Ko nepalaist garām? Kultūras ieteikumi katrai nedēļas dienai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šīs nedēļas kultūras notikumu izlasē – ieteikumi katrai nedēļas dienai.

Izrāde "Noklausies"
Izrāde "Noklausies"

Pirmdiena

Jebkurā sev ērtā dienā un laikā (un kāpēc ne pirmdienas vakarā?) iespēja iejusties VDK darbinieka ādā režisora Valtera Sīļa jaunākajā izrādē – interaktīvajā klausāmpiedzīvojumā “Noklausies”, kas tapis “Dirty Deal Teatro”. Klikšķinot starp dažādajām telefona līnijām un noklausoties Vecgada vakara sarunās starp cilvēkiem, kas tiek turēti aizdomās par pretvalstiskām darbībām, pašam noklausītājam sākotnēji it kā likmes zemas, tomēr, vakaram beidzoties, nākas mazliet ieskatīties acīs savai sirdsapziņai – ko rakstīsim ziņojumā?

Izrāde “Blanša. Baltais mežs”
Izrāde “Blanša. Baltais mežs”

Otrdiena

Nedēļas turpinājumā – arī teātris, bet šoreiz studentu un skatāms, nevis klausāms. Latvijas Kultūras akadēmijas topošo aktieru 4. kursa diplomdarba izrāde “Blanša. Baltais mežs” Mihaila Gruzdova režijā piedalās starptautiskā studentu izrāžu festivālā Maskavā, un tās ierakstu 27. aprīlī līdz 18.15 varēs noskatīties tiešsaistē. “Blanša. Baltais mežs” veidota pēc Tenesija Viljamsa “Ilgu tramvaja” motīviem un klātienes tikšanos ar skatītājiem vēl nav piedzīvojusi.

Trešdiena

Darba nedēļas vidū (un arī jebkurā citā laikā) iespēja izlādēt dusmas un radīt mākslu vienlaikus. Marka Rotko mākslas centrs Daugavpilī rūpēs par mūsu garīgo veselību aicina sameklēt savus ieplīsušos, nevajadzīgos un kaitinošos keramikas un porcelāna traukus un triekt tos pret jaunuzbūvēto “Izlādes-uzlādes sienu”. Sasistie trauki pie sienas krāsies, lai jūlijā gaidāmo Keramikas biennāli sagaidītu ar krietnu pauguru keramikas lausku Rotko centra pagalmā.

Ceturtdiena

Dejas balvu Latvijā pasniedz reizi divos gados, un šonedēļ šie dejas svētki ir klāt. Otro reizi vēsturē māksliniekus un dejas atbalstītājus pulcēs svinīgā ceremonija (kaut šoreiz – vairāk garā, nevis klātienē), kurā uzzināsim laureātus 12 kategorijās, kā arī skatītāju balvas saņēmējus. Savukārt par mūža ieguldījumu godinās dejas pedagoģi, horeogrāfi un Deju svētku virsvadītāju Ingrīdu Edīti Saulīti un baletdejotāju, pedagogu Haraldu Ritenbergu. Pasākuma tiešraidei ceturtdienas vakarā būs iespējams sekot portālā LSM.lv.

Piektdiena

Dejas svētku diena aizvadīta, un piektdienā laiks atskatīties uz spilgtākajiem literatūras sasniegumiem no pērnā gada – Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanai varēs sekot līdzi Latvijas Televīzijā un portālā LSM.lv. No īpašās svinību studijas laureātus sveiks ceremonijas vadītāji – dzejnieki Toms Treibergs un Marija Luīze Meļķe –, skanēs Edgara Mākena mūzika un ar īpašu ceremonijai sacerētu skaņdarbu uzstāsies Miķelis Putniņš. Tikmēr, gaidot nedēļas noslēgumu, iespējams izzināt, ko par šī gada nominantiem saka tie, kam šis gods pašiem vēl svaigi palicis atmiņā – pērnā gada balvas pretendenti.

Filma "Mans mīļākais karš"
Filma "Mans mīļākais karš"

Sestdiena

Sestdienas vakarā pirmo reizi televīzijas ekrānos būs skatāma režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas godalgotā filma “Mans mīļākais karš”. Dokumentālais animācijas stāsts par pieaugšanu absurda pilnajā laikā no 70. gadiem līdz Latvijas neatkarības atjaunošanai pērn guva panākumus gan Latvijā, saņemot “Lielo Kristapu” kā labākā animācijas filma, gan starptautiski – Francijas Ansī starptautiskajā animācijas filmu festivālā, kur tas tika atzīts par labāko pilnmetrāžas filmu. Filmas televīzijas pirmizrāde – 1. maijā pulksten 21.05 LTV1 un Replay.lv.

Kadrs no filmas "Putina liecinieki"
Kadrs no filmas "Putina liecinieki"

Svētdiena

Uzskatot, ka svarīgākais ir nepazaudēt dzīva kino “burvības nervu”, kino festivāla “Artdocfest/Riga” rīkotāji nolēmuši to šonedēļ īstenot dokumentālās filmas uzņemšanas veidā. Šis formāts gan nozīmē, ka lielākajai skatītāju daļai programma nebūs pieejama – festivāla organizatori filmu atvedīs pie kāda skatītāja vai skatītāju "burbuļa" un dokumentēs filmas pirmizrādi klātienē. Tikmēr reportāžām no filmu pirmizrādēm un festivāla noslēgumam (3. maijā) varēs sekot tiešsaistē. Festivāla programmā tiek rīkots arī dokumentālā kino simpozijs ar tiešsaistes diskusijām 1., 2. un 3. maijā.

Savukārt kinoteātris “Splendid Palace”, gaidot un atzīmējot festivāla “Artdocfest/Riga” norisi, līdz 2. maijam piedāvā iespēju tiešsaistes seansos skatīties šī festivāla dibinātāja un prezidenta, režisora Vitālija Manska filmu izlasi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti