns veido kopš 2015. gada, kā mākslas materiālu izmantojot virtuālus 3D modeļus un GPS adreses. Bieži virtuālo skulptūru pirmformas ņemtas “Ne no kurienes” – no Ginta Gabrāna plastmasas skulptūru projekta, kurā formas radās, izkausētam materiālam līstot aukstā ūdenī. Būtisks darba posms ir atlase, kas nosaka, kuras formas attēlus mākslinieks izmanto “nākamās paaudzes” veidošanai. Tādējādi Ginta Gabrāna koncepcijā sapludināts nejaušības un vērtības kritērijs, kura algoritmu nosaka mākslinieka spriedums. Līdzīgu atlasi turpina skatītājs, fiksējot attēlos viņaprāt labākās, interesantākās formas un savienojot tās ar paša izvēlētu vietu dabā. 

Par mākslinieku

Gints Gabrāns (1970) attīsta papildinātās realitātes mobilo aplikāciju SAN kopš 2015. gada, veidojis personālizstādi “Transrealitāte” Rīgā, Zirgu ielā (SAN, 2018). Ir pārstāvējis Latviju 52. Venēcijas Mākslas biennālē (2007) ar izstādi "Paraspoguļi", ticis uzaicināts veidot darbus 4. Maskavas laikmetīgās mākslas biennālei "Pasaules pārrakstīšana" (2011) un piedalījies 26. Sanpaulu biennālē Brazīlijā ar projektu "Starix" (2004), ir vairākkārt nominēts "Purvīša balvai" un saņēmis "Spēlmaņu nakts" apbalvojumus. Pirms diviem gadiem pie “Jaunās Teikas” tika atklāta mākslinieka veidotā virtuālā skulptūra “Vārti” (2018). Ar instalāciju “SAN Foood office Towers Moscow” Gints Gabrāns piedalījās laikmetīgās mākslas muzeja Garāža izstādē “Nākotnes pasaule: Ekoloģija kā jaunā politika 2030-2100” Maskavā (“The coming world: Ecology as the new politics 2030– 2100”).

Palīgs lietotājiem

Lietotne SAN lejupielādējama par brīvu mājaslapā san.lv (App Store,  Google Play). Lietotājs atver aplikāciju un ielādē objektu “Jaunās teritorijas. Pavasaris, 2020, LV” no saraksta. Kad objekts ir ielādēts, lietotne var darboties bez interneta (tikai ar GPS). Vienreiz ielādējot objektu “Jaunās teritorijas. Pavasaris, 2020, LV”, tas darbosies visā Latvijas teritorijā. Mākslinieka kontakti: [email protected]. AR animācija: Aldis Kopštāls, programētāji: Overly.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti