Kilograms kultūras

"Sasala jūrīna" Raimonds Pauls, Jānis Purviņš, TDA "Līgo"

Kilograms kultūras

TIEŠRAIDE! Sabiedrisko mediju gada balva "Kilograms kultūras 2019"

Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balva "Kilograms kultūras 2018

Pasniegtas sabiedrisko mediju balvas «Kilograms kultūras»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

26. februārī apbalvoti aizvadītā gada spilgtākie kultūras notikumi. Svinīgā ceremonijā Latvijas Mākslas akadēmijā pasniegtas sabiedrisko mediju balvas “Kilograms kultūras” deviņās kategorijās. Skatītājus un klausītājus ceremonijas laikā priecēja grupas “Carnival Youth”, izcilā pianista Reiņa Zariņa, kora “Kamēr” un citu mākslinieku priekšnesumi.

Balvas pretendentus, kā ierasts, izvirzīja kopīga Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un LSM žūrija, bet apzeltīto atsvaru un Rietumu Bankas Labdarības fonda nodrošināto prēmiju sadalījumu noteica skatītāju balsojums. Šī gada jaunā kategorija ir “Kultūrvieta”, kurā skatītāji un klausītāji paši pieteica kultūras baudīšanas vietas nominācijai un paši arī balsoja finālā.

  • Kategorijā “Vizuālā māksla” balvu saņēma Ievas Jurjānes izstāde “Gals un sākums”.

  • Kategorijā “Mantojums” balvu saņēma Latvijas Nacionālā vēstures muzeja veidotā izstāde “Latvijas gadsimts”.

  • Kategorijā “Literatūra” balvu saņēma Māras Zālītes grāmata “Paradīzes putni” (izdevējs “Dienas Grāmata”).

  • Kategorijā “Kino” balva – Ināras Kolmanes veidotajai filmai “Bille”.

  • Kategorijā “Teātris” balvu saņēma Elmāra Seņkova iestudējums “Pūt, vējiņi” Latvijas Nacionālajā teātrī.

  • Par gada pārsteigumu žūrija un balsotāji atzina režisora Oskara Rupenheita filmu “Kriminālās ekselences fonds”.

  • Jaunajā nominācijā – “Kultūrvieta” – balva tika pasniegta autobusa pieturai “Šķieneri”.

"Kultūrvieta" bija šī gada lielākā intriga. Balvu saņēma māksliniece Linda Riņķe, kuras vadībā tapa unikāla un neatkārtojama autobusu pietura “Šķieneri”. Saņemot balvu, Linda neslēpa emocijas un saviļņojumu, un teica lielu paldies katram, kurš palīdzējis strādāt pieturas tapšanā.

  • Par gada sabiedrisko mediju gada balvas “Kilograms kultūras” gada notikumu kļuva Latvijas valsts simtgades Dziesmu un deju svētki.

Deju svētku virsvadītājs Jānis Purviņš, sakot pateicības vārdus, teica emocionālu runu par svētku nozīmi: "Es esmu absolūti pārliecināts, ka latvietis ir spēcīgs, latvietis ir stiprs, skaists, latvietis mīl savu zemi, ciena savu ģimeni, un, pat ja reizēm mēs to aizmirstam, tad, paldies Dievam, mums reizi piecos gados ir šie svētki.”

“Visi nominanti un uzvarētāji ir spoži kultūras projekti, kas visvairāk spējuši uzrunāt auditoriju,” uzsver apbalvojuma žūrijas locekle, LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle. “Rezultāti ir gaidīti un reizē – negaidīti,” viņa atzīst, “no gaidītajiem, protams, Dziesmu un deju svētki! Vai, piemēram, spēcīgie, vēsturiskās zīmēs balstītie Raiņa “Pūt, vējiņi!” Nacionālajā teātrī. Tomēr ir arī pārsteigumi, pie kuriem es ierindotu gan Ievas Jurjānes smalko un emocionālo izstādi “GALS & SĀKUMS”, gan mūsu pirmās “Kultūrvietas” – autobusu pieturas “Šķieneri” panākumus”.

Ceremonija, kas jau kļuvusi par nozīmīgu notikumu Latvijas kultūras dzīvē, notika jau astoto gadu. “Kilograms kultūras” starp citiem kultūras notikumu apbalvojumiem izceļas ne tikai ar to, ka ir sabiedrisko mediju – Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāla LSM.lv – organizēts, bet arī ar to, ka galavārds pieder tieši sabiedrībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti